Arjantinli Klarnet Virtüözünden Sinagogda İstiklal Marşı - Son Dakika
Kültür Sanat

Arjantinli Klarnet Virtüözünden Sinagogda İstiklal Marşı

Arjantinli klarnet virtüözü Giora Feidman ile Edirneli klarnet virtüözü Serkan Çağrı, Edirne Büyük Sinagogu'nda konser verdi.

15.05.2016 22:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arjantinli klarnet virtüözü Giora Feidman ile Edirneli klarnet virtüözü Serkan Çağrı, Edirne Büyük Sinagogu'nda konser verdi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, konser öncesi yaptığı konuşmada, Edirne Büyük Sinagogu'nun açılışını restorasyonunun ardından geçen yıl gerçekleştirdiklerini söyledi.

Açılışın üzerinden 1 yıl, 1 ay gibi bir zaman diliminin geçtiğini belirten Ertem, "Mekanların insanlık üzerinde, bir şehirde, bir yörede ve bir medeniyette ne kadar büyük tesirinin olduğunun en açık, somut göstergelerinden birisi bu yapıdır. O günden bu güne Edirne'ye ayrı bir ilgi ayrı bir özen ve ayrı bir arayış içerisinde olan bu insanların canlı şahidi olduk. İşte bu mekanlar böyle bir sonuç doğuruyorlar. Demek ki yapılan iş müspet ve olumlu bir sonuç doğurabiliyor." diye konuştu.

- Diyarbakır'da tahrip olan eserlerin restoresi

Günümüzde mekanların yöreye, şehre ve medeniyete tesir ettiğini anlatan Ertem, şunları kaydetti:

"Buradan bizim içimizi burkan bir başka konuya atıfta bulunmak istiyorum. Mekanlar bu kadar önemli ama bazı art niyetli insanlar, bazı kötü niyetli insanlar, ülkeye kast etmiş, vatana kast etmiş bazı insanlar ne yazık ki Diyarbakır Sur'da bizim yine mekanları koruma üzerine, mekanları ihya etmek üzerine, terörün yok ettiği, hasara uğrattığı veya gerçekten tahrip ettiği o eserleri o mekanları yeniden inşa etmek, ihya etmek ve restore etmek üzerine kurmuş olduğumuz bir tasarrufu olumsuz şekilde lanse ederek, provoke ederek yapılacak olan eylemi ne yazık ki kötülemeye çalıştılar. Şunu buradan açıklıkla söylemek istiyorum. Bir kere biz bu mekanlara önem veriyoruz. Zaten Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kendisine emanet edilen bütün yapılar, tarihi yapılardır. ve bilhassa son 10 yılda bu tarihi yapıların inşa edilmesi, ihya edilmesi noktasında çok büyük gayret sarf ediyor.

Aynı şekilde Diyarbakır'da birçok eserimiz tahrip oldu. Bunlardan iki tane Ermeni kilisesi ve çok sayıda camimiz de tahrip oldu. Şimdi hemen sanıyorum ki Ramazan ayına kadar bu eserlerin restorasyonu için çalışmalara başlayacağız. Ama ne yazık ki birileri dediğim gibi işte devlet orayı kamulaştıracak diye bir yaygara kopardı. ve o yaygaralara inanan ne yazık ki akıl fukaraları insanlar oldu."

-"Vakıfları korumak ve vakıfları ihya etmek için görevlendirildik"

Vakıf eserlerini korumak ve bu eserleri ihya etmek için görevlendirildiklerini aktaran Ertem, bu toprağın insanlarının vakıf eserlerini koruduğunu ve korumaya devam edeceğini vurguladı.

Mekanların önemine inandıklarını ifade eden Ertem, "Bu mekanda bizim çocuğumuz Serkan Çağrı ile klarnet üstadı Giora Feidman konser gerçekleştirecek. Bu mekan olmamış olsaydı eğer bu mekan burada ihya edilmemiş olsaydı, eğer biz bu dünya üstadını çok zor belki de İstanbul'da dinleyebilirdik, 2001 yılında gelmiş ama Edirne'de dinleyebilir miydik pek ümitvar değilim. Bu tür yapılar işte buna vesile oluyor. Bizde buna vesile olduk ve restorasyonunu gerçekleştirdik. İnanıyorum ki biraz önce Silviyo Bey de söyledi bir sonraki dönemde de vakıf haftalarında da bu tür etkinlikler inşallah devam eder, Edirneliler ve sanatseverler de buna kavuşmuş olurlar." diye konuştu.

Edirne Büyük Sinagogu Platform Başkanı Silviyo Ovedya ise konserin gelirinin Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı'na bağışlanacağını kaydetti.

Klarnet virtüözü Serkan Çağrı da müziğine feyz aldığı, yaşamını borçlu olduğu topraklara geldiğini bu sebeple heyecanlı olduğunu belirtti. Müziğin insanlar arasındaki en kısa iletişim yolu olduğunu aktara Çağrı, müziğin kardeşçe aynı topraklar üzerinde yaşamış insanları buluşturduğunu kaydetti.

Serkan Çağrı ve orkestra arkadaşlarının mini konseri sonrası sahneye gelen "klarneti güldüren adam" olarak bilinen Feidman'a kontrbasta Guido Jaker ve akordeonda Engrigue Ugarte eşlik etti.

Arjantinli virtüöz konserinin bir bölümünde İstiklal Marşı'nı çaldı ve büyük alkış topladı. Fiedman, konser arası yaptığı konuşmada Musevi ve Müslümanların bir çatı altında toplanmasına bir aşkın vesile olduğunu, buradaki kardeşçe yan yana oturan büyük ailenin bir parçası olmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Daha sonra sahneye Çağrı'yı davet eden Fiedman, " Üsküdar'a Giderken", "Tren Gelir Hoş Gelir", "Efem" gibi Türk ezgilerini birlikte icra etti.

Konsere Edirne Valisi Mehmet Tekinarslan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, eski bakanlardan Bülent Akarcalı ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Arjantinli Klarnet Virtüözünden Sinagogda İstiklal Marşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu
    14:19 Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

    Almanya'nın başkenti Berlin'de Rumen asıllı tarihçi, yazar ve müzisyen Dimitri Kantemir'in bestelediği eserlerden oluşan bir konser programı gerçekleştirildi. Konserde, 17. yüzyıl Moldova bölgesinin türkülerini ve halk müziğini içeren zengin bir repertuvar sunuldu. Konsere katılanlar arasında Alman tarih ve müzik severlerin yanı sıra Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı da yer aldı. Kantemir'in Osmanlı dönemindeki önemi ve bestelerinin notaya dökülmesi vurgulandı.

  • Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı
    13:48 Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı

    Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünü yaptığı 'Sanata Dair' karma sergisi, Büyük Çamlıca Camisi sergi salonunda sanatseverlerle buluştu. Sergide, ev hanımı sanatçılar tarafından yapılan modern çalışmaların yanı sıra klasik suluboya, hat, minyatür, çini, gravür, yağlıboya ve kolajların da yer aldığı 300'den fazla eser sergileniyor. Sergi, 27 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.


Advertisement