FERİDE PELİN İNAL - Gaziantep'te bir lisenin biyoloji öğretmeni Elife Haksever, öğrencilere dersi sevdirmek için 3 yıl önce başladığı çalışmalar sonucu okulda 105 çeşit bitkinin yer aldığı bahçe oluşturdu.
Fitnat Nuri Tekerekoğlu Anadolu Lisesinde görev yapan Haksever, 3 yıl önce öğrencilerinin de desteğiyle başladığı çalışmalar kapsamında, rengarenk çiçeklerle donattığı okul bahçesinde çilek, karpuz, kabak ve baklagiller de yetiştiriyor.
Zaman zaman dersi bahçede işleyen öğrenciler, bir yandan toprakla buluşmanın keyfini yaşarken diğer taraftan da deneyimleyerek öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor.
Biyoloji öğretmeni Elife Haksever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerine dersi sevdirmek için başlattıkları çalışmayla, kalıcı öğrenmeyi sağlamayı amaçladıklarını söyleyerek, şunları dile getirdi:
"Arka bahçenin atıl bir durumda olduğunu fark ettim. En önemlisi de öğrenciler biyoloji dersini sevmiyordu, Latince kelimeler içinde boğuluyorlardı. Biyoloji dersini ezberlemeleri beni aşırı derecede rahatsız etti. Yaşayarak, dokunarak, severek öğrenmeleri amacıyla bahçeyi bu hale getirmek istedim. Öncelikle altyapı çalışması yaptım. Ziraat mühendisleri ve çevre bilinci oluşmuş insanlarla fikir alışverişinde bulundum. Bu kadar geniş bir alanı her sınıfa nasıl tahsis edebilirim dedim. 3 yıl önce 8 kamyon toprak atarak ilk çalışmalarımızı başlattık. O dönemki öğrencilerim üniversite sınavına hazırlanıyordu. Tırmıkla, kürekle, kazmayla çalıştık. Üç yıl sonra bu çalışmayı başlattığım öğrencilerin her biri Türkiye'nin dört bir tarafında üniversiteyi kazandı. Şu anda 18 sınıfımız ve 65 öğrencimiz var. Boş vakitlerini burada geçiriyorlar. Her sınıf eşit alana sahip. Bu alanlarda bitki ve toprak özelliklerine göre ekimler yapıldı. Şu anda bahçemizde 105 bitkimiz bulunmakta."
Haksever, okullarında eğitim gören her öğrencinin bahçede ekili en az bir tohumunun bulunduğuna dikkati çekerek, öğrencilerin ders dışında da bahçeye çok emek verdiklerini sözlerine ekledi.
Otlarla organik gübre üretiyorlar
Öğrencilerden Ali Tekler, bahçenin eğitimlerine katkısı olduğunu söyledi.
Biyoloji dersinde öğrendikleri konuları bahçede birebir gördüklerini ifade eden Tekler, "Elife hocamız her şeyi göstererek, birebir anlatıyor. Bazı okullarda dersler teorik geçerken, hocamız bize bahçede göstererek anlatıyor. Hem daha iyi anlıyoruz hem de gördüğümüz için unutmuyoruz. Ben de burada hocama yardım ediyorum. Ağaç ekiyoruz, yabani otları temizleyip, biriktiriyoruz. Bunlar sayesinde organik gübre yapıyoruz. Ailem de çok iyi olduğunu düşünüyor." diye konuştu.
10. sınıf öğrencisi Derya Hoşaf da boş zamanlarını da bahçede değerlendirdiklerini kaydetti.
Çiçek dışında meyve ve sebze de yetiştirdiklerini belirten Hoşaf, "Yetiştirdiklerimizle yemekler yapıp, beraber yiyoruz. Burada bir şeyler öğreniyoruz. Derste hocamız söylediğinde hemen aklımıza geliyor. Stresini burada atabiliyorsun. Derslerimizi olumlu etkiliyor. Çevremdekilere anlattığım zaman şaşırıyorlar. Çok güzel vakit geçiriyoruz." dedi.
Ayşenur Bilginsoy da bahçede 105 çeşit bitkileri olduğunu anımsatarak, karpuz, çilek ve baklagiller de yetiştirdiklerini anlattı.
Bahçede bir yıldır çalıştığını dile getiren Bilginsoy, "Burada stres atıyoruz. Öğrendiklerimizi derslerimize yardımcı olacak şekilde, hayatımıza uyarlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Botanik Bahçesi Gibi Okul - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?