AYA ZAİM - Ülkelerinde devam eden çatışmalardan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyelilerin sıkıntıları, eğitim döneminde artıyor.
Lübnan Eğitim Bakanlığı Olağanüstü Haller Eğitim Komitesi Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Sonya Huri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yaklaşık 300 bin öğrencinin okullara kayıt yaptırdığını ve bunun 40 binini Suriyelilerin oluşturduğunu belirtti.
Suriyeli öğrencilerin eğitim masrafının karşılanmaya çalışıldığını da anlatan Huri, "Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen yıl bakanlığımızın yaptığı yardımların yanı sıra ailelere kırtasiye malzemeleri, servis ve kayıt ücretlerini doğrudan sağlamıştı" dedi.
Lübnan'da eğitim gören Suriyeli öğrencilerin yaklaşık bininin lise, diğerlerinin henüz ilköğretim çağında olduğunu belirten Huri, "Suriyeli öğrencilerin yüzde 30'u Bekaa'daki okullarda, yüzde 22'si Cebel-i Lübnan, yüzde 23'ü de kuzeydeki şehirlerde eğitim alıyor. Bu yıl öğrenci sayısındaki fazlalılığı Bekaa'daki okullar kaldırmayacak" diye konuştu.
Lübnan'daki okulların kapasitesinin yeterli olmadığını, Suriye'den gelen sığınmacı sayısında da sürekli artış yaşandığını anlatan Huri, "Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle yerel halk tarafından devlet okullarına rağbet arttı. Bunun yanı sıra Suriyeli sığınmacıların sayısı da her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.
Bu nedenle Suriyelilerin eğitim sorunu yaşadığına değinen Huri, dolayısıyla öğrencilerin başarı oranlarının oldukça düşük olduğunu kaydetti.
-Suriyelilerin yüzde 50'si çocuk
Lübnan'daki UNİCEF bürosu basın sorumlusu Suha Bestani de Suriyeli sığınmacıların yaklaşık yüzde 50'sinin çocuklardan oluştuğunu bildirdi.
Dolayısıyla sığınmacıların en büyük sorunlarından birinin eğitim olduğuna değinen Bestani, "Suriyeli çocuklar, bir felaket yaşıyor ve psikolojileri büyük ölçüde etkilendi. Birçoğu ailesini, evini, okulunu kaybetti. Normal yaşam izleri hepsinin hayatından silindi" şeklinde konuştu.
Eğitimin "Çocukları korumada en önemli araç" olduğunu ifade eden Bestani, kurum bünyesinde çocuklara yönelik eğlendirme faaliyetlerinin yanısıra eğitim ve koruyucu hekimlik çalışmalarının da yürütüldüğünü bildirdi.
-Yardım gelmeyince
Başkent Beyrut'taki El-İman Eğitim Kurumu'nun Müdürü Adnan Mansur da geçen yıl büyük bir kısmı Suudi Arabistan'dan gelen yardımlar sayesinde, 10 bin Suriyeli öğrencinin okullarında bedava eğitim gördüğünü söyledi.
Ancak bu yıl herhangi bir kurumdan yardım alamadıklarını aktaran Mansur, bu nedenle öğrencilerden para talep etmek durumunda kaldıklarını ifade ederek, "Bu yıl hiç bir kurum yardım sağlamadığı için öğrencilerden 1. sınıftan, 6. sınıfa kadarlık süre için 500 dolar alıyoruz. Bu sebeple yalnızca 20 öğrenci kayıt yaptırdı" dedi.
Suriyeli sığınmacı Ayşe ez-Zeyn de öğrencilerden ücret alınmasına şaşırdığını belirterek, "Zor şartlarla mücadele ediyoruz. Bize yardımcı olacaklarını düşünmüştük. Çocuklarımın bir yıl daha kaybetmesini istemediğim için bu parayı bulmaya çalışacağım" diye konuştu. - Beyrut
Son Dakika › Kültür Sanat › Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacıların Eğitim Sorunları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?