Afrika ve Osmanlı Belgeseli"Nin Galası Yarın Yapılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Afrika ve Osmanlı Belgeseli"Nin Galası Yarın Yapılacak

Afrika ve Osmanlı Belgeseli"Nin Galası Yarın Yapılacak

Osmanlı Devleti'nin Afrika kıtasındaki en uç temasları ve bu coğrafyadaki yaklaşımının ne şekilde olduğu cevabının arandığı "Afrika ve Osmanlı Belgeseli"nin galası yarın yapılacak.

16.01.2014 15:30

Osmanlı Devleti'nin Afrika kıtasındaki en uç temasları ve bu coğrafyadaki yaklaşımının ne şekilde olduğu cevabının arandığı "Afrika ve Osmanlı Belgeseli"nin galası yarın yapılacak.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Afrika'yı anlatan popüler kaynakların neredeyse tamamının batılı kaynaklar olduğu ve belli bir bakış açısını yansıttığı belirtildi.

"Afrika" deyince oluşan yargıların çoğunu, doğa belgeselleri ya da şiddet, fakirlik, hastalık, ekonomik sıkıntılar gibi olumsuz imajların oluşturduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Günümüz Türkiyesinde de Afrika ile ilgili olumsuz imajlar, ancak kıtayı yakından tanıdıkça, kıta ile ortak geçmişimizi öğrendikçe değişecek gibidir. Osmanlı Devleti'nin de 16. yüzyıldan itibaren Afrika kıtasının bir parçası ve ülkesi olduğunu bilmek, bakış açımızda önemli değişiklikler yaratacaktır."

Açıklamada, belgeselin içerik hazırlıklarının Prof. Dr. Ali Mazrui, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Ahmet Kavas, Prof. Dr. Muhammed Bakari, Prof. Dr. Tarık Muhammed Nur gibi birçok Osmanlı ve Afrika tarihçisine danışılarak başlatıldığı vurgulanarak, yapım çalışmalarının üç yıl sürdüğüne işaret edildi.

Seslendirmesi Kenya asıllı Prof. Dr. Muhammed Bakari, yönetmenliği Gökhan Yorgancıgil tarafından yapılan belgeselin, İngilizce ve Türkçe olarak izleyiciyle buluşmaya hazırlandığı ve televizyon kanallarında 175 dakika (6 bölüm) olarak gösterileceği belirtildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesinde yarın gerçekleştirilecek gala töreninde, yapımdan 60 dakikalık seçme bir bölümün izleyici karşısına çıkacağı bilgisi verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Afrika ve Osmanlı Belgeseli'Nin Galası Yarın Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement