35. "Manaki Kardeşler" Film Festivali - - Son Dakika
Kültür Sanat

35. "Manaki Kardeşler" Film Festivali -

Balkanlar'ın ilk kameramanları olarak kabul edilen "Manaki Kardeşler" adına Makedonya'nın Manastır şehrinde geleneksel olarak düzenlenen 35. "Manaki Kardeşler" Film Festivali başladı.

14.09.2014 12:06

Balkanlar'ın ilk kameramanları olarak kabul edilen "Manaki Kardeşler" adına Makedonya'nın Manastır şehrinde geleneksel olarak düzenlenen 35. "Manaki Kardeşler" Film Festivali başladı.

Festivalin açılışı dolayısıyla Kültür Evi'nde düzenlenen törene sinema dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Meclis Başkanı Trayko Velyanovski katıldı. Festivale katılanlar arasında Oscar ödüllü oyuncu Juliette Binoche ve Oscar ödüllü yönetmenler Chris Menges ve Luca Bigazzi de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, "Balkanlar'ın ilk yönetmenleri" olarak nitelendirdiği Manaki kardeşler sayesinde bugün geçmişi daha detaylı bir şekilde görme imkanına sahip olduklarını söyledi. Festivalin 35 yıl boyunca sadece Makedonyalıların değil, dünyanın dört bir yanından gelen sinema yıldızlarının evi haline geldiğini ifade eden İvanov, böylesine önemli bir organizasyonu cumhurbaşkanlığının himayesinde düzenlenmesinden dolayı da ayrıca mutlu olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı İvanov, "sinemaya katkılarından dolayı" Oscar ödüllü oyuncu Juliette Binoche'a "Altın Kamera 300" ödülünü takdim etti. Festival kapsamında ayrıca, Oscar ödüllü yönetmen Chris Menges'e "Altın Kamera 300" Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Oscar ödüllü bir diğer yönetmen Luca Bigazzi'ye de "Altın Kamera 300" Özel Ödülü verildi.

Ödül töreninin ardından, 35. "Manaki Kardeşler" Film Festivali, Juliette Binoche'nin rol aldığını "Clouds of Sils Maria" filminin gösterimi ile başladı. Manastır'da 19 Eylül'e kadar sürecek festival kapmsamında Almanya, Çin, Norveç, Yunanistan, ABD ve Sırbistan'dan 76 film gösterilecek.

Film festivaline isimleri verilen Yanaki ve Milton Manaki kardeşler, 20. yüzyılın başında Makedonya'da fotoğrafçılıkla uğraşırken Balkan coğrafyasının ilk kameramanları olarak tanındı. Yanaki Manaki'nin 1905 yılında İngiltere'den getirdiği kamera ile ilk çekimlerini yapan iki kardeş, bölgedeki yerel gelişmeler, gelenek ve göreneklerin yanı sıra Osmanlı padişahlarından Sultan Mehmed Reşat'ın Selanik ve Manastır ziyaretlerini de kaydetti. İki kardeşin kaydettiği ve Türk televiyonlarında da kısmen yayınlanan bu görüntülerin tamamı "Makedonya Kinoteka" arşivinde saklanıyor.

Manaki Kardeşleri Festivali Manastır şehri Manaki Kardeşler kameraman Juliette Binoche

Muhabir: Murteza Sulooca

Redaktör: Kayhan Gül

Yayınlayan: Tuğrul Çam

35. "Manaki Kardeşler" Film Festivali -
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 35. 'Manaki Kardeşler' Film Festivali - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement