Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Mevlana\'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Etkinlikler çerçevesinde Mevlana Kültür Merkezi'nde kurulan stantlardan birinde sergilenen, gümüşten Mevlana Müzesi maketi ile samazen figürlerinin yer aldığı el işçiliği altın ve gümüş takılar yoğun ilgi görüyor.

12.12.2013 11:55

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri dolayısıyla bir altın firmasının Mevlana Kültür Merkezi'nde açtığı stantta, Mevlana Müzesi'nin gümüşten yapılan maketi ile semazen figürlerinin yer aldığı el işçiliği altın ve gümüş takılar ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Etkinliklerin büyük bölümüne ev sahipliği yapan Mevlana Kültür Merkezi'nde kurulan çeşitli stantlarda, birbirinden farklı ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Mevlana Kültür Merkezi'nde stant açan Altınkaynak Kuyumculuk ve Mücevherat A.Ş'nin yetkilisi Hacı Mehmet Serin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci kez katıldıkları törenlerde, Şeb-i Arus'a özel ürünler sergilediklerini söyledi.

Hat sanatıyla yazılmış altın ve gümüş bileklikler, farklı figürler, Mevlevilik kültüründe özel anlam taşıyan Arapça "vav" harflerinin işlendiği kolyeler gibi takıları stantlarında sergilediklerini ifade eden Serin, ürünlere yoğun bir talep olduğunu dile getirdi.

Bir ustanın gümüşten Mevlana Müzesi maketini yapmaya başladığını ifade eden Serin, şunları kaydetti:

"Ustamız zaman darlığından bu maketi Şeb-i Arus'a kadar tamamlayamadığı için biz de bu halini sergiliyoruz. Maket için ortalama 750 gram has gümüş kullanıldı. Ürün yakut ve elmaslarla da zenginleştirildi. Maddi değeri çok yüksek olmasa da bizim için manevi değeri yüksek bir ürün oldu. Şu anda sadece gümüş değeri bin lira... İşçiliğiyle beraber şu anki ortalama değeri bin 700 - 2 bin lira civarında. Ürünün tamamladığındaki fiyatını şu anda kestirmek mümkün değil."

Altın ve yakutlarla süslü bıçak

Özel ürünlerle ziyaretçilere  görsel şölen sunduklarını aktaran Serin, el oymacılığıyla yapılmış özel bir bıçağı da sergilediklerini anlattı. Bıçağın üzerinde 36 kırat yakut ve kenarı 24 ayar has altınla çevirili olduğunu vurgulayan Serin, şöyle devam etti:

"Bıçağın arkasında da sıkma orijinal el işlemeli kehribar var. Bunun da değeri 4 bin lira civarında. Koleksiyoncular için şık bir üründür. Bunların dışında Şeb-i Arus'a özel koleksiyonumuz var. Farklı bir ürün düşündük, Semazenler, 'vav' harfleri, yüzük ve küpelerle hazırladığımız ürünleri de standımızda sergiliyoruz. En küçük parça bazında, 50 liradan 5 bin liraya kadar elmaslı, pırlantalı altın ürünlerimiz var. Gümüş ürünlerimiz de 10 liradan başlıyor, fiyatları 150-200 liraya kadar çıkabiliyor." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement