Yüksek Varlıklı Bireyler Artan Fiyatlara ve Finansal Piyasalardaki Çalkantılara Rağmen Lüks Mallara Rağbete Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Yüksek Varlıklı Bireyler Artan Fiyatlara ve Finansal Piyasalardaki Çalkantılara Rağmen Lüks Mallara Rağbete Devam Ediyor

Merrill Lynch (Nyse:mer) ve Capgemini Tarafından 24 Haziran'da Yayınlanan 12. Yıllık Dünya Varlık Raporu'na Göre Yüksek Varlıklı Bireyler (Hnwı) ve Ultra Yüksek Varlıklı Bireyler (Ultra-hnwı), Artan Fiyatlar ve Finansal Piyasalardaki Çalkantılara Rağmen Geçen Yıl Boyunca Tutkularından Vazgeçmeyip Sanat Eserleri, Lüks Otomobiller, Özel Yatlar, Spor Takımları, Mücevherler Gibi Maddi Lüks Yatırıml...

25.06.2008 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merrill Lynch (NYSE:MER) ve Capgemini tarafından 24 Haziran'da yayınlanan 12. Yıllık Dünya Varlık Raporu'na göre yüksek varlıklı bireyler (HNWI) ve ultra yüksek varlıklı bireyler (ultra-HNWI), artan fiyatlar ve finansal piyasalardaki çalkantılara rağmen geçen yıl boyunca tutkularından vazgeçmeyip sanat eserleri, lüks otomobiller, özel yatlar, spor takımları, mücevherler gibi maddi lüks yatırımlara ve 'özel macera seyahatleri' gibi maddi olmayan tutku yatırımlarına yüklü miktarda paralar harcadılar.

Rapora göre, gelişen ülkelerdeki varlıklı bireyler geçen yıl küresel lüks mallar pazarını önemli boyutta etkiledi.

Capgemini Küresel Finansal Hizmetler CEO'su Bertrand Lavayssière'ye göre "Finansal piyasalardaki çalkantılar yılın ikinci yarısında ABD'yi etkilese de lüks mal üreticileri, lüks hizmet sağlayıcıları ve müzayede evleri özellikle Çin, Hindistan, Rusya ve Orta Doğu gibi gelişen pazarlarda hazır müşteriler bularak büyümeye devam etti".

Tutku yatırımları, HNWI'lar ve Ultra-HNWI'lar grubunda sağlıklı bir çizgide varlıklarını sürdürmeye devam ederken, Rapor'a göre dağılımlar bölgeden bölgeye, ve gelişmiş ve gelişen ekonomilere bağlı olarak farklılık gösterdi. Sanat koleksiyonları gibi maddi tutku yatırımlarında ve özel macera seyahatleri gibi maddi olmayan tutku yatırımlarında da farlılıkların ortaya çıktığı gözlendi. (Bu varyasyonlar hakkında daha fazla ayrıntıya aşağıda 'Küresel Tercihler' kısmında yer verilmiştir.) HNWI'larca yapılan tutku yatırımları genelinde özel jetler, özel yatlar, son model otomobiller ve diğer lüks koleksiyon parçaları yüzde 16,2 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 15,9 ile sanat eserleri izledi. Mücevher yüzde 13,8 ile üçüncü, lüks/yaşam seyahatleri yüzde 13.5 ile dördüncü oldu. Raporda yer alan tutku yatırımlarının en pahalıları olan bu dört kategori toplamda HNW nüfusunun lüks ürün harcamalarının yarısından fazlasını oluşturuyordu.

Geçen yıl HNWI ve Ultra-HNWI'lar arasında bu dört kategoride yapılan harcamalar, artan fiyatlarına rağmen canlılığını korudu. Farklı eşya sepetlerinin yıldan yıla değişen maliyetini takip eden Forbes'un Son Derece Lüks Yaşam Maliyeti Endeksi (CLEWI - Cost of Living Extremely Well Index) 2007'de bir yıl öncesine göre yüzde 6,2 oranında yükselerek enflasyonun iki katından fazla artış gösterdi. Yüksek fiyat artışlarına rağmen bazı lüks ürünler 2007'de rekor seviyede satış rakamlarına ulaşarak HNWI ve Ultra-HNWI'ların lüks ürünlere karşı duydukları doyumsuz tutkuyu bir kez daha gözller önüne serdi.

KÜRESEL TERCİHLER: LÜKS KOLEKSİYON PARÇALARI Lüks koleksiyon parçaları 2007 yılında başta Latin Amerikalılar olmak üzere HNW nüfusu arasında en popüler tutku yatırımı oldu. ABD merkezli General Dynamics'e göre özel jet müşterileri bugüne kadar çoğunlukla Kuzey Amerikalılar arasından çıkarken, geçen yıl ilk defa Gulfstream jetler için diğer bölgelerden gelen taleplerin sayısı Kuzey Amerika'dan daha fazla oldu.

Öte yandan Ferrari, Asya-Pasifik'de yüzde 47,2 ve Orta Doğu'da yüzde 32,3 ile gelişen pazarlarda örneği görülmemiş bir büyüme oranına erişti. Ferrari'nin en büyük geleneksel pazarları konumundaki ABD ve Almanya'da ise güçlü olmakla birlikte ancak tek basamakla ifade edilen bir satış artışı kaydedildi.

Uzun süredir Orta Doğulu HNWI ve Ultra-HNWI müşterilerin çoğunlukta olduğu yat piyasasında ise son yıllarda Rus alıcılar önde geliyor. Halen yapım aşamasındaki dünyanın en büyük özel yatı Eclipse'in Rus bir petrol milyarderine ait olduğu bildiriliyor.

KÜRESEL TERCİHLER: SANAT ESERLERİ Sanat eserlerine olan talep hem gelişmiş hem de gelişen pazarlarda güçlüydü. Geçmişte olduğu gibi sanat eserlerine yapılan yatırımların yüzde 22'si Avrupalı HNWI'lar ve yüzde 21'i de Latin Amerikalı HNWI'lar tarafından yapıldı. Buna karşılık Kuzey Amerikalı HNWI'lar bu grup yatırımların ancak yüzde 11'inde söz sahibi olabilirken, yatırımların diğer yüzde 10'u Ortadoğulu HNWI'lar ve yüzde 13'ü de Asyalı HNWI'lar tarafından yapıldı. Diğer taraftan UHNWI'lar ise lüks mallar kategorisindeki diğer ürünlere kıyasla en çok sanat eserlerini tercih ettiler.

Moskova'dan Bombay'a, bir çoğu küresel canlanma döneminde servet sahibi olan çiçeği burnunda emtia ticareti milyonerleri, sanat eseri müzayedelerinde de boy göstermeye başladı. Christie's International ve Sotheby's gibi müzayede salonları gelişen Rus ekonomisinin büyümesinden faydalandılar ve Rusya'da 2006'da gerçekleştirdikleri toplam 223,6 milyon dolarlık satışa yüzde 45 fark atarak 2007'de 324,9 milyon dolarlık satış rakamına ulaştılar.

KÜRESEL TERCİHLER: MÜCEVHER, KIYMETLİ TAŞLAR VE SAATLER Mücevher, kıymetli taşlar ve saatler küresel HNW nüfusu arasında en popüler üçüncü kategori olsa da, Orta Doğulu ve Asyalı HNWI'lar ve Ultra-HNWI'ların en çok yatırım yaptığı tutku ürünü grubuydu.

KÜRESEL TERCİHLER: LÜKS/ÖZEL MACERA SEYAHATLERİ Lüks tüketim mallarının özellikle daha gelişmiş ekonomilerde giderek üst orta sınıfın erişim alanına girmesi ile birlikte HNWI'lar ve Ultra-HNWI'lar kendilerini 'özel tecrübelerle' ayırt etmeye devam ettiler. Sonuç olarak bir Ferrari yarışına katılmak için İtalya'ya yapılan keyif seyahatleri gibi, ya da Afrika'da Serengeti ve Peru'da Machu Picchu'ye uğranılarak yapılacak üç haftalık dünya turları gibi 'hayalleri gerçekleştirebildiğini' kanıtlamak uğruna HNW nüfusu, önemli miktarlarda paralar harcadı.

Lüks konaklama imkanlarından vazgeçmeden hayır işleriyle de ilgilenmek isteyen artan sayıdaki HNWI'lar ile birlikte insanlık değerleri adına yapılan hayır amaçlı seyahatler de yükselişe geçmiş durumda. Tur operatörleri zengin müşterilerine, finansal bağışların nasıl daha iyi kullanılabileceğini yakından görme fırsatı vermek için okullara, sağlık kuruluşlarına ve fakir bölgelere geziler düzenliyor. Tur operatörü Artisans of Leisure'a göre son iki yılda bu tür seyahatlere olan talep yüzde 15 oranında artış gösterdi.

GELECEĞE BAKIŞ Sektör analistlerine göre sanat eserleri piyasası ve lüks harcama sektöramics'e göre özel jet müşterileri bugüne kadar ü ekonomik gerilemeye genellikle en son ayak uyduran kategoriler; bu da söz konusu sektörlerin 2007'de finansal piyasalarda yaşanan çalkantıdan neden etkilenmediğini açıklıyor. Ancak deneyimlerimiz de sanat eserleri, özel jetler, lüks otomobiller ve diğer üst gelir grubuna yönelik koleksiyon parçalarına yapılan yatırımların ekonomik bunalım dönemlerinde çok fazla değer kaybetmediğini gösteriyor. Ayrıca analistlere göre Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da oluşan yeni servetler ve artan tüketici talepleri, Batılı piyasalarda yaşanan çöküş baskısının üstesinden gelebilecek durumda.

Küresel varlık yönetimi piyasasının karmaşık ve rekabetçi ortamını daha iyi anlamak için Merrill Lynch ve Capgemini tarafından yeni yayınlanan "WEALTH: How the World's High-Net-Worth Grow, Sustain, and Manage Their Fortunes" kitabını www.wealththebook.com adresinden edinmek mümkün.

(ERÖ-ERÖ-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yüksek Varlıklı Bireyler Artan Fiyatlara ve Finansal Piyasalardaki Çalkantılara Rağmen Lüks Mallara Rağbete Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement