"Görünürlük Projesi" İle Açıyor! - Son Dakika
Kültür Sanat

"Görünürlük Projesi" İle Açıyor!

"Görünürlük Projesi" İle Açıyor!

2 Ekim 2010, Cumartesi Gün Boyu Galata Meydanı Ve Çevresindeki Mekânlarda Gerçekleşecek "Görünürlük Projesi 6"; Bu Sene Bir Dizi Atölye Çalışmasını Ücretsiz Olarak Katılıma Sunuyor!

18.08.2010 15:04  Güncelleme: 16:32

2 Ekim 2010, Cumartesi gün boyu Galata Meydanı ve çevresindeki mekânlarda gerçekleşecek "Görünürlük Projesi 6"; bu sene bir dizi atölye çalışmasını ücretsiz olarak katılıma sunuyor!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği'nin desteğiyle GalataPerform tarafından düzenlenen "Görünürlük Projesi 6"; yedi atölyeden oluşan bir program sunuyor. Proje kapsamında yer alan atölyeler; 5 değişik mekânda, Eylül ayı boyunca devam edecek. Bir ay sürecek atölye çalışmaları; 2 Ekim 2010, Cumartesi günü düzenlenecek "Görünürlük Projesi 6"da, bir harita ve program aracılığıyla sanatseverlerle buluşacak.

Eylül ayı boyunca ücretsiz olarak gerçekleşecek atölyeler arasında oyun yazarlığı, maske, performans, kuram ve tiyatro teorisi atölyeleri var. Farklı disiplinlerden atölye çalışmalarının bir arada bulunduğu programın sonuçları 2 Ekim günü tüm gün boyunca açılacak atölye etkinlikleri ve çalışmaları kapsamında seyirciyle buluşacak.

Proje kapsamında "görünürlük" kavramıyla kapışmak üzere yola çıkan ve çağdaş gösteri sanatları ve kuram üzerine tartışmalardan oluşan "Kuram Atölyesi", Galata'da bir cafe'de katılımcılara açık olarak Ata Ünal, Zeynep Draz ve Özlem Hemiş tarafından düzenlenecek. Görsel sanatçı Genco Gülan'ın farklı malzemeler kullanılarak gerçekleştireceği maske atölyesinin çalışmalarıyla Görünürlük Günü 2 Ekim'de Galata'nın sokaklarında bir performans oluşturulması hedefleniyor.

Projenin ilgi çeken atölyelerinden biri ressam ve performans sanatçısı Deniz Aygün'ün yürüttüğü "Ergene-Koro". İngiltere, Rusya ve Türkiye'de katıldığı yarışmalarda ülkemizi temsil eden ve altı kez taç giyen "Kainat Güzeli" tarafından düzenlenen "Ergene-Koro Atölyesi"ne katılanlar; "Kainat Güzeli"nin "Ergene Konmuştu" ve "Ayvayı Yedik Artık" adlı sevilen şarkılarını öğrenip, proje günü hep beraber Galata Meydanı'nda seslendirecekler. Katılmak için müzik eğitiminin aranmadığı ilginç atölyede yaş sınırlaması da yok.

Ceren Ercan ve Mark Levitas; "Görünürlük Projesi 6" kapsamında Ve Diğer Şeyler Topluluğu'nun ana projesi olarak 2006'dan beri devam eden "Yeni Metin Yeni Tiyatro" ile yeni oyun yazarlarına açık bir atölye düzenleyecekler. Tiyatro ve oyun yazım pratiği üzerine geliştirilecek olan atölye boyunca sahneleme ve yazım bir arada ilerleyecek.

Projenin seyirciye açık olmayan iki atölyesinden biri Gonca Gümüşayak ve Erdem Gündüz'ün oluşturduğu Performance Planet ekibi tarafından düzenlenecek. "Gölgeli Masallar Atölyesi"nin halka açık çalışması ise, Eylül ayında gerçekleşen kapalı atölye çalışmalarının ardından "Görünürlük Projesi 6"da izlenebilecek. Eylül ayında katılıma açık olmayan bir diğer çalışma da proje kapsamında bu yıl ilk defa Tophane'de bulunan Barın Yurt'ta kalan Musevi yaşlılarla gerçekleşecek. Dicle Doğan, Nitsa Viktorya Samur ve Simona Zemaityte gerçekleştireceği dans, sanat ve çalışmaların ürünleri 2 Ekim Görünürlük Günü seyirciyle yine Barın Yurt'ta buluşacak.

Bu yıl ayrıca Ve Diğer Şeyler Topluluğu'nun sezon için hazırladığı yeni projesi de oyun yazarı ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan yönetiminde bir "bellek alanı olarak tiyatro" üzerine teori ve tiyatroyu birleştiren etkileşimli bir atölye çalışması olarak seyirciyle buluşacak. Özsoy Gülan; "Bir Bellek Alanı olarak Tiyatro" başlıklı atölye çalışmasında; yeni oyunu "Yüzyılın Aşkı" üzerinden toplumsal bellek ve hafıza çalışması yaparak geçtiğimiz yüzyıl Türkiye'sinin resmi olmayan tarih bilgisine ulaşmayı hedefliyor.

GalataPerform tarafından düzenlenen tüm atölyelere katılım ücretsiz. Atölyelerin sonuçlarını bir dizi sunum ve etkinlik olarak 2 Ekim Görünürlük Günü'nde izleyebileceğiz. Aynı gün GalataPerform'un sezon için hazırladığı program da ilan edilecek. Mekanın yeni sezon için hazırladığı program ağırlıkla yeni yazarlar, yönetmenler ve sanatçılara yönelik bir çizgi oluşturuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Görünürlük Projesi' İle Açıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement