Yüz Gençleştirmede Neler Uygulanabilir - Son Dakika
Güncel

Yüz Gençleştirmede Neler Uygulanabilir

Kadın, erkek, cinsiyet farketmeksizin, her yaşta, her ırk ve dinde insanlar daha güzel olmak için büyük bir arayış ve çaba içerisindeler.

23.12.2014 11:25

Tüm dünyada son beş yıl içerisinde ekonomik durgunluk her sektörü derinden etkilerken, estetik sektörü tüm dünyada ve her ülkede yükselişine devam ediyor. Yapılan çalışmalar 2015 yılı ile birlikte estetik cerrahinin tam bir patlama noktasına gelecegi ve tüm dünyada 55 milyon kişinin estetik cerrahi operasyonu yaptıracağı şeklinde. Güzel olmak, güzel hissetmek, güzel görünmek yaşamımızın en doğal parçası halini aldı artık. Bir arkadaşımızın bir estetik cerrahi operasyonu geçirmiş olması günlük doğal bir olay.

Yüz gençleştirme işlemlerinin son 10 yil değerlendirildiğinde tüm dünyada giderek arttığını görmekteyiz. Yaşlanan yer küreyle birlikte nüfus da yaş ortalaması açısından giderek büyümekte. Bu da daha ileri yaş insanlara sahip olan günümüz dünyasinda yüz gençleştirme işlemlerine olan talebi arttırmaktadır.

Yüzümüz nasıl yaşlanıyor?

Yaşlanma denilen doğal süreçte tüm dokularımızda bir takım değişiklikler meydana gelmekte. Kemiklerimizde incelme ve hacimlerinde azalma, kaslara incelme ve güç kaybi, elastik dokularda elastikiyet kaybı ve gevşeme, yağ dokusunda azalma, deride incelme ve deformasyon ve kemik hariç tüm dokularda yer çekimine bağlı aşağıya doğru yer değiştirme kabaca sayabilecegimiz değişikliklerin belli başlıcalarından. Peki bu değişiklikler dış görüntümüze nasıl yansıyor? Aşağıya dogru sarkan bir yapı, yüzeyel ve derin kırışıklıklar, deri kalitesinin ve kollajen miktarının azalması ile parlaklığını yitirmiş ve örselenmiş bir dış örtü, estetik ünitelerimizde ayrılma meydana geliyor. Anlaşılir bir dilde söylemeye gayret edersek: alında yatay ve dikey kırışıklıklar, kaşlarda düşüklük, üst göz kapağında deri fazlası, yağ torbacıklarının belirginleşmesi, alt göz kapağında ince kırışıklıklar, alt göz kapağında torbalanmalar, yanak dokusunda aşağıya ve öne doğru yer değiştirme, dudaklarda incelme ve dıkey kırışıklıklar, kulak memelerinde büyüme ve sarkma, burun ucunda düşme, gülme çizgilerinde derinleşme, elmacık kemiği bölgesinin dolgunluğunun azalması, boyunda sarkıklıklar, boyunda yağlanmada artış karşımıza yaşlanma ile çıkan görüntüyü tarifler. Bu yukarıda saydığımız unsurlar kişiden kişiye değişen miktarda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yüz gençleştirme işlemleri yapılırken en önemli basamak kişinin ve sorunun analizidir.

Yüz gençleştirmede kolay yöntemler nelerdir?

1992 ile 2005 yılları arasında estetik cerrahi işlemler yüzde 7,5 artış gösterirken, botoks ve dolgu uygulamaları gibi ameliyat dışı yöntemlerdeki artış yüzde 27.9 olmuştu. 2005 yılında toplam estetik girişimlerinin %34'u cerrahi %66'si ise cerrahi dışı yöntemlerdi. 2015 için yapılan öngörulerde ise cerrahi işlemlerin daha da gerileyerek tüm işlemlerin %12'sini teşkil edeceği öte yandan cerrahi dışı güzellik girişimlerinin ise %88'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir.

"İş arası estetik mola vermek isteyenler için hangi yenilikler var"
Bileği bükülemeyen zehir
İşte bu yüzdendir ki iş arası estetik molasında akla ilk önce Botoks veya Dysport geliyor. Botulinum toksin uygulaması yüzdeki istenmeyen kırışıklıkları gideriyor. Peki botulinum toksin nedir? Botulinum toksin clostridium denilen bir bakterinin toksinidir. Çok kuvvetli bir toksin olan bu madde tıpta sadece estetik amaçlı değil pek çok konuda göz hastalıkları, nöroloji, üroloji, genel cerrahi ve fizik tedavide yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu uygulama sadece kırışıklıkların veya kaz ayaklarının düzeltilmesi için değil aynı zamanda giderek artan oranda terleme sorunu ve migren tedavisinde de kullanılmakta. Bu da kozmetik amaçlı başvuran kimi hastalarda ek bir fayda olarak karşımıza çıkıyor. Kaş şekillendirmede oldukça hassas ve etkin bir uygulama olan botulinum toksin, iş arasında verilen 10 dakikalik bir molada gerçeklestirilebilecek kadar kolay bir yöntem. 10 dakikalık bu uygulama sonrası birey işine geri dönebilmekte ve plastik cerrahi ile ortalama 4-6 ay sonra görüşmek üzere ayrılmakta. Botulinum toksin seçilmişbireylerde boyun gençlestirmede de oldukça etkin bir yöntem

Kollajenden çimento

Peki başka ne var. Dolgular; özlerinde hyaluronik asit veya hidroksi apatit barındıran bu dolgular adeta tıbbi bir çimento görevi görmekte. Hyaluronik asit doğal kollajenimizi oluşturan ana yapı taşlarından biridir. Dolgu enjeksiyonlarıda yine iş arası estetik uygulamalar sınıfına girebilmektedir. Dolgular verildikleri yeri doldurup kırışıklıkların azalmasına, çene ucu, elmacık kemiği gibi yapıları belirginleştirmekte kullanılabilmektedir. Dolgularda yavaş yavaş azalarak vücut tarafından parçalanarak kaybolmaktadır. Kullanılan dolgulara göre bu malzemelerin kalıcılık süresi daha yüksek bir değişkenlik göstermektedir. Dolgular aynı zamanda bölgede su tutarak cildin nemlenmesine ve yeni kollajen yapılmasına neden olmaktadır. Dolgu uygulamaları yaşlanan yüzdeki pek çok değişikliği azaltmakta veya gizlemekte oldukça etkin ve pratik bir uygulamadır. Üst dudak kırışıklıkları gibi kimi bolgelerde ise ameliyatlardan bile daha etkilidir.

Asit deyip geçmeyin

İş arasında giderek artan oranda yapılan ve mevsimsel olarak da içinde bulunduğumuz kış günlerinde hız kazanan bir diğer uygulama ise kimyasal peeling işlemleridir. Kimyasal peeling işlemi 15 yılı aşkın bir süreden beri hizmetimizde olmasına rağmen etkinliği nedeniyle hala güncelliğini koruyan bir uygulamadır. Kimyasal peeling de özellikle meyva asitleri kullanılarak yüz derisinin üst tabaksı soyulmaktadır. Böylelikle alttan yeni bir cilt tabakası gelişerek gerek lekelerde gerekse yüzeyel kırışıklıklarda azalma oluşur.

Kök hücre ?

Son yıllarda adından sıkça bahsedilen bir diğer yöntem ise kök hücre uygulamaları. Aslında bu tabir oldukça fazla suistimal edilen bir terim halini aldı. Yenileyici hücrelerden zenginleştirilmis yag enjeksiyonu veya fibroblast kültürleri sonucu otolog fibroblast enjeksiyonlar terimleri her ne kadar anlaşılır olmasalarda gerçek bilimsel terimleri meydana getiriyor. Özunden hastanın yağ dokusundan veya sıklıkla kulak arkasından alınan deri dokusundan bir takım hücrelerin ayıklanarak kimi zaman yoğunlaştırılarak kimi zaman laboratuar ortamında çoğaltılarak tekrar hastaya geri verilmesini içeren bu yöntemler de yine yıllara karşı direnmemizde bizlere oldukça yardımci gözükmekteler.

Işığın ucundaki ışık
Şayet iş aranızı uzun bir haftasonu haline getirebiliyorsanız bu takdirde estetik cerrahinin size sunabilecekleri daha da artmakta ve lazer uygulamaları ile yüz derisinin adeta yenilenmesi mümkün olabilmekte. Lazer teknolojisi giderek gelişmis ve günümüzde fraksiyonel lazer denilen yöntemle iyileşme periyodlari aylardan haftalara hatta günlere kadar indirilmiştir.

"Artık daha büyük değişikliklere hazırım"

Eğer bunu diyorsanız baş döndürücü bir hızla teknoloji ilerlemekte ve tıp da bundan nasibini almakta olduğu için şanslısınız. Plastik cerrahi teknik, teknoloji, bilgi sanat ve el becerisinin aynı kapta harmanlanıp tek bir ürün haline geldiği bir dal ve yüz gençleştirmede de bizlere pek çok operasyonu sunmaya hazır.

Yüz germe ameliyatları hala ihtiyacı olan bireyler icin yeri değiştirilemez bir uygulama. Aslında yüz germe ameliyatları ilkel anlamda sadece germe içın kullanılmamakta daha çok derin dokuları eski yerlerine iade etme prensibine dayalı bir girişimdir. Yüz germe işlemlerine sıklıkla göz kapaği ameliyatları ve yağ enjeksiyonları eklenmektedir. Güncel plastik cerrahi yaklaşımında amaç bir amliyatı gerçekleştirmek değil, hastayı bir bütün olarak analiz ederek nelere ihtiyaç duyduğunun tespit edilmesi ve ona gore bir tedavi planı belirlenmesidir. Sıklıkla yüz germe ameliyatının başarısını bu ameliyata eklenen küçük girişımler önemli oranda arttırmaktadır.
Meme deyince akla gelmez ama...

Yaşlanan yüzde kadın erkek farkı olmaksızın zaman içerisinde kulak memelerinde büyüme ve sarkma meydana gelir. Kadınlarda ağır küpe kullanımı bu sürece olumsuz katkıda bulunur ve hatta bazen kulak deliklerinde genişleme ve yırtılmalara da neden olur. Sarkmış ve büyümüs bir kulak memesinin basit bir cerrahi girişimle küçültülmesi yüz gençleştirmede dikkate alınması gereken bir girişimdir. Kulak memesi küçültülmesi yüz germe ameliyatı sırasında yapılabilecegi gibi tek başına da lokal anestezi altında yapılabilen bir cerrahi işlemdir. Kulak kenarından yapılan bir kesi ile gerçekleştirilen bu operasyonun amacı kulak memelerinin gençlikte olduğu gibi bir görüntüyü yakalamasıdır.

Üst dudak bölgesinin yağ ile doldurulması, çene ucuna küçük bir protezin yerleştirilmesi, veya burunun minimal kaldırılması başarı ile gerçekleştirilmiş bir yüz germe ameliyatiı sonucunun çok daha iyi algılanmasına neden our. Bu tip planlanmış kombine bir yüz gençleştirme yaklaşımı yeterli bir iyileşme periyodu sonrası oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.

Boyun germe ve boyunda askı işlemleri yüz gençleştirme işlemlerinin belki de en önemli ameliyatlarını oluşturmaktadır. Sarkık bir boyunun varlığı, yüzün kalani ne kadar iyi olursa olsun kişinin oldugundan daha yaşlı algılanmasına neden olur. Boyuna birbirine geçer tarzda kullanılan askı dikişleri oldukça başarili sonuçlar vermektedir. Boyunda kullanilan askı işlemleri diğer bölgelerr göre daha iyi ve uzun soluklu sonuçlar vermektedir. Buna ek olarak ihtiyaca bağlı olarak yapilacak liposuction işlemleri, ve gerektiğinde boyunda kaslarının onarımı ve fazla derinin alınmasına müsade eden boyun germe ameliyatları yüz gençleştirme işlemleri arasında oldukça önemli yere sahiptirler.

Pekala ilk olarak ne yapmak lazım?

Plastik cerrahınızla detaylı bir değerlendirme ilk adım olmalı. Profesyonel gozle sizi değerlendirecek olan plastik cerrahınızın önerilerini dinledikten sonra beklenti, istek ve kendinize ayırabileceğiniz iyileşme zamanına göre ortak bir tedavi planı yapmanız doğru olacaktır. Gerek plastik cerrah seçiminde gerekse hastane seçimininde çok titiz davranılmalı, seçimlerde fiyat faktörü tek başına değerlendirilmemeli ve kişi iyi bir iletişimde olabileceği hekimi bulmalıdır. Fiyattan çok fazla ödün verilmesinin kaliteden de ödün verilmesini anlamna gelebileceği akılda tutulmalıdır.

Modern tıbbın ışığında Plastik Cerrahi yüz gençleştirmede pek cok girişimi dağarcığında barındırarak bizlere daha uzun yillar, egçen senelere meydan okumamıza yardm etmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yüz Gençleştirmede Neler Uygulanabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement