Orijinal metinler üzerine yazılan ve Mimar Sinan'ın tüm eserlerinin yer aldığı, "Sinan Atlası" tanıtıldı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Mimar Sinan Salonu'ndaki tanıtım etkinliğine katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Alpan, emeği geçenlere teşekkür ederek, "Üniversite olarak, taşıdığımız adın ağırlığının ve sorumluluğunun farkındayız. Bunu çok iyi bir şekilde taşımaya devam edeceğiz. Sinan Atlası'nın da başarılı bir şekilde devam etmesini, yayılmasını, okunmasını, dağıtılmasını ve okuyucusuna ulaşmasını dilerim" ifadelerini kullandı.
Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, Sinpaş Holding'in katkılarıyla hazırlanan eserle, Sinan'ın eşsiz ekolünü yeni nesillerle buluşturmayı amaçladıklarını aktararak, şunları kaydetti:
"Değerli eserlere bir yenisinin eklenmesine destek sunmaya karar verdiğimizde, bunun farklı bir çalışma olması gerektiği düşüncesiyle yola çıktık. Bu farklılığa, konu hakkında uzun yıllar değerli çalışmalara imza atmış Proje Koordinatörümüz Mustafa Aksay ve yazarımız, değerli hocamız Suphi Saatçi'nin katkılarıyla ulaştığımızı düşünüyoruz. Sinan Atlası'nın farklı ve özgün yaklaşımı, Mimar Sinan'ın, o unutulmaz eserlerini verirken, bir yandan yazmaya başladığı ve ahir ömründe tamamlamaya fırsat bulamadığı, otobiyografik yapıtına dayanmasından kaynaklanıyor."
Saatçi: "Sinan'a yakışır bir kitabımız oldu"
Projenin editörü ve metin yazarı aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Suphi Saatçi de AA muhabirine açıklamada, Sinan üzerine ilk kez bu kadar kapsamlı bir çalışma yapıldığını dile getirerek, "Aşağı yukarı, kim ne demişse Sinan'la ilgili, hepsini ortaya döktüm, 7 aylık bir sürede. Allah'ın izniyle güzel bir eser oldu. Sağolsun, fotoğraf konusunda Mustafa Aksay kitabı besledi. Ne istediysek, gidip yerinde bizzat çekti. İlk defa kullanılan fotoğraflar ve ilk defa yayınlanan bir metinle, Sinan'a yakışır bir kitabımız oldu. Sinan'a her şey layık. Onun için daha çok şey yapılabilir" diye konuştu.
Mimar Sinan'ı yeniden keşfetmeye başladığını ve keşfedilecek çok şey olduğunun altını çizen Saatçi, şu bilgileri verdi:
"Sinan'ın her mimari tasarımda ismi ve eli olduğu gibi, o yapıların malzeme alımlarına kadar, bizzat saraydan talimatla Sinan'dan istendiğini söyleyebilirim. Hassa, Mimarlar Ocağı müthiş bir organizasyon ve başında da Sinan var. 300'ün üzerinde mimar elinin altında. Böyle muhteşem bir imparatorluğa, muhteşem eserler kazandırmış olması da medeniyetimizin en büyük zirvesi şeklinde ortaya çıkmış. Sinan gerçekten, kimliğimizi de dünyaya duyuracak güçte bir kültürel ve sanatsal abide. Ona sahip çıktıkça, kimliğimize de saygı duyulacak diye düşünüyorum."
Projenin koordinatörlüğünü ve fotoğrafçılığını üstlenen Mustafa Aksay ise tek bir eseri dışarıda kalmamak üzere, bir hayali tamamladıklarının altını çizerek, "Aşağı yukarı 10 yıllık bir proje. Bu, projenin son halkası. Bir belgesel, yaklaşık 15 ülkede yapılan sergiler ve nihayet hayalini kurduğumuz bu kitapla (proje) taçlandı. Bayağı zor oldu. 'Sinan bu kadar eseri nasıl yaptı?' diye sorulur hep. Biz çekerken ciddi sıkıntılar yaşadık, yorulduk ama sorunsuz şekilde bütün ülkelerdeki eserlerini çektik" dedi.
Kitapta, Sinan'ın 477 eseri, mimari özellikleri, yapım yılı, konumu ve mevcut durumu ile tek tek ele alınırken, eserlere yönelik fotoğraf, minyatür, resim ve eserlerin hikayeleri, ünlü ismin hatıralarında yazıldığı haliyle, kaynak gösterilerek yer alıyor.
Son Dakika › Kültür Sanat › İmparatorluğun Mimari Dehası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?