Annenin D Vitamini Eksikliği Bebeği de Etkiliyor - Son Dakika
Kadın

Annenin D Vitamini Eksikliği Bebeği de Etkiliyor

Annenin D Vitamini Eksikliği Bebeği de Etkiliyor

Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz ile anne ve bebeklerde D Vitamininin önemini ve eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri konuştuk.

10.04.2018 16:30

*Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de D vitamini eksikliğinin kadınlarda görülme sıklığı yüzde 93 olup,  kadınlarda erkeklere oranla eksiklik daha yüksek. D vitamini eksikliği gebe ve doğurganlık çağındaki kadınlarda % 46-70 arasında görülüyor. Özellikle gebelikte ve emzirme döneminde D vitamini gereksiniminin artmasına karşın yeterli desteğin alınmaması eksikliği tetikleyen nedenlerin başında geliyor. Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz ile anne ve bebeklerde D Vitamininin önemini ve eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri konuştuk.

Türkiye'de D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan "Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey" araştırması D vitamini eksikliğinin kadınlarda görülme sıklığının yüzde 93 ile erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre Türkiye'de 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği görülüyor. D vitamini depoları yetersiz olan annelerin bebekleri de bu durumdan etkileniyor.

Gebe ve doğurganlık çağındaki kadınlarda D vitamini eksikliği oldukça yaygın

Anne ve bebeklerde D Vitamininin önemini konuştuğumuz Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, ülkemizde D vitamini eksikliği görülme sıklığının çocuklarda % 3,8 – 19, ergenlerde % 8 - 65, gebe ve doğurganlık çağındaki kadınlarda da % 46-70 arasında olduğunu belirtti.

Özellikle annelerin hamilelikte ve emzirme döneminde artan D vitamini gereksinimlerini karşılayamamasını, eksikliğin en önemli nedeni olarak açıkladı. Vücutta kalsiyum dengesini düzenleyen, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlayan, büyüme-gelişmeye katkıda bulunan ve bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamini gereksiniminin hızlı büyüme dönemlerinde artığını ifade eden Prof. Dr. Semiz, " D vitamini eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebiliyor ve ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabiliyor. Ayrıca diş çıkarmada ve yürümede gecikme gibi problemlere neden olabiliyor.

D vitamini eksikliğinden korunmak için hamileler ve emziren annelere yaşam tarzı göz önünde bulundurularak 600-2000 IU/gün D vitamini verilmeli ve çocuklara 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitamini düzenli olarak verilmeli. " dedi. Prof. Dr. Serap Semiz ayrıca D vitamininde doğru doz alımının önemine dikkat çekti. Bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamini sakıncalı olduğu için D vitamini takviyesi hekim önerisi olmadan yapılmamalı dedi.

Çocuklarda D vitamini eksikliği raşitizm hastalığına neden oluyor

Prof. Dr. Semiz, çocuklarda D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığına bağlı olarak; kafa kemiklerinin pinpon topu gibi çökmesi, alın çıkıklığı, kafa şeklinde değişiklikler, bıngıldak kapanmasında gecikme, kaburgalarda ve göğüs kafesinde şekil bozuklukları, uzun kemik uçlarında kadeh şeklinde genişlemeler, yürümede gecikme, yürümeye başlayan çocukta bacaklarda X ve O şeklinde eğrilmeler, başta terleme ve saç dökülmesi, kabızlık, diş çıkarma ve yürümede gecikme, enfeksiyonlara yatkınlık gibi sonuçların ortaya çıkabildiğini vurguladı.

Gıdalar ve güneş D vitamini ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor

D vitamini eksikliğinin pek çok nedeni bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Semiz, bunları güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanamamak, D vitamininden zengin besinleri yetersiz tüketmek, annenin hamilelikte ve emzirme döneminde artan D vitamini gereksinimi karşılayamaması, bazı ilaçlar,  barsak emilim sorunları ve kronik hastalıklar olarak sıraladı.

D vitamininin en büyük kaynağının güneş olduğunu belirten Prof. Dr. Semiz, " D vitamini başlıca UV ışınları aracılığıyla deride, ayrıca besinler yoluyla provitamin olarak alınarak karaciğerde sentezlenir. Güneş ışınlarının dik geldiği zaman diliminde vücudun belli bölgelerinin günde 20-30 dakika güneşte kalması günlük D vitamini ihtiyacımızı karşılıyor.

Ülkemiz güneş açısından oldukça şanslı bir coğrafyada, ancak yapılan araştırma sonuçlarına göre çocuk ve ergen grupta D vitamini eksikliği görülme oranı oldukça yüksek.  Bunun nedenleri arasında ülkemizin güneş ışınlarını alış açısı ve güneşin kışın yeterince etkili olmamasını sayabiliriz. Yaz aylarında ise faktör 15 üzerinde koruma güneş ışınlarını bloke ediyor, öte yandan aşırı güneşe maruz kalmak cilt kanseri riskini artırıyor. Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz D vitamini yönünden zengin. Ancak bu besinler de miktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamıyor." dedi.

Wellcare Vitamin D3: Çocuk ve yetişkinlere önerilen dozlarda takviye

Wellcare Vitamin D3, Avrupa Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzunda çocuk ve yetişkinler için önerilen dozlarda D3 vitamini içeriyor. Çocuk ve yetişkinlerde önerilen 400 IU-600 IU-1000 IU doz seçeneklerine göre günde bir kez püskürtülerek kullanım kolaylığı sağlıyor.

Türkiye'de ilk defa sprey formunda ve kılavuzlara uygun dozda üretilen Wellcare Vitamin D3, içeriğinde etken madde olarak yüzde 100 saf D3 vitamini (kolekalsiferol) ve çözücü olarak saf zeytinyağı ile farklılaşıyor. Wellcare Vitamin D3'ün en önemli farkı BHA, tatlandırıcı, katkı maddesi, şeker, alkol içermeyen bir gıda takviyesi olması. Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında vücutta birikmiyor ve toksik etkilere neden olmuyor. Sprey şeklinde püskürtülerek uygulandığı için her püskürtmede güvenli miktarda D vitamini desteği sağlıyor.

*Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Kadın Annenin D Vitamini Eksikliği Bebeği de Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement