Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler - Son Dakika
Kültür Sanat

Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler

Edebiyat dergileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

19.07.2016 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edebiyat dergileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

Karabatak Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir edebiyat dergisinin kendisinden beklenen ilk vasfını yerli olması, ikinci vasfınınsa hür kalemlere fidanlık etmesi olduğunu belirterek, "Kendi topraklarından beslenerek büyümeyen sözler geleceğe dal budak salamaz, kurur giderler. Zira edebiyatın öncelikli görevi, bir üst dil kurarak milletine tercüman olmak ve nesilden nesle miras bırakılan değerlerini koruyup ebedileştirmektir." dedi.

Edebiyatçıların darbelerin hür zihinleri kötürüm bırakacağını bildiğinden zihinlerinin istila edilmesine izin vermeyeceğini vurgulayan Ural, "Zira darbeler öncelikle aklı ve düşünceyi devre dışı bırakarak, aydınlarını köksüz bırakırlar. Mankurtlaşmaya karşı ilaç; yerli edebiyattır. Karabatak dergisi, hür zihinlerin sesi olarak darbeleri lanetliyor." diye konuştu.

Melamet Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu Hüseyin Karaca, Türkiye'nin ve halkın maruz kaldığı silahlı kalkışmanın, alçak ihanet hareketi milletin topyekün direnişiyle püskürtüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Son yıllardaki kutuplaşma ve siyasi gerilim sebebiyle, doğrusu bu çapta bir karşı duruş beklemiyordum. Ülke çapında oluşan manzara, birlik ve beraberlik bu açıdan çok kıymetli. Bu atmosferin bozulmasına meydan vermemek lazım. İşte tam da bu noktada psikolojik operasyonlara, manipülasyonlara karşı uyanık olunmalı. Asıl bundan sonrası çok daha kritik."

Karaca, dergi olarak başından beri sadece edebi anlamda eser yayınıyla yetinmediklerine vurgu yaparak, asıl gayelerinin temel meselelerde düşünce üretmek, söz söylemek olduğunu aktardı.

Dergide, "Düşünmenin Neresindeyiz?", "Siyaset Şimdi Ne Yapmalı?" gibi başlıklı dosyalar yaptıklarını hatırlatan Karaca, şu ifadeleri kullandı:

"Hep vurguladığımız şey; popüler kültürün hakimiyet alanının genişlemesinin avamileşmeye, dolayısıyla toplumsal olarak irtifa kaybına sebep olacağıydı. Bu da böyle kritik zamanlarda toplumsal yapıda büyük bir zafiyet oluşturur. Ümit ve temennimiz odur ki, tanklara, silahlara karşı dimdik duran milletimiz, bundan sonraki süreçte de algı operasyonlarına, nifak hareketlerine karşı aynı kararlılıkla ve birlikte göğüs gerer."

"Nabzı halkla beraber atan bir edebiyat istiyoruz"

Fayrap Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Arslanbenzer, 15 Temmuz gecesinden itibaren halkın darbeye ve işgale karşı destansı bir direniş sergilediğine işaret ederek, şunları aktardı:

"Halkımız, ülkemizi savunmak için canını ortaya koydu. Tek tek insan olarak hareket eden herkes ailesi, dini, ülkesi, sevdiği bütün değerler için meydanlara indi, iniyor. Ruhunu ve aklını cemaate ipoteklemiş olanların anlamayacağı bir cesaret bu. Halkın basiretinin ve tercihlerinin gerektiğinde her türlü kurumdan hızlı ve yerinde olduğunu gördük. Gerçek kamu, resmi kurumlardan evvel halkın yüreği, sloganları, yaptıkları ve onurlu duruşudur."

Arslanbenzer, darbenin bütün halk için olduğu gibi Fayrap dergisi yazarları için de bir imtihan olduğuna dikkati çekerek, "Şairler, hikayeciler ve yazarlar olarak bulunduğumuz her şehirde ilk andan itibaren kimseden çağrı beklemeden meydanlara indik. Her zaman savunduğumuz şey; aydınların halkı kurtarma iddiasıyla ukalalık yapmak yerine halk olması, halkın içinde saf tutmasıydı." diye konuştu.

Edebiyatın halktan yola çıkması gerektiği görüşünü dile getiren Arslanbenzer, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Fayrap siyasi bir yayın değil, bir edebiyat dergisi. Ama ülke gündemiyle her zaman ilgilenen, edebiyatı halkın sevinci, hüznü, gündemi ve gerçekliği içinden kurmayı amaçlayan, halkçı bir dergi. Kültür, sanat, düşünce ve edebiyat halkın gerçeklerinden ayrıldığı, kendini ayrıcalıklı bir konumda sandığı oranda geçersiz ve faydasızdır. Bugün de yarın da nabzı halka beraber atan bir edebiyat istiyoruz. Türkiye en güzel ülke, halk en büyük kahramandır. Kalemlerimiz bu kahramanca direnişin şiir, hikaye, roman olarak anlatılmasına, geleceğe miras bırakılmasına hizmet edecek. Edebiyat, bilhassa şiir ülkemizin her zaman can suyu olmuştur. Yüz yıl önce Mehmet Akif merhumun şiirleri Çanakkale ve İstiklal harbi kahramanlıklarını milli hafızamıza geçiriyordu. Türk şiiri halkın dostudur, kardeşidir. Fayrap dergisi, 15 Temmuz'dan bu yana halkın şerefli mücadelesine edebiyat cephesinden şahitlik etmeyi şeref sayar."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement