Antik Tiyatroda 2 Bin 500 Yıl Sonra 'Perde' Denilecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Antik Tiyatroda 2 Bin 500 Yıl Sonra 'Perde' Denilecek

Adana'nın Karataş ilçesinde kazı çalışması süren Magarsus kenti antik tiyatrosu 2 bin 500 yıl sonra yeniden kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacak.

14.09.2014 11:56  Güncelleme: 10:50

Kültür ve Turizm Bakanılığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde Karataş'ta antik Magarsus kentinde geçen yıl başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Tarihi M.Ö 5'inci yüzyıla ulaşan antik kentin yaklaşık 2 bin 500 yıllık tiyatrosunda yapılan kazı çalışmaları sonucu tipik bir helen tiyatrosu özelliği taşıyan yapının yüzde 60'ı açığa çıkartıldı. Deniz manzaralı, 150 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve yaklaşık 3 bin kişilik olduğu tahmin edilen antik tiyatro, kazı sonrası yapılacak çalışmalarla tekrar kültür ve sanat hayatına kazandırılacak. Antik tiyatroda 2 bin 500 yıl sonra yeniden "perde" denilerek, sanatseverlere ev sahipliği yapacak.

Kazının bilimsel danışmanı ÇÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Magarsus'un antik dünyanın en önemli liman kentlerinden birisi olduğunu, tiyatro, hamam, stadyum, sütunlu caddeler gibi devasa büyük devlet yapılarının kente damgasını vurduğunu söyledi.

Kent hakkında en net bilgilerin Büyük İskender ile bağlantılı olduğunu anlatan Gülşen, "Büyük İskender M.Ö 333'te Pers Kralı Daryus ile giriştiği savaşa başlamadan önce buraya gelmiş, buradaki Athena tapınağına kurbanlar kesmiştir. Zaten Magarsus antik kenti de bu tapınakta bulunan Magarsiya rahibelerinden ismini almaktadır" dedi.

Gülşen, geçen yıl kazı çalışmasına başladıkları plansal olarak yamaca yaslanmış tipik bir Helen tiyatrosu olan yapının oturma son basamakları dahil 32 basamağının tamamının ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Halihazırdaki tempoyla kazının sürmesi halinde en fazla 12-14 ay içinde kazının sona erip tiyatronun tamamının ortaya çıkartılmış olabileceğine dikkati çeken Gülşen, şunları söyledi:

"Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından belgeleme çalışmaları başlayacak, orkestra ve sahne binasında blok taşların tamamı ortaya çıkartıldıktan sonra her taş numaralandırılacak. Her taşın orijinal bulunduğu nokta tespit edilecek, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına başlanacak. Restorasyon faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından bölgenin en büyük tiyatrolarından birisi olan bu yapıda kültürel faaliyetlerin de yapılması düşünülmekte. Çeşitli festivallerle antik tiyatronun ülkenin sadece tarihine değil kültür ve turizm hayatına da katkı sağlamasını bekliyoruz."

Gülşen, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başta olmak üzere kazıya destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

- Side ve Aspendos kadar ihtişamlı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Adana'nın kültür ve turizm olarak büyük potansiyele sahip olduğunu, 760 tescilli sit alanı, 545 kalesi, 49 bin arkeolojik ve etnografik esere sahip olmasıyla bu potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik'in destekleriyle 2013 yılından beri Adana'nın farklı bölgelerinde Misis, Tatarlı, Tepebağ höyükleri, Anavarza Antik Kenti, Hipocampus Mozaik Kazıları gibi kazılar yaptıklarını anlatan Tari, şöyle devam etti:

"Bu anlamda da sahil kenti olan Karataş ilçemizde de antik tiyatroda yapılan kazı devam devam ediyor. 2 bin 500 yıllık tarihe sahip bu şirin ilçemizde ortaya çıkarılacak tiyatroyla kentimizin bir antik tiyatroya sahip olmasını istiyoruz. Aynı zamanda bundan sonra yapılacak kültürel etkinliklerin bir Side, Aspendos tiyatroları kadar ihtişamlı, onlara benzer bir antik tiyatroda düzenlenmesini amaçlıyoruz."

Tari, ortaya çıkarılacak antik tiyatronun düzenlenip tekrar kültür ve sanat hayatına kazandırılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Antik kentin tekrar eski şaşalı günlerine kavuşması Türkiye ve Adana'nın turizm potansiyeline katkı sağlayacak. 3 bin kişilik, 2 bin 500 yıllık tarihe sahip antik tiyatroda sanatsal faaliyetlerin yapılması ve tekrar 'perde' demek için bu çalışmamız tüm hızıyla devam etmektedir" diye konuştu." diye konuştu.

Antik Tiyatroda 2 Bin 500 Yıl Sonra \'Perde\' Denilecek
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Antik Tiyatroda 2 Bin 500 Yıl Sonra 'Perde' Denilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement