12 Eylül Döneminden Bir Hayat Hikayesi - Son Dakika
Kültür Sanat

12 Eylül Döneminden Bir Hayat Hikayesi

12 Eylül Döneminden Bir Hayat Hikayesi

12 Eylül Döneminde Mamak Cezaevine Düşen Bir Hayat Kadınının Öyküsü Tiyatro Sahnesine Aktarıldı. Gazeteci Adnan Gerger'in Bir Öyküsünden Yola Çıkılarak Dönemin Bütün Taraflarını Farklı Yönleriyle Eleştiren Oyunun Dünya Prömiyeri 25 Kasım'da Yapılacak.

24.11.2009 04:55

12 Eylül döneminde Mamak Cezaevine düşen bir hayat kadınının öyküsü tiyatro sahnesine aktarıldı. Gazeteci Adnan Gerger’in bir öyküsünden yola çıkılarak dönemin bütün taraflarını farklı yönleriyle eleştiren oyunun dünya prömiyeri 25 Kasım’da yapılacak.

Adnan Gerger’in “Yürürlükteki Yalanlar” adlı öykü kitabında yer alan “Hayat Kadını” isimli öyküden oyunlaştırılan eser, “Çağdaş Sahne” özel tiyatro topluluğunun yeni binasının açılışında seyirci karşısına çıkacak.

Yönetmenliğini Nihat Alanur’un üstlendiği eserin tiyatro uyarlamasını da Alanur kaleme aldı. Işık tasarımını Tuncay Ün’ün, müziklerini Koray Kahraman’ın hazırladığı eserde, hayat kadını Başak Doğan’ın gençliğini Pelin Ünver, cezaevinden çıkışından sonraki yıllarını Belkıs Akçıl sahneye getiriyor.

Yapıtta Albay Selim Kaya’nın gençliğini Ahmet Arslan, yaşlılığını Nihat Alanur canlandırırken, eserde diğer rollerde Batuhan Öztürk, Mustafa Koçyiğit, Ece Acar, Eray Esen ve Faysal Aslan yer alıyor.

Eser, yakınlaştığı devrimci bir gencin bazı belgelerinin çantasından çıkması nedeniyle Mamak Cezaevine düşen, burada işkence gören Başak Doğan adlı hayat kadınının hikayesini anlatıyor.

En büyük acıları kadınlar çekti

Eserin yazarı Adnan Gerger, 12 Eylülde acılar yaşandığını, en büyük acıları da kadınların çektiğini söyledi. Gerger, öyküyü yazmadaki hareket noktasını, “12 Eylül’de kadınlar iki kere acı çekti. Cezaevine düşen kadınlar oldu, cezaevi kapısında bekleşen anneler, kız kardeşler vardı” sözleriyle özetledi.

Erkek egemen bir toplumda yaşanıldığı için kadınların her devirde acılara maruz kaldığını da belirten Adnan Gerger, “Hikayeyi gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek yazdım. 12 Eylül döneminde Mamak Cezaevinde yatan ve çıkan bir kadınla röportaj yapmıştım. Ayrıca benim Edebiyat Fakültesinde okuduğum dönemde yaşadıklarımdan da yola çıktım. İki öyküyü birleştirdim, ama biraz kurgu var. İlk kez bir öyküm sahneye uyarlandı” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat 12 Eylül Döneminden Bir Hayat Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement