30. İstanbul Film Festivali Sona Eriyor - Son Dakika
Kültür Sanat

30. İstanbul Film Festivali Sona Eriyor

30. İstanbul Film Festivali Sona Eriyor

Altın Laleler ve Festival ödülleri Sahiplerini buldu

18.04.2011 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen

30. İstanbul Film Festivali'nin ödülleri 16 Nisan Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni'nde sahiplerini buldu.

Sunuculuğunu Mehmet Ali Alabora'nın üstlendiği 30. İstanbul Film Festivali Kapanış Galası ve Ödül Töreni, NTV'den canlı olarak yayınlandı. Galada Şevval Sam, tangolardan oluşan renkli bir programla sahne aldı.

İstanbul Film Festivali'nde 1985 yılından beri verilen "Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü", son iki yıldır Eczacıbaşı Topluluğu'nun desteğiyle Şakir Eczacıbaşı anısına veriliyor. Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilen 25 bin Avroluk para ödülüyle destekleniyor. 25 bin Avroluk ödülün 10 bin Avrosu Altın Lale'yi kazanan filmin yönetmenine, 10 bin Avrosu bu filmi Türkiye'de dağıtacak firmaya, 5 bin avrosu ise Jüri Özel Ödülü'nü kazanana takdim ediliyor.

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen "Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü" bu yıl, Mısırlı yönetmen Ahmad Abdalla'nın Mikrofon/ Microphone adlı filmine verildi. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi Başkanı yönetmen Claire Denis'in açıkladığı ödülü, Ahmad Abdalla'ya yine Denis takdim etti. Eczacıbaşı Topluluğu'nun para ödülünü ise Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Direktörü ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Genel Sekreteri Sayın İlkay Yıldırım Akalın takdim etti.

Uluslararası Yarışma'da "Jüri Özel Ödülü" yarışmada Türkiye'yi temsil eden, Seyfi Teoman'ın Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmiyle Federico Veiroj'un Faydalı Hayat/ A Useful Life filmi arasında paylaştırıldı. Yönetmenler ödüllerini Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Üyeleri İtalyan oyuncu Anna Bonaiuto ve yapımcı Jim Stark'ın elinden aldılar.

Derviş Zaim'in son filmi Gölgeler ve Suretler'in, Ankara Film Festivali'nde aldığı ödül sonrasında, Altın Lale Yarışma Yönetmeliği gereğince yarışmadan çıkarılması nedeniyle, Altın Lale Ulusal Yarışma'da bu yıl on üç film yarıştı.

"Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü Tayfun Pirselimoğlu'nun Saç filmine verildi. Yönetmene ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı, senarist ve yönetmen Reha Erdem sundu.

"Altın Lale Yılın En İyi Yönetmeni" ödülü de Saç filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu'na verildi. Yönetmen, ödülünü Jüri Başkanı Reha Erdem'in elinden aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulusal Yarışma'da Altın Lale'yi kazanan filme 150.000 TL, En İyi Yönetmene 50.000 TL para ödülü veriyor.

Sedat Yılmaz'ın Press filmi Ulusal Yarışma'nın "Jüri Özel Ödülü"ne layık görüldü. Filmin yönetmeni ödülünü, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi, yazar ve film eleştirmeni

Fatih Özgüven'in elinden aldı. Jüri Özel Ödülü, bu yıl ilk defa maddi bir ödülle destekleniyor ve bu ödülü kazanan filme 30.000 TL veriliyor.

"En İyi Kadın Oyuncu" ödülü Saç filmindeki rolü ile Nazan Kesal'ın oldu. Oyuncuya ödülünü geçen yıl Beş Şehir filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Tansu Biçer takdim etti.

Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri'sinin seçtiği "En İyi Erkek Oyuncu", Görünmeyen filmindeki rolüyle Ahmet Mekin oldu. Oyuncuya ödülünü, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi oyuncu

Tülin Özen takdim etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, En İyi Erkek ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazananlara 10.000'er TL para ödülü veriyor.

Ulusal Yarışma'da "En İyi Senaryo Ödülü"ne Zefir filmiyle Belma Baş layık görüldü. Belma Baş'a ödülünü Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Üyesi yazar Perihan Mağden takdim etti.

İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma'daki "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülü Bizim Büyük Çaresizliğimiz filmiyle Birgit Gudjonsdottir'e verildi. Gudjonsdottir, ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi, Variety dergisi sinema yazarı Jay Weissberg'den aldı.

Altın Lale Ulusal Yarışma'da "En İyi Müzik Ödülü"nü Atlıkarınca filmiyle kazanan Ahmet Kenan Bilgiç ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi, Karlovy Vary Film Festivali sanat direktörü Karel Och'un elinden aldı.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI Ödülleri ise Uluslararası Yarışma'da Tran Anh Hung'un İmkansızın Şarkısı/ Norwegian Wood, Ulusal Yarışma'da Sedat Yılmaz'ın Press adlı filmlerine verildi. Yönetmenler ödüllerini FIPRESCI Jürisi Başkanı Philip Cheah ve Fipresci Jüri üyesi Nil Kural'ın elinden aldılar.

Festivalin "Türkiye Sineması" tema sponsoru Efes, Ulusal Yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI Jürisi tarafından seçilen ve Onat Kutlar anısına ödüllendirilen Press filminin yönetmeni Sedat Yılmaz'a bir sonraki filminde kullanılmak üzere 30.000 USD değerinde para ödülü verdi. Yönetmene ödülünü Efes Türkiye Halkla İlişkiler Müdürü Durul Candemir takdim etti.

"Sinemada İnsan Hakları" yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE'e

Juanita Wilson'un yönetmenliğini üstlendiği Yokmuşum Gibi/ As If I'm Not There layık görüldü. Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay'ın konuşmasının ardından Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle verilen FACE ödül heykelciği ve 10.000 Euro'luk para ödülü takdim edildi. Filmin yönetmeni ödülünü, geçen yıl Ajami filmiyle FACE ödülünü kazanan ve bu yıl FACE jürisinin başkanlığını üstlenen yönetmen Scandar Copti'nin elinden aldı.

"Sinemada İnsan Hakları" yarışmasında Jüri Özel Ödülü'ne ise Press layık görüldü. Filmin yönetmeni Sedat Yılmaz'a da ödülünü Marja Ruotanen takdim etti.

Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Eyüp Can Sağlık'ın açıkladığı Halk Ödülü'nü Uluslararası Yarışma'da Seyfi Teoman'ın

Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Ulusal Yarışma'da İlksen Başarır'ın Atlıkarınca adlı filmleri kazandılar. Tören sırasında zarfların karışması ve festival ekibi tarafından Eyüp Can Sağlık'a yanlış zarf verilmesi nedeniyle kazanan film yanlış anons edildi. Konuyla ilgili daha sonra açıklama yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, böyle bir hatadan dolayı çok üzgün olduklarını, bu hatanın güzel geçen bir 30. yılın nazar boncuğu olduğunu söyledi.

30. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni'nin ardından konuklar, bu yıl yabancı dilde en iyi film Oscar ödülünü de alan, yönetmenliğini Susanne Bier'in yaptığı Daha İyi Bir Dünyada adlı filmi izlediler.

30. İstanbul Film Festivali'nin kapanış etkinlikleri, Pera Palace'da Efes Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen festivalin ulusal ve uluslararası konukları, Altın Lale için yarışan filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle sinema dünyasının seçkin isimlerinin katıldığı bir partiyle devam etti.

17 Nisan Pazar günü, Fitaş Sineması Salon 1'de 13.30 seansında Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'ne layık görülen Saç, 16.00 seansında ise Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü'nü kazanan Mikrofon/ Microphone adlı film gösterilecek. 30. İstanbul Film Festivali, pazar akşamı yedi festival sinemasındaki 21.30 seanslarındaki gösterimlerin ardından sona ermiş olacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 30. İstanbul Film Festivali Sona Eriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement