Atatürk'ün gölgesinde ayran içtiği 400 yıllık meşe ağacı koruma altında - Son Dakika
Son Dakika Logo
Kültür Sanat

Atatürk'ün gölgesinde ayran içtiği 400 yıllık meşe ağacı koruma altında

01.09.2020 15:33  Güncelleme: 19:56

Bolu'da bulunan ve tarihi değeri açısından büyük bir öneme sahip olan 400 yıllık meşe ağacı, anıt ağaç olarak tescillendi. Atatürk'ün İstanbul-Ankara arasında gidip gelirken bu asırlık meşenin altında ayran içtiği ve burada yer alan at çiftliğindeki atıyla vakit geçirdiği biliniyor.

Bolu'da bir otelin yerleşkesi içinde bulunan ve Atatürk'ün de gölgesinde ayran içtiği 400 yıllık meşe ağacı anıt ağaç olarak tescillendi.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerine sahip olan çevresi ormanlarla kaplı Bolu'da, yetkililer tarafından 2013 yılında yapılan incelemelerde 8 adet anıt ağaç olduğu belirlendi. Yapılan çalışmanın ardından ağaçlardan birisinin Bolu Dağı mevkiinde bulunan bir otelin yerleşkesindeki meşe ağacı olduğu anlaşıldı. Ağaç üzerinde yapılan yaş hesaplamasında, kökleri metrelerce uzaklara ulaşan meşenin 400 yıllık olduğu belirlendi. Anıt ağaç olarak tescillenen meşe ağacı otel tarafından koruma altına alındı.

YAŞI HESAPLANDI, BELGESİ BEKLENİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Otel Müdürü Selahattin Yılmaz, "400 yıllık meşe ağacımız 2013 yılında tescil edildi. Bakanlığa vermiş olduğumuz dilekçeden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel bir incelemeden geçti. İncelemenin ardından anıt ağaç olduğuna karar verildi. Yaşı hesaplandı. Şu an belgesi hazırlanıyor. Belgesi bize iletildikten sonra ağacın önüne insanların daha rahat görebileceği ve eskiyi hatırlayabilecekleri özel bir plaka asacağız" dedi.

"ATATÜRK DE BURADA VAKİT GEÇİRİYORDU"

400 yıllık anıt meşe ağacının tarihi değerinin olduğunu söyleyen Yılmaz, "Tarihi açıdan en önemli noktası Atatürk'ün burada vakit geçirdiği zamanlarla alakalı. İstanbul- Ankara arasında gidip gelirken devamlı uğradığı, bu asırlık meşenin altında ayran içtiği ve burada bulunan at çiftliğindeki atıyla vakit geçirdiği bir alandı burası. Bunun altında oturup vakit geçirmeyi de çok severdi. Ziyaretçilerimize bunlardan bahsediyoruz. Atatürk'ün burada çekilmiş fotoğrafları var. Onları gösteriyoruz. Onlar da burada nasıl bir mazinin yaşandığını anlıyorlar. Kendileri de burada vakit geçirmek istiyorlar. Bize de güzel geri dönüşleri oluyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Atatürk'ün gölgesinde ayran içtiği 400 yıllık meşe ağacı koruma altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Özgür Özgür:
    Atam çadırında öyle savaş planı oluşturmuş ki 6 ayda geçilemez denilen yunan hattını tek hamlede yerle bitti. Yunan subaylarının atlarını bulmaya zamanları olmadı. Yaya kaçtılar. Sağ kalan tümenler düzensiz olarak izmire doğru çekilirken yunan başkomutanı trikupis ve çoğu üst rütbeliler uşakta yakalanıp atamın huzuruna getirildiler. Sevri zorla imzalatıp türk ulusunu yok etmek isteyen, yunanları cephaneyle mühimmatla donatıp üzerimize salan emperyalistler korkup barışa razı oldular. Lozanı küçümseyenler, Atatürkün yaptıklarını hafife alanlar okuyun. Kuranın ilk emri bile oku. Okumayan, tarihini bilmeyen milletler o gün yok olmasıysa bugün yok olmaya mahkumdur 33 14 Yanıtla
  • DADAŞ DADAŞ:
    ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN. 16 7 Yanıtla
    amin amin:
    birisi eksi yapmış, ya yunanistandan okumuş ya da işidli. 4 2
  • suat doğan suat doğan:
    heykelleri yetmedi ayran içtiği yerlere masraf edilecek 6 13 Yanıtla
    Tarık Tarık:
    126 ülkede dikili heykeli. O heykelleri Türkiye devleti silah zoruyla diktirmedi. Dünyanın saygı duyduğu lideri burda bir satır yazıyla tarihten silemezsin. Bu cahillikle toprak olup gideceksiniz ona yanarım. 14 4
    ALI ALI:
    O ADAM OLMASAYDI YUNANCA MI KONUSACAKTIN 12 4
  • delete delete:
    GÜZEL AĞAÇ BÜYÜK PİKNİK İÇİN UYGUN 5 7 Yanıtla
  • Atilla Atilla:
    Aman atatürk adını duyarlarsa ağaçlara yazık olur kurutur giderler 8 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement