Yan Yana Ortak Bir Gelecek" Projesi - Son Dakika
Güncel

Yan Yana Ortak Bir Gelecek" Projesi

Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği (RUMVADER) Kurucu Temsilcisi ve "Yanyana Ortak Bir Gelecek" projesi sorumlusu Laki Vingas, "Temel amacımız 'azınlık' diye tanımlanan toplumlarımızın tarihi, kültürü ve bugünkü ilişkileri açısından bilgi eksikliğini azaltmak ve diyaloğu güçlendirmektir.

20.10.2018 14:16

Rum Cemaat Vakıflarını Destekleme Derneği (RUMVADER) Kurucu Temsilcisi ve "Yanyana Ortak Bir Gelecek" projesi sorumlusu Laki Vingas, "Temel amacımız 'azınlık' diye tanımlanan toplumlarımızın tarihi, kültürü ve bugünkü ilişkileri açısından bilgi eksikliğini azaltmak ve diyaloğu güçlendirmektir." dedi.

RUMVADER'in Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Yanyana Ortak Bir Gelecek" projesi kapsamında Galata Rum Okulu'nda "Geçmişte oluşan mesafeleri aşmak, birlikte ortak gelecek inşa etmek" temasıyla final sempozyumu düzenlendi.

Vingas, sempozyumun açılışında, geçen yıl ocak ayında proje için yola koyulduklarını, I·stanbul, Ankara, I·zmir, Eskis¸ehir, Samsun, Gaziantep, Mardin Midyat, Kayseri, Samsun, Go¨kc¸eada ve Antakya'yı dolas¸arak, belgesel film c¸ektiklerini, kamu spotları olus¸turduklarını, u¨niversitede ve sosyal tesislerde genc¸leriyle bulus¸tuklarını, ato¨lye çalışması yaptıklarını ve sergiler du¨zenlediklerini anlattı.

Toplumlar arasında mesafeleri aşmanın tek yolunun sivil toplum kurulus¸larının aktif, kararlı, bilinc¸li ve demokratik bir s¸ekilde c¸ok sesliligˆi c¸ıkarak yeni alanlar yaratacak giris¸imlerde bulunmaları olduğunu belirten Vingas, "RUMVADER olarak eş başvuranımız Boyacıköy Ermeni Kilisesi Vakfıyla birlikte ülkemizin ortak tarihiyle bugün arasında oluşan mesafeleri aşmak üzere bu projeyi geliştirdik. Temel amacımız 'azınlık' diye tanımlanan toplumlarımızın tarihi, kültürü ve bugünkü ilişkileri açısından bilgi eksikliğini azaltmak ve diyaloğu güçlendirmektir." diye konuştu.

"Yan yana da olduk can cana da"

Vingas, Avrupa Birligˆi destekli projenin diğer ortaklarının Tu¨rkiye Yahudi toplumunu temsilen S¸alom Gazetesi, I·stanbul Su¨ryani Kadim Vakfı, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı, I·mroz Egˆitim ve Ku¨ltu¨r Dernegˆi, Malatyalı Ermeniler Dernegˆi ve Ku¨ltu¨rel Mirası Koruma Dernegˆi olduğunu kaydetti.

O¨ncelikli hedef gruplarının u¨niversite genc¸leri, akademisyenler ve farklı dinlere mensup toplumların temsilcileri olduğunu aktaran Vingas, ilk faaliyetlerine Heybeliada Aya Triada Manastırı'nda 4 gu¨nlu¨k bir kampla bas¸ladıklarını ve kampta projeye katılımlarıyla destek verecek, ato¨lyelere katılacak 17 gencin proje ve deneyimsel egˆitim konularında bilgi edinmelerinin sağlanacağını söyledi.

Vingas, şöyle devam etti:

"Toplumları ayrıs¸tıran ve o¨tekiles¸tiren anlayıs¸ların u¨stesinden gelmek istiyorsak, diyalogˆu gelis¸tirmek zorundayız. Sorunların c¸o¨zu¨mu¨ne yetmese de su¨rdu¨ru¨len bir diyalog empatiyi artırır, c¸o¨zu¨mu¨ kolaylas¸tırır. Projemizde ısrar etmemizin temel amacı u¨lkemizdeki diyalogˆu gu¨c¸lendirmek, dogˆrudan temas etmek ve genc¸lerin ortak degˆerlerle geleceklerini ins¸a etmelerine olanak sagˆlamaktır. Bizler sonuc¸tan mutluyuz. Yan yana da olduk can cana da."

"Farklı kesimler arasındaki hoşgörüyü artırmak için çok önemli"

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinalis ise Türkiye'deki azınlık toplumlarının anlaşılmasına yönelik projenin AB'nin Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarına destek olması açısından taahhütünü net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

AB'nin bu alandaki amaçlarından birinin kültürler arası diyaloğu ve etkileşimi artırmak olduğunu vurgulayan Vinalis, şunları kaydetti:

"Farklı toplumlar arasında diyaloğu kolaylaştırmak için sivil toplum kuruluşlarının katkısının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda toplumun farklı kesimleri arasındaki hoşgörüyü artırmak açısından da çok önemli. Son 2 yıldır RUMVADER ve ortakları çok güzel sonuçlar elde ettiler. Özellikle de gençleri aralarına alarak, Müslüman olmayan azınlıklarla bir araya geldiler ve fikir alışverişinde bulundular. Türkiye'deki dil çeşitliliği konusunda sosyal medya çalışması başlattılar ve birçok kişiye ulaştılar."

Boyacıköy Surp Yerits Mangants Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan ise azınlıklarla ilgili projelere destek verilmesi gerektiğini belirtti.

RUMVADER Başkanı Andon Parizyanos da bu projenin Avrupa Birliği destekli ikinci projeleri olduğunu aktararak, projeye katkı sunan herkese teşekkürlerini sunduğunu dile getirdi.

Sempozyumda, "Gündelik Hayattan Sosyal Medyaya Kültürel Farklılıkların Bügünü" başlıklı panel düzenlenirken, proje kapsamında "Tanıtma değil tanışma" sloganıyla Türkiye'yi gezen Gençlik Atölyesi gönüllüleri deneyimlerini paylaştı.

Azınlıkların tarihi, kültürü ve bugünkü ilişkileri açısından korkuyu ve bilgisizliği azaltmak amacıyla başlatılan proje ile kültürler arası diyaloğun güçlendirilmesi, farkındalığın artırılması ve ön yargıların kırılması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yan Yana Ortak Bir Gelecek' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement