700 yıllık ahilik geleneği ve esnaf duası UNESCO'ya aday oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

700 yıllık ahilik geleneği ve esnaf duası UNESCO'ya aday oldu

700 yıllık ahilik geleneği ve esnaf duası UNESCO'ya aday oldu "Sakin şehir" Mudurnu'da 700 yıllık gelenek sürdürülüyor Bolu'nun "sakin şehir" ilan edilen ilçesinde 700 yıldır sürdürülen ahilik geleneği ve esnaf duası kültür mirası olarak UNESCO'ya aday oldu.

05.11.2021 21:17  Güncelleme: 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

700 yıllık ahilik geleneği ve esnaf duası UNESCO'ya aday oldu

"Sakin şehir" Mudurnu'da 700 yıllık gelenek sürdürülüyor

BOLU - Bolu'nun "sakin şehir" ilan edilen ilçesinde 700 yıldır sürdürülen ahilik geleneği ve esnaf duası kültür mirası olarak UNESCO'ya aday oldu.

Bolu'da, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Osmanlı kasabası Mudurnu ilçesinde 700 yıllık ahilik kültürü, her cuma günü yapılan esnaf duasıyla yaşatılmaya devam ediyor. Tarihi yapıların korunduğu örf, adet ve geleneklerin de yaşatılmaya devam ettiği ilçede, esnaf cuma günleri seladan sonra iş yerlerinin önüne çıkarak esnaf duasına katılıyor. Geleneğe göre, ayakta çalışan esnaf oturarak, oturarak çalışanların ise ayakta yaptığı duaya ilçe sakinleri de eşlik ediyor.

İlçede 700 yıldır devam eden ahilik geleneği ve esnaf duası hakkında bilgiler veren Mudurnu Belediyesi Yazı işleri Müdürü Engin Ersoydan, "Mudurnu 1307 yılında Rumlardan Osmanlı'nın eline geçmiş bir ilçe. Bu ilçenin genel yapısı itibariyle Osmanlı'ya geçtikten sonra şuandaki günümüzde Kırşehir'de doğduğu belirtilen ahilik geleneği de başlıyor. Yaklaşık 700 yıllık bir gelenek olan ahilik üzerine kurulu olmuş esnaf duası yapılmaktadır. Bütün esnaf cuma günleri sela verildikten sonra dükkanlarının önüne çıkarlar ve duaya eşlik ederler. Büyük cami imamı duasını yaptırır. Ayakta çalışmak durumunda olan esnaf oturarak dua eder. Oturarak çalışanlar da ayakta duasını yapar. Mudurnu'da yaklaşık 700 yıllık bir gelenektir bu" dedi.

Kültür mirası için UNESCO'ya aday oldu

Ersoydan, geleneğin UNESCO'ya aday olduğunu ifade ederek, "Soyut olmayan kültür varlıkları çerçevesinde de Mudurnu ahilik geleneğiyle birlikte UNESCO'ya aday adayı olmuştur. Şuanda dosyamız tekrar düzenlenmek için geri iletildi. Üzerinde çalışmalarımız devam etmekte. Esnaf duası ve ahilik geleneği kültür mirası UNESCO'ya başvurumuzu yaptık" şeklinde konuştu.

700 yıllık ahilik geleneği ve esnaf duası UNESCO\'ya aday oldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat 700 yıllık ahilik geleneği ve esnaf duası UNESCO'ya aday oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.


Advertisement