Asırlık Çınar"Dan Gençlere "Çalışın" Nasihati - Son Dakika
Kültür Sanat

Asırlık Çınar"Dan Gençlere "Çalışın" Nasihati

Türkiye'nin en önemli kaligrafi sanatkarlarından olan 91 yaşındaki ünlü gazeteci-ressam Etem Çalışkan, gençlere en önemli öğüdünün "çalışmak" olduğunu söyledi.

30.03.2019 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH YASİR ATALAN - Türkiye'nin en önemli kaligrafi sanatkarlarından olan 91 yaşındaki ünlü gazeteci-ressam Etem Çalışkan, gençlere en önemli öğüdünün "çalışmak" olduğunu söyledi.

Hattat Emin Barın'ın öğrenciliğini yapan, Anıtkabir kitabelerini yazan ve Atatürk'ün imzasını stilize eden Etem Çalışkan, AA muhabirine, hayatı boyunca kendisini çalışmaktan alıkoyamadığını vurguladı. Çalışkan, sanatın ve insanın yaşının olmadığını, hayatın son anlarına kadar çalışılması gerektiğini ifade etti.

Çalışkan, üretmeyi kutsal saydığını, kendisini bildi bileli çalıştığını anlatarak, gençlere de "çalışın, durmadan çalışın" nasihatinde bulunarak, şunları söyledi:

"Yalnız sanatın değil, insanın yaşı yok. İnsan çalışmalıdır. İnsan çalışamaz hale gelene kadar hep çalışmalıdır. Az bir şey enerjim varsa kendimi çalışmaktan alıkoymaya hakkım yok. Çünkü benim çalışmalarım olmazsa ben Etem değilim. Öteki türlü karnını doyurmaya çalışan gereksiz birisi olurum. O nedenle ne olursa olsun çalışmak kutsaldır."

Bulduğu her yüzeye resim ve güzel yazı çizdiğini ifade eden Çalışkan, günlük hayatını da şöyle özetledi:

"Evimdeki duvarlar da sergilerden pek farklı değil. Ben her yeri yazı yazmak için bir yüzey olarak görürüm. İster duvar olsun, ister perde olsun, ister bir kağıt ya da peçete olsun yazılarımı ben o zemine yazarım. Diyelim ki masada yemek yiyoruz, ilham gelirse ağzımdaki lokmayı bırakıp masaya çizerim. Bütün o yüzeylerde resim ve kaligrafi endişesi vardır. Eşimle, üstüme başıma ve hatta perdelere güzel yazı çizdiğim için hep tartışırız."

"Anıtkabir'e bir mezar gözüyle bakmayın"

"Asırlık çınar" Çalışkan, Anıtkabir'deki kitabelere önemli katkılar sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Liseden sonra Fındıklı'da Güzel Sanatlar Akademisi'nin sınavını kazandım. Oraya gittiğimde ilk tanıştığım hoca Akademi'de güzel sanatlar hocalığı yapan Emin Barın hocaydı. Güzel yazının öğrencisi ben, hocası da Emin Barın'dır. Atölye'de çalışırken Emin hocanın dikkatini çektim. 1953 yılında, hocam bana, 'Yaz için memlekete gitme burada kal, beraber çalışalım' dedi. İşte o bütün yaz boyunca Emin Barın hoca Anıtkabir kitabelerini çizdi, ben de uyguladım. Bu açıdan, Anıtkabir'e bir mezar gözüyle bakmayın. Orası bir devlet sembolüdür. Orada Türklerin çok öncelerden gelen kültür ve sanat birikimi vardır. Bunların hepsi Anıtkabir'in içinde mozaikler, taş oymaları ve seramiklerde yer aldı."

"Yazı benim için milat"

Kendisine milat olarak çivi yazısının icadını benimsediğini ifade eden Çalışkan, çivi yazısını eserlerinde yaşatmaya çalıştığını vurguladı.

Çalışkan, eserlerine tarih atarken "6018", "6019" gibi tarihler kullandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Ben eserlerime tarih koyarken, hesaplamayı yazının icadından itibaren yapıyorum. Örneğin, 2018'de yaptığım çalışmalara 6018 tarihini koydum. Çünkü yazının icadı milattan önce 4000 senesine tekabül ediyor. Benim için milat İsa'nın doğuşu değil, yazının icadıdır. Yazı benim için milat. Uygarlık da ilim de sanat da ondan doğmuştur. Yani bundan 6019 yıl önce ortaya çıkmış Sümerlilerin çivi yazısı benim için kutsaldır. Bir de elimden geldiğince çivi yazısını eserlerime aktarmaya çalışıyorum."

Asırlık Çınar"Dan Gençlere "Çalışın" Nasihati
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Asırlık Çınar'Dan Gençlere 'Çalışın' Nasihati - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.


Advertisement