Başkent, Tiyatro Seyircisiyle Zirvede - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkent, Tiyatro Seyircisiyle Zirvede

Başkent, Tiyatro Seyircisiyle Zirvede

Sanat sezonunun başladığı 1 Ekim'den bu yana Devlet Tiyatrolarının 300 bin seyircisinden 164 binini Ankaralılar oluşturdu ADT Müdürü Taşpınar: "DT, sezon başından beri 300 bin seyirciye ulaşmış, 164 bini Ankara'ya ait. geçen sezonun aynı dönemine göre 6 bin seyirci fazlamız var. Bu artış halka yakın oyunlar seçmemiz dolayısıyla gerçekleşti.

23.12.2013 11:08

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Sanat sezonunun başladığı 1 Ekim'den bu yana Devlet Tiyatrolarının (DT) 300 bin seyircisinden 164 binini Başkentliler oluşturdu.

Ankara DT Müdürü Şekip Taşpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Geçen sezonun aynı dönemine göre 6 bin seyirci fazlamız var. Salonlarımızın doluluk ortalaması yüzde 87. DT, sezon başından beri 300 bin seyirciye ulaşmış, Ankara DT'nin seyirci sayısı ise 164 bin. Bu gurur duyulacak bir gelişme" dedi.

Seyirci sayısındaki artışının halka yakın oyunlar seçmeleri dolayısıyla gerçekleştiğini söyleyen Taşpınar, "Halkın duygularını, düşüncelerini çok daha iyi anlatabilen, ruhlarına çok daha yakın oyunlar seçtik, bu da seyircide ciddi oranda artış sağladı" değerlendirmesinde bulundu.

Taşpınar, Ankara'da kemikleşmiş tiyatro izleyicisinin ötesinde, artık yeni bir kitle oluştuğunu belirterek, "Çünkü kemikleşmiş bir seyirci olsa belli bir yerden sonra seyircinin bitmesi lazım ama bitmiyor. Mesela Çalıkuşu'nda seyirci bitmiyor, Sarı Naciye'de bitmiyor. Kerbela yıllardır oynuyor ama hala salon tamamen dolu. Bir Delinin Hatıra Defteri'nin biletlerini biz bile görmüyoruz. Nereye'ye de çoğunlukla hiç bilet kalmıyor. Biz giderek seyirciyi daha çok arttırıyoruz" diye konuştu.

Bu yıl pek çok yeni oyunla tiyatro severlerin karşısına çıktıklarına dikkati çeken Taşpınar, sezon başından beri 2 çocuk oyunu 15 prömiyer yaptıklarını ve  bu ayın sonuna kadar toplamda 21 oyunun prömiyerini gerçekleşeceğini bildirdi.

Yarın "Son Çıkan Işığı Söndürsün", 25 Aralık'ta da "Bernarda Alban'ın Evi" adlı oyunlarının da seyirciyle buluşacağını hatırlatan Taşpınar, "Vanya Dayı", "Macbeth", "Müfettiş" ile "Tom, Dick, Harry" oyunlarının da Mart ayına kadar hazır olacağını ifade etti.

-Başkente yeni sahne

Taşpınar, Ankara'da yerleşik 12 sahnesi bulunan DT'nin, yoğun talebe yetişmek için Mithatpaşa Caddesi'ndeki "75. Yıl Sahnesi"ni de tiyaroya kazandıracaklarını belirtti.

Şubat ayı itibarıyla 75. Yıl Sahnesi'nde yeni oyun düzenine geçeceklerini aktaran Taşpınar, 300 kişilik bir salonun, sahnesinin küçük olması dolayısıyla Olcay Kavuzlu'nun rol aldığı "Kontrbas", Uğur Çavuşoğlu'nun rol aldığı "Euridice'nin Elleri" gibi Oda Tiyatrosu'nda yer alan oyunların izlenebileceğini söyledi.

-"Üşüme"

Taşpınar, DT sanatçılarının, soğuk kış şartlarında zor durumda kalan insanlara yardımcı olmak istediklerini de curgulayarak, "Yerleşik olduğumuz, Sivas, Erzurum, Van gibi soğuk illerde 'Üşüme' adlı bir proje yapmak istiyor oyuncu arkadaşlarım. Fuayelerimize birer sandık koyacağız. Herkes gelirken yanında atkı, bere, ayakkabı, kazak, ne getirebilirse, yaş grubu ve cinsiyet ayrımı olmadan, yeni veya iyi durumdaki ikinci el kıyafet toplayıp turnelerimizde dar gelirli ailelere teslim edeceğiz" diye konuştu.

Ocak ayından itibaren fuayelerinde yer alacak bu sandıklar sayesinde tiyatro severlerin de bu projeye katkı sağlayabileceğini anlatan Taşpınar, bu yıl ilk kez başlattıkları çocuk oyunları turnesi kapsamında 81 ili dolaşarak daha önce hiç tiyatro izlememiş çocuklar için ücretsiz temsiller de yapacaklarını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkent, Tiyatro Seyircisiyle Zirvede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement