AYA ZAİM - İç savaştan kaçarak Lübnan'daki "Arap Recep Mülteci Kampı"na sığınan Suriyeli kadınlar, zor yaşam koşullarıyla mücadelede tek başına kalmanın acı tecrübesini yaşıyor.
Şam'ın banliyölerindeki evinin bombalanmasının ardından 3 çocuğunu alarak Lübnan'a sığınan 25 yaşındaki Suriyeli Hacer, mülteci kampına geldiklerinde 7 aylık hamile olduğunu, bebeğini eşi ve ailesinden uzakta komşularının yardımıyla dünyaya getirdiğini söyledi.
"Allah'ın rahmeti ve komşularımın yardımı sayesinde yaşıyorum" diyen anne Hacer, 2 gün önce komşularının kendisini kaldıkları kampın yakınlarındaki devlet hastanesine kaldırdıklarını ve doğumun sezaryanla gerçekleştiğini ifade etti.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Lübnan'da hayata gözlerini açan kızı Cumane ve 3 çocuğuyla kaldıkları derme çatma çadırda hayata tutunmaya çalışan Hacer, ameliyat yaralarının ve böylesine hassas bir dönemde eşinden ayrı olmanın acısıyla, diğer çocuklarının meraklı bakışları içinde etrafını çevrelediği 2 günlük bebeği Cumane'yi kucaklıyor.
İçinde bulunduğu zor durumu solgun yüzü ve yorgun kelimeleriyle ifade etmeye çalışan anne Hacer, "Evimiz bombalandığında Lübnan'a sığınma kararı aldık ve buraya geldik. Şimdi bir kızım dünyaya geldi ve ona ilaç almam gerekiyor ancak param yok. Hiçbir yardım almıyoruz" dedi.
Eşini kaybetmesinin ardından biri engelli 9 çocuğuna tek başına bakmak zorunda kalan 60 yaşındaki bir diğer Suriyeli kadın Ummu Ata da plastik parçaları toplayarak ailesinin geçimini sağlamaya çalıştığını belirtti.
Yaptığı işten günlük 1 dolar kazandığını, bu sayının en fazla 3 dolara yükseldiğini, bazen de hiçbir şey kazanamadığını anlatan Ummu Ata, "Fırtına sebebiyle bir aydan bu yana işlerim durdu. Engelli oğlum tuvaletini tutamıyor. Ona nereden bez bulacağım" şeklinde çaresizliğini dile getirdi.
Ummu Ata ve Hacer, ailelerinin geçimini sağlamak zorunda kalan Suriyeli kadınlardan sadece birkaçı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, iç savaşta eşlerini ve babalarını kaybetmeleri sebebiyle Suriyeli ailelerin yüzde 25'inin geçimi kadınlar tarafından sağlanıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ( HRW ) de raporlarında Suriyeli kadınların, maddi imkansızlıklarla tek başlarına verdikleri mücadelenin yanısıra cinsel saldırı, taciz ve sömürüye maruz kaldığını kaydediyor.
Kampta barınan kimi mülteciler daha önce yaptıkları açıklamalarda yardım kuruluşlarından gelen yardımların dağıtılmadığını kimileri ise kendilerinin bundan faydalanamadıklarını öne sürmüştü.
BMMYK verilerine göre, Lübnan'da kayıtlı 850 bin civarında Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Lübnan makamları ise bu rakamın 1 milyon 200 bini aştığını ifade ediyor. - Beyrut
Son Dakika › Kültür Sanat › Lübnan'daki Suriyeli Kadınların Mücadelesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?