Zatürre Nedir? - Son Dakika
Kadın

Zatürre Nedir?

Zatürre Nedir?

Zatürre nedir sorusu, havaların soğumasıyla beraber insanlar tarafından oldukça merak edilmeye başladı. Zatürre, kişiyi oldukça hasta edebilen bir akciğer enfeksiyondur. Zatürre aynı zamanda akciğerlerdeki hava boşluklarının iltihaplanması sonucunda da ortaya çıkabilir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve belli bir zamandan sonra hayati risk oluşturan zatürre nedir, zatürre belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

26.02.2018 15:15

Zatürre nedir sorusu havaların soğuması ve hastalıkların çoğalmaya başlamasıyla oldukça merak edilen sorular arasında yer almaya başladı. Genç yetişkinlerde belli bir tedavi sonrasında iyileşebilen zatürre hastalığı, yaşlıllarda veya çocuklarda ilerlediği zaman ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere bile neden olabilmektedir.

Bu nedenlerden dolayı zatürre nedir, zatürre erken belirtileri nelerdir ve zatürre nasıl tedavi edilir sorularının cevapları hakkında muhakkak bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Bizde zatürre nedir, nasıl tedavi edilir gibi soruların cevaplarını sizler için araştırıp, bir araya getirdik.

İlk olarak zatürre nedir sorusunun cevabını vererek başlayalım.

Zatürre nedir?

Zatürre, kişinin akciğerlerindeki hava boşluklarının iltihaplanması sonucu meydana gelen ciddi bir hastalıktır. Çoğu zatürre çeşidi evde dinlenerek, doğru tedavilerle iyileşebilir. Genellikle 2 veya 3 hafta, içerisinde iyileşebilen zatürre hastalığı, yaşlılarda bebeklerde veya diğer kronik rahatsızlığı olan kişilerde oldukça zor iyileşebilen bir hastalık çeşididir.  Bu saydığımız riskli grup içerisinde olan kişilerin zatürre tedavisi muhakkak hastane ortamında yapılmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına hatta hayati tehlikelere sebebiyet verebilir.

Günlük yaşantınızda, örneğin okulda veya işyerinde zatürree hastalığı görülebilir. Buna toplumla ilişkili olarak ortaya çıkan zatürree hastalığı denilmektedir.

Zatürreye hangi virüs neden olur?

Bekteri veya virüs denilen mikro organizmalar genellikle ilerlediğinde zatürreye neden olmaktadır.  Zatürreye neden olan mikroplar genellikle akciğerlerimize indiğinde ortaya çıkmaktadır.

Soğuk algınlığı veya grip sonrası gelişen mikroplarda zatürre hastalığına  yakalanma ihtimalinizin yükselmesine neden olabilir. Yaşanan bu tip hastalıklar, ciğerlerinizin mikroplarla savaşmasını zorlaştırabilir. Girp dışında astım hastalığı, kalp hastalığı, kanser veya şeker hastası olanlarında sonrasında zatürre hastalığına yakalanması daha kolaydır.

Zatürre belirtileri nelerdir?

Zatürre ilk başlarda girp veya soğuk algınlığında ortaya çıkan veya basit gibi görünebilen belirtilerle ortaya çıkabilir.

Zatürre belirtileri şu şekildedir;

1- Öksürük:

Öksürük zatürre de en çok görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda öksürüğe kanlı balgam da eşlik edebilir.

2- Ateşlenme

3- Titreme

4- Göğüs ağrısı: Zatürre ile ortaya çıkan göğüs ağrısı, genellikle öksürürken veya nefes aldığınızda daha kötü hissettirir.

5- Hızlı nabız

6- Mide bulantısı ve kusma

7- Çok yorgun veya halsiz hissetme

8- İshal

Yaşlı yetişkinlerde zatürre hastalığı kendini daha az veya hafif belirtilerle belli ederler. Bu nedenden dolayı çoğunlukla zatürrenin ortaya çıkarmış olduğu belirtiler yaşlı yetişkinlerde çok fazla önemsenmez. Ancak yaşlı yetişkinlerde eğer önceden gelişen bir akciğer problemi varsa belirtiler daha ağır, hastalığın seyri de daha sert bir şekilde kendini gösterebilir.

Zatürre nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz size belirtilerinizi soracak ve fizik muayene yapacaktır. Aynı zamanda  Bir göğüs röntgeni ve tam kan sayımı (CBC) isteyebilir. Bu testler genellikle doktorunuzun zatürre olup olmadığınızı öğrenmesi için yeterli olacaktır.

Ağır bir şekilde meydana gelen zatürre belirtileri yaşıyorsanız, yaşlı yetişkinseniz veya daha başka sağlık sorunları yaşıyorsanız, doktorunuz başka testlere de ihtiyaç duyabilir.

Doktorunuz aynı zamanda bakterilen zatürreye neden olup olmadığını anlayabilmek için mukus testi de isteyebilir. Zatürreye neyin neden olduğunu bulmak için doktorun vereceği bu testleri önemsemeli ve muhakkak yaptırmalısınız.

Zatürre nasıl tedavi edilir?

Antibiyotik tedavisi

Zatürre hastalığınız eğer bakteri veya virüslerden kaynaklanıyorsa doktorunuz sizlere antibiyotik tedavisi uygulayacaktır.  Antibiyotikler genellikle zatürreye neden olan virüslerin kısa süre içerisinde yok edilmesine yardımcı olmaktadır.

Ancak burda antibiyotiklerin aksatılmadan tedavi edilmesi gerekmektedir. Antibiyotikleri doktorunuzun verdiği talimatlara uygun bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. İyi hissetmeye başladığınızda antibiyotikleri bırakırsanız, bu hastalığınızın kısa süre içerisinde tekrarlamasına neden olacaktır.

Ancak antibiyotik kullanmaya başladıktan sonra 2 - 3 gün içerisinde kendinizi iyi hissetmeniz gerekir. İyi hissetmediğinizde doktorunuzu bilgilendirmeniz

Zatürre tedaviniz sırasında daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Dinlenme ve bol alın uyku ve bol sıvı alımı tedavinin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilir.

Sadece bir virüsün neden olduğu zatürre genellikle antibiyotiklerle tedavi edilmez. Bazen ciddi bir şekilde gelişen komplikasyonları engellemek için antibiyotikler kullanılabilir. Ancak antibiyotik kullanıma gerek kalmadan bu tarz zatürreler evde dinlenerek de geçebilir.

Aşı

Uzmanlar çocuklar ve yetişkinlerin zatürreden korunmalarını sağlamak için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi öneriyorlar. Aynı zamanda çocuklarda  ve yetişkinlerde zatürreyi engellemek için aşı tedavisi de uygulanabilir.

Ancak 65 yaş ve üstü kişiler için iki farklı pnömokok aşısı önerilmektedir. Sigara içiyorsanız veya uzun süreli sağlık probleminiz varsa, pnömokok aşısı almak iyi bir fikirdir.

Soğuk, kızamık veya suçiçeği olan insanlardan uzak durarak zatürre olma ihtimalinizi düşürebilirsiniz.  Bu hastalıklardan en az birine sahip olmak veya bu hastalıkları geçirmek zatürre olma ihtimalinizi arttırabilir. Ellerinizi sık sık yıkamak veya kızamık, soğuk algınlığı, suçiçeği geçiren insanlardan uzak durmak zatürree olma ihtimalinizi azaltacak en önemli koşullardandır.

Eğer bu tür hastalıkları geçiren insanlarla da aynı ortamda bulunursanız, ellerinizi sık sık yıkamanızı öneriyoruz.

Zatürre bulaşıcı mıdır?

Zatürreye neden olan çoğu bakteri bulaşıcı değildir. Bir insandan diğerine bakteri yaymak mümkün olsa da, normalde burunda veya boğazda bulunan bakteriler akciğer dokusunu işgal edince, zatürre genellikle risk faktörleri olan veya zayıf bağışıklık savunması olan kişilerde görülür. Ancak öksürük veya hapşırmayla meydana gelen enfekte damlacıklar direk zatürreye neden olmasa da çeşitli enfeksiyonel hastalıkları beraberinde getirebilir, tedavi edilmediğinde ise zatürreye çevirebilir.

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Kadın Zatürre Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement