AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Prof. Dr. Bilal Kemikli, "Biz Cem Sultan'ı tarihteki şahsiyetinin yanında edebiyatımıza, sanatımıza, kültürümüze kazandırdıkları ile tanımak istiyoruz." dedi.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından, Osmangazi Belediyesi himayesinde ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi'nin destekleri ile düzenlenecek olan "Cem Sultan ve Dönemi Sempozyumu", 16- 18 Mart tarihleri arasında Bursa'da gerçekleştirilecek.
Sempozyuma ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan sempozyum başkanı, aynı zamanda Uludağ Üniversitesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Bursa'yı bir şiir şehir olarak tanımladığını söyledi.
Kemikli, Türk edebiyatına imza atan birçok şairin Bursa'da yetiştiğine işaret ederek, "Türkiye'nin en güçlü, kurucu metinlerinden biri olan Süleyman Çelebi'nin Mevlid'i de Bursa'da yazılmıştır. Aynı zamanda pek çok şairin vefatından sonraki yurdu da Bursa olmuştur." diye konuştu.
Daha önceki yıllarda üniversite olarak "Şiir-Şair ve Mekan" başlıklı bir proje yürüttüklerini dile getiren Kemikli, şöyle devam etti:
"Bursa şairleriyle de ünlü bir şehir olması bakımından yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle, şairlerin mekanlarına, türbelerine ziyaretlerde bulunurduk. Bu sene bunu bilimsel bir şölene dönüştürelim istedik ve proje çerçevesinde Cem Sultan sempozyumu düzenliyoruz."
Kemikli, sempozyumun amaçlarına değinerek, "Bir şair olarak Cem Sultan'ı tanıtmak istiyoruz. Çünkü Cemşid-ü Hurşid Mesnevisi adıyla fevkalade bir eser yazmış. Pek çok eserin yazılmasına öncülük etmiş bir kültür adamıdır. Manisa'da vali iken şairlerden, ilim adamlarından bir entellektüel muhit inşa etmiş. Hakikaten ilginç bir şahsiyettir." değerlendirmesinde bulundu.
Cem Sultan'ı siyasi tarih açısından da ele alan Kemikli, şunları anlattı:
"Kardeşi 2'inci Bayezid'e isyan eden, iktidarı alamayınca da Rodos şövalyelerine teslim olan, ömrünün bir kısmını Roma'da ama büyük bir bölümünü de vefat edinceye kadar Fransa'da geçiren bir kişidir. Trajik bir hayat. Ailesinin, çocuklarının da trajik bir hayatı var. Çok bilge bir kişi olmakla birlikte sürgünde vefat bir zattır. Bu olayları tabi sempozyumda tarihçiler farklı açıdan ele alarak değerlendirecekler. Biz Cem'i tarihteki şahsiyetinin yanında edebiyatımıza, sanatımıza, kültürümüze kazandırdıkları ile tanımak istiyoruz."
"Şiir ve İktidar" başlıklı panel ile açılış yaparak, 3 gün boyunca devam edecek olan sempozyumda "Sultan Şairlerde Peygamber Sevgisi ve Cem'in Naatları", "Cem Sultan'ın Hayatı" ve "Cem Sultan: Bir Şehzade Şair" gibi birçok başlık ele alınacak.
Sempozyumda Kemikli'nin yanı sıra Prof. Dr. Mustafa Kara, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Zülfikar Güngör, Prof. Dr. Kazım Yoldaş, Dursun Ali Tökel, Prof. Dr. Mehmet Asım Yediyıldız, Ahmet Emre Polat, Yusuf Yıldırım, Edibali Karabıyık, Selime Bera Kemikli, Sadettin Eğri, Sadık Yazar, Kenan Özçelik, Serhat Gültaş, Ömer Faruk Yiğiterol, Hatice Şahin, Yrd. Doç. Dr. Murat Yurtsever, Olcay Kocatürk, Ebru Kuybu, Salih Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan Akçay konuşmacı olarak yer alacak.
Sempozyumun ilk günü "Sultan Bestekarlar" başlıklı bir konser de katılımcıların izlenimine sunulacak.
Ayrıca sempozyum kapsamında Prof. Dr. Bilal Kemikli ve Olcay Kocatürk tarafından yayına hazırlanan "Cem Sultan ve Dönemi" başlıklı kitap katılımcılara takdim edilecek.
Son Dakika › Kültür Sanat › Cem Sultan ve Dönemi Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?