RECEP BİLEK - Samsun'da bir devlet okulunda görevli sanat tarihi öğretmeni Osman Altınuç, atık kağıtlar, boyalar ve kendi üretimi olan at kılından fırça kullanarak resimler yapıyor.
Öğrencilerine her zaman bir çözüm yolu olduğunu, bir şeyler yapılabileceğini, boş zamanların güzel şekilde değerlendirilebileceğini öğretmek isteyen 59 yaşındaki Altınuç, birkaç yıl önce atık malzemeleri kullanarak resim yapmaya karar verdi.
Bunun için hurdacılardan aldığı atık kağıtları, eşinin ödev kağıtlarını, reklam afişlerini, film panolarını ve matbaalarda yanlış basılmış kağıtları tuval olarak kullanan Altınuç, çevresindeki atık boyaları topladı. At kılından da fırça yapan Altınuç, böylece resim yapmak için gerekli tüm malzemeleri atıklardan elde etti.
Bugüne kadar atıkları kullanarak 2 binin üzerinde resim yapan, bunları da açtığı 2 sergide sanatseverlerin beğenisine sunan Altınuç, eylül ayında üçüncü sergisini açmaya hazırlanıyor.
At kılından fırça, afişten tuval, demir boyalarından renkler...
Altınuç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 yıldır devlet okullarında sanat tarihi öğretmeni olarak görev yaptığını söyledi.
Öğrencilerine her zaman bir şeyler yapmak istenildiğinde çözüm yolu bulunabileceğini, boş zamanların güzel şekilde değerlendirilebileceğini anlatmak istediğini dile getiren Altınuç, bu amaçla resim yapmaya başladığını belirtti.
Altınuç, "Çocuklara örnek olmak için bir şeyler yapmam gerekiyordu. İlk olarak eşimin eski ödev kağıtlarıyla başladım. Reklam afişlerini, film panolarını, matbaalarda yanlış basılmış kağıtları kullandım. Boya olarak komşularımdan antipas boyası, doğalgaz borularını boyamada kullanan boyalar, kapı boyalarını aldım. Çevrede de kutularda kalan boyaları topladım. Böylece sarı, beyaz, kahverengi, siyah gibi pek çok renk elde ettim. Sadece bulamadığım için bir teneke lacivert boya satın aldım." dedi.
At kıllarını fırça haline getirerek kendi fırçasını oluşturduğunu, bazen de kağıtları fırça olarak kullandığını anlatan Altınuç, eşinin ödev kağıtlarını, reklam afişlerini, film panoları ve matbaalardan topladığı kağıtlardan tuval yaptığını kaydetti.
Hayal gücünü kullanarak değişik bir şeyler yapmaya çalıştığını vurgulayan Altınuç, şöyle devam etti:
"Bu işi ilk yaptığınızda ortaya çok iyi bir eser çıkmıyor belki ama ikincisinde, üçüncüsünde daha güzelini yapıyorsunuz. Atıkları kullanarak hepsi birbirinden farklı 2 binden fazla resim yapmayı başardım. Sergi de açarak çocuklara bunun başarılabileceğini gösterdim. Boş zaman diye bir kavram yoktur, bir şeyler yapıyorsan boş zaman değildir."
Altınuç, bu işe ilk başladığında "Atık kağıt üzerine resim yapılır mı?" şeklinde tepki aldığına işaret ederek, ama eserlerini görenlerin "Güzel olmuş" diyerek yaparken kullandığı kağıdı, malzemeyi önemsemediğini vurguladı.
Bugüne kadar çok olumlu tepkiler aldığının altını çizen Altınuç, "Hatta bana, bununla ilgili öğrencilerine tez hazırlatacaklarını söyleyenler bile oldu. Akademisyen değilim ama akademisyenler tarafından beğenilmek çok hoşuma gidiyor. İnsan yaptıkça gururlanıyor." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Atıkları Sanat Eserine Dönüştürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?