Oscarlı Yönetmen Faradi Altın Portakal'da - Son Dakika
Kültür Sanat

Oscarlı Yönetmen Faradi Altın Portakal'da

Oscarlı Yönetmen Faradi Altın Portakal\'da

Oscar ödüllü, İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Fransa'da çektiği son filmi 'Geçmiş' ile ilgili olarak, Antalya Altın Portakal Film Festivali galasında yaptığı açıklamada, "Filmi İran'da yapsaydım ayrıntılar söz konusu olduğunda birçok farklılık"...

05.10.2013 16:03

Oscar ödüllü, İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Fransa'da çektiği son filmi 'Geçmiş' ile ilgili olarak, Antalya Altın Portakal Film Festivali galasında yaptığı açıklamada, "Filmi İran'da yapsaydım ayrıntılar söz konusu olduğunda birçok farklılık olurdu. Çünkü yaşam tarzları farklı" dedi.

50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde İranlı yönetmen Asghar Farhadi, bu yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülü kazanan 'Geçmiş' filminin galasında sinemaseverlerle buluştu. Galaya yönetmen Farhadi ile filmin başrol oyuncusu Ali Mosaffa katıldı.

Ülkesi İran'da çok tartışılan 'Bir Ayrılık' filmiyle 'En İyi Yabancı Film' dalında Oscar kazanan İranlı ünlü yönetmen Farhadi'nin ülkesi dışında çektiği ilk film olan 'Geçmiş', Fransız eşi Marie'den boşanmak için Tahran'dan Paris'e gelen Ahmet'i ve Marie ile yeni sevgilisi Samir etrafında etkileyici bir aile dramını anlatıyor.

Farhadi, gösterimin ardından yapılan söyleşide, ülkesi dışında film çekmenin birtakım zorlukları bulunduğunu söyledi. Asghar Farhadi, "Yeni bir yerde film çekiyor olmak benim üslubumu değiştirmedi. Aynı hatta devam ettim ama elbetteki, aramızda bir dil engeli vardı. İki çevirmenle çalışmak zorundaydık. Birtakım sorunlar arz etti ama bu, ilk bir ay karşımıza çıktı. Bir ay sonra olduğu gibi devam ettik" diye konuştu.

Filmin Fransa'da değil de İran'da çekilmiş olması durumunda bambaşka bir filmin ortaya çıkacağına işaret eden yönetmen Farhadi, şunları söyledi:

"Filmde her yerde olabilecek bir hikaye anlatılıyor. Her ülkede gerçekleşebilir. Ancak İran'da yapsaydım, ayrıntılar söz konusu olduğunda birçok farklılık olurdu. Çünkü yaşam tarzları farklı ve bu hikaye ayrıntılara dayanan, ayrıntıyı temel alan bir hikaye. Bu filmi İran'da çekiyor olsaydım, bütünüyle başka bir film çıkmış olurdu."

Asghar Farhadi, İran dışında olması ve sinemada uygulamaya çalıştığı tarzın İran yeni dalgasıyla bir birleşme anlamına gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya, "Ben bir hikayemi filme alırken bu tür şeyleri açıkçası düşünmüyorum" yanıtını verdi.

Tek odaklandığı noktanın hikayesi olduğunu kaydeden Farhadi, "Dramatik hattı izleyen bir öykü çekmek istiyorum. 'İran dışındayım, yeni bir şey, şu açıdan farklı bir şey yapmalıyım' diye düşünmüyorum. Bence 'Geçmiş', bir önceki 'Bir Ayrılık' filmimle bir üslubu ilerleten, sürdüren bir çalışma. Yer farklı sadece" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Oscarlı Yönetmen Faradi Altın Portakal'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement