İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

İzmir'de Kültür Sanat

İzmir\'de Kültür Sanat

İzmir, Farklı Alanlarda Çok Sayıda Kültür Sanat Etkinliğine Ev Sahipliği Yapıyor.

03.03.2011 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir, farklı alanlarda çok sayıda kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yaparken, kentte haftanın en önemli sanat etkinliği, dün başlayan, Avrupa cazının en önemli festivalleri arasında kabul edilen 18. İzmir Avrupa Caz Festivali olacak.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) düzenlediği festival, 16 Martta sona erecek.

İzmir İtalyan Konsolosluğu, Büyükşehir Belediyesi, Goethe Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi, Avusturya Kültür Ofisi, Hollanda Büyükelçiliği ve Polonya İstanbul Başkonsolosluğu'nun destek verdiği festival, bu yıl caz eğitimi açısından önceki yıllara oranla farklı bir uygulamaya sahne olacak.

Festival kapsamında her yıl üç gün yapılan açık caz orkestrası atölye çalışmaları, bu yıl akademik düzeye yükseltilerek bir hafta süreyle yapılacak. Atölyeye katılacak genç cazcılar, festival programında yer alan final konseriyle, belki de ilk kez uluslararası bir sahnede çalma fırsatı bulacaklar.

Atölye çalışmaları ve seminerlerin dışında, etkinliklerinin tümü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılacak 18. İzmir Avrupa Caz Festivali'nde bir sergi, beş seminer ve 8 konser sanatseverlerle buluşacak.

Sanatseverler, festival kapsamında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) Küçük Salon'da 5 Mart Cumartesi akşamı Wolfgang Muthspiel Trio, 7 Mart Pazartesi akşamı Louis Sclavis Trio konserlerini izleyebilecekler.

AASSM'de 8 Mart Salı akşamı ise Caz Atölyesi Final Konseri yapılacak. Ücretsiz olan Atölye konserinin davetiyeleri, AASSM'den temin edilebilecek.

-İZDSO VE İZDOB-

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yarın akşam AASSM'de şef İbrahim Yazıcı yönetiminde konser verecek.

İZDSO'nun bu haftaki konserinin solistliğini, kemanıyla Ersun Kocaoğlu üstleniyor.

İZDSO, Yazıcı yönetiminde Nuri Mahmut'tan Uygur Dansı, Ulvi Cemal Erkin'in Keman Konçertosu ile Camille Saint-Seans'ın "Samson ve Dalilah Operası"ndan

"Bacchanel" ile Ottorino Respighi'den Saba Melikesi Belkız Suitini yorumlayacak.

Repertuvarına her yıl Türk bestecilerden bir opera ve bale katmayı gelenek haline getiren İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 12 Mart Cumartesi akşamı yapacağı "Kösem Sultan" balesinin hazırlıklarını yoğun şekilde sürdürürken, bu hafta perdelerini sadece küçük sanatseverler için açacak.

Selman Ada'nın bestelediği, bu yıl ilk kez sahnelenen " Keloğlan'ın Sırrı" adlı müzikli oyun, Elhamra Sahnesi'nde bugün ve yarın saat 13.00'te izleyiciyle buluşacak.

-İZMİR SANAT-

İzmir Sanat Büyük Salon'da bugün ve 5 Mart Cumartesi günleri, İzmir Sanat Çocuk Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu, "Rüzgar Gülü" adlı çocuk oyunu sahnelenecek.

Yine Büyük Salon'da 7 Mart Pazartesi akşamı, Dünya Kadınlar Günü Özel Konseri yapılacak. Sanatseverler, bu özel konserde aynı zamanda İZDOB Müdürü olan soprano Aytül Büyüksaraç'ı dinleyebilecekler. Büyüksaraç'a piyanoda Demet Eytemiz eşlik edecek.

İzmir Sanat, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde 9 Mart Çarşamba günü 16.00-18.00-20.00 saatlerinde "Soraya'yı Taşlamak" adlı filmin gösterimlerine ev sahipliği yapacak.

-İZDT-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta 4 salonda 6 oyunla sanatseverler için perdelerini açacak.

İZDT'nin Konak Sahnesi'nde 8 Mart Salı gününe kadar "Çok Bilen Çok Yanılır" adlı oyun izlenebilecek. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı, Yılmaz Öğüt'ün günümüze uyarladığı ve Doğan Yağcı'nın yönettiği müzikli oyunda, çeşitli hilelerle insanları aldatan, sonunda da "kendi kazdığı kuyuya düşen" Maraş Hakimi Azmi Efendi'nin öyküsü anlatılıyor. Aynı salonda, 8 Mart Salı akşamından itibaren ise Haluk Işık'ın yazıp Doğan Yağcı'nın yönettiği "Yollarda" adlı oyun izlenebilecek. Oyunda 12 Eylül dönemi koşullarında, yitirdiği ve ne olduğunu bilmediği kocasının peşine düşen bir kadının, her yıl Eylül ayında, kocasının geçmişine ve kendi geleceğine yolculukları, duygusal bir anlatımla izleyiciye aktarılıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde Aldo Nicolai'nin yazdığı, Muhittin Yılmaz'ın çevirip, Bülent Arın'ın yönettiği "Kadın ile Memur" adlı oyun izleyiciyle buluşuyor. Oyun, monoton bir yaşama sahip bir memurun, sabah iş yerinde karşılaştığı kadınla devletin işleyişi, bürokrasi, politika, yaşam biçimleri hakkında konuşmaya başlaması ve ardından sistemi ve kendini sorgulamasını anlatıyor.

Tiyatroseverler, Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda 8 Mart Salı ve 9 Mart Çarşamba akşamları Cuma Boynukara'nın yazdığı, Alev Kerimoğlu'nun yönettiği "Yoksun" adlı oyunu izleyebilecekler. 16 yaş sınırı bulunan oyunun giysi tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımı Kemal Gürgün yaptı. Hakan Özgömeç, Süreyya Kilimci İdiz, Şenay Ünsal Dikman ve Filiz Övün'ün rol aldığı eser, Sudan'da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen "Sudanlı kız ve akbaba" fotoğrafını çeken Güney Afrikalı Kevin Carter'in yaşamından kesitler kurgulanıyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi'nde ise minik izleyiciler hafta boyunca "Edi'nin Annesi Nerede?" ve "Sakarca" adlı oyunları dönüşümlü olarak izleyebilecekler.

-SERGİLER, ETKİNLİKLER-

Konak Belediyesi Prof.Dr.Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi Sanat Galerisi'nde Selçuk Erdoğan'ın "Zeytin Ağacının Gövde Gösterisi" isimli sergisi, 7 Mart Pazartesi gününe kadar gezilebilecek.

AKM Ege Sanat Salonu'nda Bilge Göksel'in "Doğadan ve İmgeden" resim sergisi, bir ay boyunca gezilebilecek.

Müjdat Gezen Sanat Merkezi Since 1919 Dans Topluluğu, yarın akşam Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde "Söz Konusu Vatan İse Gerisi Teferruattır" dans gösterisinin galası yapılacak. Gösteri, saat 20.00'de başlayacak.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nde çocuklara yönelik etkinlikler, bu hafta da sürüyor. Müzede 5 Mart Cumartesi günü saat 12.00 ve 15.00'te Hayali Deniz Özgökbel, Karagöz-Hacivat gösterisi sunacak.

Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde 5 Mart Cumartesi akşamı Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, Wolfgang Borchert'in "Dışarıda Kapının Önünde" adlı oyununu sahneleyecek.

Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Sanat Galerisi'nde Şükrü Karaca'nın "Çanakkale'den Cumhuriyete Harp Hatıraları ve Fotoğrafları" sergisi 7 Mart Pazartesi gününden itibaren gezilebilecek. Aynı Merkezde, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle şiir dinletisi ve Türk Sanat Müziği konseri de yapılacak.

Prof.Dr.Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi, 9 Mart Çarşamba gününden itibaren Hülya Anbarlı'nın "Temsili Hayatlar" adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapacak.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement