Uçaklar Kentsel Dönüşüm İçin Havalanacak - Son Dakika
Güncel

Uçaklar Kentsel Dönüşüm İçin Havalanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortofoto Projesi kapsamında, 22 Temmuz'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkacak 5 uçakla kentsel dönüşüm alanlarını fotoğraflayacak.

17.07.2014 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 22 Temmuz'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkacak 5 uçakla kentsel dönüşüm alanlarını fotoğraflayacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğal Afet Sigortaları Kurumu işbirliğiyle, kaçak yapılaşmanın önlenmesi, kentsel dönüşüm alanlarının takibi ve mühendislik çalışmalarına veri hazırlanması amacıyla Ortofoto Projesi yürütülecek.

Proje kapsamında havadan görüntü alabilen özel kameralara sahip uçaklar, Türkiye'nin tüm il, ilçe ve büyük beldelerinde faaliyet gösterecek. İki yılda tamamlanacak projeyle, yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilecek.

Bu çerçevede, kentsel dönüşüm alanları fotoğraflanırken, kaçak yapılaşmalar ve binalardaki kaçak katlar da takip edilerek, gerekli işlemler yapılacak.

Projeyle, Türkiye'nin bina envanteri elde edilecek. Kentlerdeki afet sigortası oranlarının görülebileceği sistemle, afet sonrasında hak sahipleri DASK tarafından hızlı şekilde belirlenebilecek.

Oluşturulacak portalda, projeden elde edilen veriler de kullanılarak, parsel, riskli yapı sorgulama gibi işlemler yapılabilecek. Proje kapsamında elde edilecek veriler, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ücretsiz paylaşılacak.

Çalışmayla, Türkiye'nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu verileri, "google earth" gibi yazılımların sağladığından çok daha hassas ve güncel elde edilecek.

Kapsam, maliyet, zaman ve teknoloji bakımından Türkiye'de ilk olacak projenin maliyeti 50 milyon lira. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla, 22 Temmuz'da Esenboğa Havalimanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hangarından 5 uçağın havalanmasıyla başlatılacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uçaklar Kentsel Dönüşüm İçin Havalanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement