Yalova'da Kimyasal Depolama Tesisine Bakanlık Onayı - Son Dakika
Güncel

Yalova'da Kimyasal Depolama Tesisine Bakanlık Onayı

Yalova\'da Kimyasal Depolama Tesisine Bakanlık Onayı

Yalova'da kurulmasına tepki gösterilen Vopak Kimyasal Depolama tesisi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan onay geldi.

27.06.2011 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova'da kurulmasına tepki gösterilen Vopak Kimyasal Depolama tesisi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan onay geldi. Bakanlık, Yalova İl Genel ve Belediye meclislerinin de karşı çıktığı Vopak'ın kuracağı tesisi 1/5000 ve 1/1000'lik planlara işleyerek askıya çıkardı.

Dünya çapında 79 terminaliyle 30 ülkede faaliyet gösteren, merkezi Hollanda'nın Rotterdam kentinde bulunan Vopak'ın Yalova eski Elyaf Fabrikası arazisinde kuracağı kimyasal depolama tesisinde gelişme oldu. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, toplam 150 tankta 710 bin metreküp sıvı dökme kimyasal, bitkisel yağ depolama terminali için 1/5000 ve 1/1000'lik planlara işleme kararı aldı. 9 Haziran tarihinde alınan karar, 11084 sayılı bakanlık oluru ile ilgili Taşköprü Belediyesi'ne gönderildi. Bakanlığın plan hükmü 22 Haziran tarihinden itibaren belediyenin girişinde askıya çıktı ve 30 günlük itiraz süresi başladı.

Halen ÇED süreci devam eden depolama terminali konusunda Yalova Belediye Meclisi 5 Ocak 2011'de, İl Genel Meclisi de 6 Ocak 2011'de '1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni planı ve buna bağlı alt ölçekli diğer imar planlarında planlamaya alınan alanlarda ve sanayi alanlarında, ticari amaçla kimyasal maddelerin depolanacağı terminaller oluşturulamaz' kararı almıştı. Alınan bu karara karşı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın alt ölçekli plan yapması şaşkınlıkla karşılandı.

Vopak'ın yaklaşık 26 hektarlık alanda kuracağı tesiste 39 çeşit kimyasal depolanması planlanıyor. Depolanacak kimyasallar içinde akrilonitril, asetik asit, akrilik asit, etanol, sülfürik asit, mazot ve petrol ürünleri gibi kimyasallar da bulunuyor.

YARGIYA TAŞINACAK

Karara tepki gösteren Yalova İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan, bakanlığın askıya çıkardığı planla ilgili yargıya itirazda bulunacağını söyledi. Doğan şöyle dedi:

"Yalova halkı ve siyasiler seçimlerle uğraşırken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yalova'da yapılmak istenen kimyasal depolama tesislerinin imar planıyla uğraşmış. AKP'ye soruyorum. Bu değerli projenizi seçimden önce niye Yalova halkına açıklamadınız. 22 Temmuz tarihine kadar Yalova ve civarında yaşayan herkes itirazda bulunabilir. Her kurum alt ölçekli imar planlarını yaparken, Yalova halkının seçtiği Yalova İl Genel ve Belediye Meclisinin kararlarına uymak zorundadır. "

Taşköprü Belediye Başkanı AK Partili Şaban Ertan ise, "Bakanlığın aldığı karara saygı duymalıyız. Bir ay itiraz süresi var. İsteyenler itiraz edebilir" diye konuştu. - Yalova

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yalova'da Kimyasal Depolama Tesisine Bakanlık Onayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement