Doğum kontrolünün çok önemli bir hale gelmesi ile birlikte doğum kontrol yöntemlerinde farklı kullanım şekilleri ortaya çıkmıştır. Doğum kontrol yöntemleri ile hamilelik oluşumunu istediğiniz süre boyunca engelleyebilir ya da erteleyebilirsiniz. Bunun için ise kadınların doğru doğum kontrol yöntemini tercih edebilmesi için Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı ile görüşmesi gereklidir. Her kadın için uygun bir doğum kontrol yöntemi seçilmesi oluşabilecek yan etkileri önlemek açısından önemlidir. Hormonlu spiral nedir merak edenler için, T şeklinde,2 ile 3 cm boyutlarında olan ve sperme takılarak hamileliği engelleyen bir araç olduğunu söylemek doğru olacaktır. Spiral kullanımı ile 5 sene boyunca hamilelikten korunmak mümkün olmaktadır.
Hormonlu spiral nedir, ne işe yarar hakkında tüm merak ettiklerinize yazımızın devamı ile ulaşabilir, bilgi alabilirsiniz.
Hormonlu spiral nedir?
Rahim içine yerleştirilerek spermlerin yumurtaya ulaşmasını ve döllenmesine engel olan hormonlu spiral, kadınlar tarafından tercih edilen bir doğum kontrol yöntemidir. Hormonlu spiral ile kadınlar 5 sene boyunca hamileliklerini engelleme ve erteleme şansına sahip olmaktadır. Bu süre içinde doktor ile görüşme yapılacak takılan spiralin çıkarılması da mümkündür.
Hormonlu spiral içinde yer alan progesteron hormonu ile rahim içine salınılır. Bu yöntem iğne ve hap biçiminde kullanılan diğer doğum kontrol yöntemlerine göre daha zararsız bir yöntemdir. Hormonlu spiral ne işe yarar, faydaları nelerdir öğrenmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Hormonlu spiral'İn faydaları nelerdir?
Hormonlu spiral faydalarına baktığımızda diğer doğum kontrol yöntemlerine göre daha uzun koruma ve ek bir işlem gerektirmediği görülmektedir. Hormonlu spiralin belli başı faydaları arasında şunlar yer alır:
1- Adet sancılarını azaltır ve büyük oranda yok eder.
2- Hamilelikten korunma şansı çok daha yüksektir.
3- Adet kanamasının fazla olması nedeniyle demir eksikliği olan kişilerin spiral kullanması ile birlikte adet kanamasına azalma görülür.
4- 5 yıl boyunca hamileliği engeller ve geciktirir.
5- Dış gebeliği engeller.
Hangi spiral türü tercih edilmeli?
Spiral kullanımında iki farklı tür bulunur: Hormonlu spiral ve normal bakır spiral. Çoğu kişinin merak ettiği konulardan birisi hangi spiral türün tercih edilmesi gerektiğidir. Adet kanamalarını azaltması, ağrıları dindirmesi ve dış gebeliği engellemesi açısından hormonlu spirallerin kullanımı daha çok tavsiye edilir.
Hormonlu spiral nasıl takılır?
Hormonlu spiral faydalarından yararlanabilmek için doğru bir biçimde takılmasına dikkat edilmelidir. Spiralin yanlış takılması ya da sonrasında kayma olması halinde kişide çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Hormonlu spiral nasıl takılır öğrenmek isteyenler için gerekli bilgiler şunlar:
1- Hormonlu spiral adetin başlamasından 7 gün sonra, doktor tarafından yapılacak ufak bir müdahale ile takılır. İşlem yalnızca birkaç dakika sürer.
2- Hormonlu spiral takıldıktan sonra 1ile 3 aylık süreç içinde tekrardan kontrol edilmelidir. Bu kontrolden sonra ise yıllık kontrol yeterli olacaktır.
Hormonlu spiralin yan etkisi var mı?
Hormonlu spiral nedir merak edenlerin bilmesi gereken diğer bir konu ise hormonlu spiralin herhangi bir yan etkisi olup olmadığıdır. Hormonlu spiralin takılması sırasında hafif kanama, baş dönmesi i gibi sağlık sorunları gözlenebilir. Bunun dışında diğer bir yan etkisi de adet kanamasının azalması gösterilebilir. Hormonlu spiral diğer doğum kontrollerine göre oldukça az yan etkiye sahip olduğu için kullanılması tavsiye edilmektedir.
Hormonlu spirali kimler kullanmamalı?
-Hamile olan kişiler,
-Vajinal kanaması olan kişiler,
-Rahim ağzı ya da meme kanseri riski olan kişiler,
-Pelvik bölgesinde enfeksiyon olan ya da daha önce olmuş kişiler,
-Karaciğer hastası olan ya da karaciğer tümör riski olan kişiler,
-Hormonlu spiralden yayılan hormona karşı alerjisi olan kişilere hormonlu spiral kullanımı önerilmez.
Son Dakika › Kadın › Hormonlu Spiral Nedir, Ne İşe Yarar? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?