Arjen Ari Ödülü Selami Esen'e - Son Dakika
Kültür Sanat

Arjen Ari Ödülü Selami Esen'e

Arjen Ari Ödülü Selami Esen\'e

Modern Kürt şiiri Arjen Ari anısına düzenlenen yarışmada genç şair Selami Esen'e TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı'nda törenle ödülü verildi.

26.05.2014 14:57

TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı'nda Evrensel Basım Yayın tarafından, Kürt Yazarlar Derneği, Lis, Belki, Avesta ve Ronahi yayınları ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen 1. Arjen Ari Şiir Yarışması'nın ödül töreni yapıldı.

TÜYAP konferans salonunda gerçekleştirilen törene pek çok Kürt yazar, şair ve yayınevi ile okuyucu katıldı. Yarışmada ödül alan genç şair Selami Esen'in kitap olarak da basılan "Qijikên Xêrê" adlı eseri için şaire ödül verildi. Törende bir defaya mahsus olmak üzere jüri üyelerine ve Büyükşehir Belediyesi'nin önceki başkanı Osman Baydemir ve mevcut eşbaşkan Gültan Kışanak'a desteğinden dolayı plaket verildi. Plaketler törene katılan şair ve yazarlar tarafından sahiplerine teslim edildi.

Ödül töreninde konuşan jüri üyesi Şair Berken Bereh, Arjen Ari'yi anmanın önemli olduğunu söyleyerek, ödül töreninde emeği geçen herkese teşekkür etti. Arjen Ari'nin önemli bir yazar olduğunu kaydeden Bereh, ödül töreninin her yıl geleneksel olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

YARIŞMAYA ÇOK İYİ DOSYALAR KATILDI

Jüri üyesi yazar, çevirmen Şener Özmen ise, "Selami Esen bir parça umut veriyor. Dosyaların üzerinde hiç isim yoktu. 11 No'lu dosyaya geldiğimde Evrensel'e de uzunca bir mail atmıştım neden bu dosyayı seçtiğime dair" dedi. Esen'in Arjen Ari gibi kendisinden emin yazdığını kaydeden Özmen, "Bu diğer dosyaların kötü olduğu anlamına gelmemeli. Gelenler arasında çok iyi dosyalar vardı. Evrensel'in ilk olarak düzenlediği yarışma için herkese teşekkür ediyorum. Bunun devamı gelecek" diye konuştu. Özmen'in ardından konuşan Lal Laleş de Arjen Ari'nin şairliğini ve şiirlerini anlatırken, Arjen Ari ailesi adına konuşan oğlu da babasını anlattı ve yarışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

BU ÖDÜL YOL AÇACAK

Arjen Ari Şiir Yarışması'nın ödülünü alan ve eseri kitap olarak basılan Selami Esen ise, "Arjen Ari ile daha önceden tanışıyorum. Sohbet ettik, yanında bulundum. Bir hikâyesinde şöyle demişti yüz çeşit hırsızla mücadele edebilirsin ama mücadele etmenin en zor olduğu hırsızlık edebiyat ve sanat hırsızlığıdır" diye konuştu. "O kadar şanslıyım ki bu ödül benim için birçok yolun önünü açacak" şeklinde konuşan Esen şöyle dedi: "Şanslıyız ki dünyaca ünlü yazarların eserlerini Kürtçe çevirileriyle de okuyabiliyoruz. Bizim gibi genç edebiyatçılar için bir şanstır" dedi. "İyi şiir yazmak için ne yapmam gerektiğini düşündüm. Örneğin Roboski için yazdığım şiirde iki klişe yol vardı önümde. Birincisi; öldük, katledildik gibi mağdur edebiyatıydı. diğeri ise Kürtler ölmez gibi hamaset edebiyatıydı" diye konuşan Esen, "İkisini de tercih etmedim. Kürt edebiyatı mağdur yada hamaset edebiyatı değildir. Roboskî'de mesele madem sınırdır, heronlardır şiirimin ismini heron ve okey diye koydum. Okey bildiğimiz gibi 34'ü tamamlayınca açılan bir oyundur. Şiire böyle bakıyorum" sözlerini kullandı.

Kendisini şanslı hissettiğini de kaydeden Esen, "20 yıl önce gençler Kürtçe ile uğraştıkları zaman aileleri destek vermezlerdi. Tehlikeli işlerle uğraşıyorsunuz diye çekinirlerdi ama bugün ailem, arkadaşlarım bu ödül töreninde bana destek veriyor" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Arjen Ari Ödülü Selami Esen'e - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement