Türkiye Körler Federasyonu Başkanı İçli, görme engellilere yönelik noterde şahitle imza atılması zorunluluğuna son verilmesini isteyerek, Noterler Birliğine yönelik "Çağdaş Türkiye imajına leke sürmeyin. Görme engellilerin kişiliğine saygı gösterin" çağrısı yaptı.
Türkiye Körler Federasyonu ve Engelsiz Erişim Derneği üyeleri, 2005 yılında yürürlükten kaldırılan, görme engellilerin şahit eşliğinde imza atması zorunluluğuna ilişkin uygulamayı devam ettirdiklerini savundukları noterleri, Türkiye Noterler Birliği binası önünde protesto etti.
Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, burada yaptığı açıklamada, görme engelli vatandaşların okuma yazma bildikleri ve imza atabildikleri halde noterdeki işlemler sırasında kendilerinden tanık göstermelerinin istendiğini savundu. İçli, "Noterler Birliğine çağrıda bulunuyoruz bu çağ dışı uygulamaya son verin, çağdaş Türkiye imajına leke sürmeyin. Görme engellilerin kişiliğine saygı gösterin" dedi.
İçli, görme engellilerin iki tanık olmadan verdiği imzanın geçersiz sayılmasının hukuksuz bir işlem olduğunu belirterek "Bu, 'Senin kişiliğini iki tanık onaylarsa tanırım' demenin bir başka anlatımıdır. Bu nedenle utanç verici bir tutumdur" ifadelerini kullandı.
Görme engellilerin bu zorunluluktan 2005'te değiştirilen Engelliler Kanunu sayesinde kurtulduklarına vurgu yapan İçli, buna rağmen özellikle bankalar ve noterler tarafından buna uygun davranılmadığını ileri sürdü.
İçli, şunları kaydetti:
"Birinci olarak bu uygulama, başta Noterlik Kanunu olmak üzere ilgili bütün yasalara ve Yargıtay kararlarına aykırıdır. Çünkü bu yasalar, görme engellinin ancak kendisinin istemesi halinde iki tanık bulundurabileceğini hükme bağlamıştır. İkinci olarak görme engelli bireylerin akli melekeleri yerindedir. O çıkarlarının farkındadır ve her türlü ayırt etme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden tanığa veya vasiye değil, erişilebilirliğe gereksinimi yardımına gereksinim duymadan okuma ve inceleme olanağını vermektedir."
Bu uygulamanın ortadan kaldırılmaması halinde Türkiye Körler Federasyonu ve bağlı derneklerin, her türlü yargı yoluna başvuracaklarına işaret eden İçli, görme engellilerin onurunu ve itibarını muhafaza etmeyi sürdüreceklerini söyledi.
Açıklamanın ardından, Türkiye Noterler Birliği temsilcileri sorunun çözümü için Türkiye Körler Federasyonu temsilcileri ile görüşmek istediklerini İçli'ye iletti. Yetkililer ilerleyen günlerde görüşme kararı aldı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Görme Engellilere 'Şahitli İmza' Uygulaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?