ŞAHİN OKTAY/ FAHRİ HANER - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde çocuklarının eğitim gördüğü okulun ihtiyaçlarını karşılamak için 10 yıl önce ilk kez oyun sahneleyen kadınlar, kurdukları tiyatroyla yardım faaliyetlerini sürdürüyor.
İlçede 10 yıl önce Kavaklı İlkokulu'na gelir sağlamak için arayışa giren ev kadınları, tiyatro oyunu sahnelemeye karar verdi. Hayatlarında hiç sahneye çıkmayan kadınlar, tiyatro oyuncusu Yücel Yeşilyurt'un desteğiyle çalışmalara başladı.
Uzun süren hazırlıkların ardından "Yıkık Kentin Kadınları" adlı eserle tiyatroya "merhaba" diyen kadınlar, olumlu dönüşler üzerine 21. Yüzyıl Kadın Tiyatrosunu kurarak, 20 farklı oyun sahneledi.
Provalarını evde yapan, kostümlerini kendi imkanlarıyla temin eden kadınlar, rol aldıkları oyunların gelirini yardım kuruluşlarına bağışladı.
21. Yüzyıl Kadın Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Yücel Yeşilyurt, AA muhabirine, 2006'da ilçede tiyatro oyuncusuyken yanına gelen Kavaklı İlkokulu Aile Birliği üyesi kadınların, kendisinden yardım istediğini söyledi.
Kadınların okula gelir sağlamak için oyun sahnelemeye karar verdiğini ancak bu konuda hiçbir eğitim ve altyapılarının bulunmadığını anlatan Yeşilyurt, kadınların yardım talebini kabul ederek çalışmalara başladıklarını dile getirdi.
Hazırlıkların ardından tamamı ev hanımlarından oluşan ekibin ilk gösterisini yaptığını bildiren Yeşilyurt, büyük ilgi gören oyunun gelirinin okula bağışlandığını belirtti.
"Prova için her hafta bir evde toplanıyoruz"
Vatandaşların yoğun isteği üzerine bunu sürdürmeye karar verdiklerini ve 21. Yüzyıl Kadın Tiyatrosunu kurduklarını ifade eden Yeşilyurt, "16 kişilik oyuncu kadromuzun tamamı kadınlardan oluşuyor. Tamamen kendi imkanlarımızla çalışıyoruz. Oyun gününe kadar her hafta ekipten birinin evine gidip, provalarımızı orada yapıyoruz. Sahne provalarını da Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi salonunda gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Bugüne kadar 20'nin üzerinde tiyatro oyunu sahnelediklerine dikkati çeken Yeşilyurt, şöyle devam etti:
"Bana teklif ilk geldiğinde, öğrencilere ders vereceğimi düşünmüştüm. Kadınlarla karşılaşınca şaşırdım. İlk defa sahneye çıkacaklar, hiçbir şey görmemişlerdi ama şu anda hepsi müthiş bir oyuncu oldu. İzmit'teki profesyonel tiyatrocu arkadaşlarımızdan özel destek aldık. Drama, sahne sanatları ve diksiyon dersleri verdik. Bütün oyunlarımızı yardım amaçlı oynuyoruz, tamamen gönüllü olarak yapıyoruz."
Kaymakamlık ve belediyenin kendilerine çok büyük destek verdiğini vurgulayan Yeşilyurt, Türkiye'nin her ilinde oyun sahnelemeyi hedeflediklerini kaydetti.
"Tiyatro hayatımdaki en güzel şey"
Tiyatro ekibinden 2 çocuk annesi 45 yaşındaki Şengül Özel de okul hayatında sanatla ilgili olduğunu ancak konservatuvara gidemediğini belirterek, "Hep içimde kalmıştı tiyatro. Burada gençlik hayalimi gerçekleştirdim. Tiyatro, hayatımdaki en güzel şey. Her şeyden önde tutuyorum" ifadelerini kullandı.
Prova gününü iple çektiğini, o zamana kadar evde hiçbir iş bırakmadığını bildiren Özel, ailesinin de kendisine destek olduğunu anlattı.
İki çocuğu bulunan 43 yaşındaki Nurgül Şentürk ise arkadaşının aracılığıyla katıldığı ve amatör şekilde başladığı tiyatroyu, aynı ruhla devam ettirdiğini söyledi.
Çevreden çok güzel tepkiler aldıklarını vurgulayan Şentürk, "Oyunlarda kadınların sorunlarını da dile getirdiğimiz için özellikle ev hanımı arkadaşlarımız bizi ilgiyle izliyor. Bizi görünce tiyatroya ilgileri artıyor. Provalarımız da çok eğlenceli geçiyor. Ev kadını olduğumuzdan prova için en iyi mekanın ev olduğunu düşündük. Provalarımızı her hafta birinin evinde yapıyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Kadınlar Hayır İçin Tiyatro Sahnesinde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?