Karkamış Antik Kentindeki Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Karkamış Antik Kentindeki Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Karkamış Antik Kentindeki Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aykanat."Karkamış, 2014 yılında açılması planlanan arkeolojik parkla, dünya ile buluşmayı bekliyor".

10.06.2013 10:51

- Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aykanat:

" Karkamış, 2014 yılında açılması planlanan arkeolojik parkla, dünya ile buluşmayı bekliyor"

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, yaptığı yazılı açıklamada, Karkamış kenti ve krallığının, eski yakın doğunun en uzun soluklu uygarlıklarından biri olduğunu belirtti.

Bölgede 2011'de başlayan kazılarda, son iki sezonda bulunan eserlerin dünyaca ünlü dergilerde yayımlandığını ifade eden Aykanat, Gaziantep Üniversitesinin de proje ortağı olduğu Türk-İtalyan ortak projesi olan kazının, 2013 yılı çalışmalarının başladığını aktardı.

Kazının başkanlığını Bologna Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nicolo Marchetti, başkan yardımcılığını ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Hasan Peker'in yaptığını kaydeden Aykanat, "Dünya ve Türkiye'den çeşitli üniversitelerin araştırmacılarının ve öğrencilerinin katıldığı kazıların kasım ayına kadar sürdürülmesi  planlanmaktadır. Tarih sahnesine günümüzden yaklaşık 4 bin 400 yıl önce çıkan Karkamış, 2014 yılında açılması planlanan arkeolojik parkla, dünyayla buluşmayı bekliyor" ifadelerini kullandı.

Antik kentin mayından temizlenmesi

Karkamış Antik Kenti'ndeki mayın temizleme çalışmaları kapsamında, 663 bin 800 metrekarelik alandaki mayınlar elle temizlenmiş, köpeklerin de kullanıldığı mayın temizleme çalışmaları sırasında çıkarılan bin 200 mayın imha edilmişti. Çalışmalarda kalite kontrolü Birleşmiş Milletler (BM) standartlarına göre yapılmıştı.

Mayın temizlemesi sırasında sıkı bir denetim mekanizması kurulmuş, kazı sırasında bulunan sikkeler ve tarihi değeri henüz belirlenemeyen bazı eserler müze müdürlüğüne teslim edilmişti. Mayın temizleme çalışmalarının ardından bölgede 2011'de kazı çalışmaları başlatılmıştı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Karkamış Antik Kentindeki Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement