Polonya- Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerin 600. yıl dönümü kutlamaları kapsamında hazırlanan "Polonya sanatında oryantalizm" sergisi, Pera Müzesi'nde açıldı.
Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanı Malgorzata Omilanowska, serginin açılışında yaptığı konuşmada, serginin, Polonya - Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılı kutlamalarının son etkinliklerinden olduğunu söyledi.
Kutlamalara, 1 Mart'ta başlandığını ve mükemmel bir sezon geçirdiklerini belirten Omilanowska, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi kentlerde, çok farklı kültür etkinlikleri gerçekleştirdiklerini, bunların Polonya halkı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Polonya ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin 600 yılı aşkın süredir devam ettiğini aktaran Omilanowska, şöyle devam etti:
"Bu çok enteresan tarihsel döneme işaret ediyor. 300 yıl boyunca ortak bir sınırı da paylaştık ve bu Türkiye ile ilişkilerin, irtibatların gelişmesine vesile oldu. Tabii ki tarih boyunca bu ilişkiler ya da irtibatlar, her zaman olumlu olmadı. Savaşlar da oldu ama iki ülke arasında, bu kesişme noktası çok önemli ortaklıklara da yol açtı. Mesela Lehçede çok sayıda Türkçe sözcük var. Polonya kültürünün ayrıntılarına bakacak olursanız, Türk kültüründen esintiler görürsünüz. Pek çok geleneğin, göreneğin, Türkiye'den ödünç alındığını görürsünüz. Mesela Polonyalılar, Türk kültürü sayesinde kahve tüketmeye başlamışlardır. İyi bir iş birliğini devam ettirmek için çağdaş zamanlarda da bunu ileriye taşımak için çok sağlam bir temelimiz var."
Bakan Omilanowska, 2014 yılında ikili ilişkilerin 600. yılını kutladıklarını hatırlatarak, "Bu bize ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmak için de fırsat sağladı. Sadece kültürel değil ekonomik düzeyde de bu böyle. Bizler Türkiye'de çağdaş müzik, çağdaş film ya da tasarım gibi alanlarda da çeşitli çalışmaları sergiledik" diye konuştu.
Serginin, Polonya resmi ve geçmişteki sanatçıların Türk kültüründen nasıl etkilendiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu ifade eden Omilanowska, "Siz de ülkenizin bizim sanatçılarımızı ne kadar etkilediğini göreceksiniz" dedi.
Etkinliklerin düzenlenmesinde Türk muhataplarından çok destek aldıklarını aktaran Omilanowska, Polonya'da da pek çok Türk etkinliğine katılma imkanı bulduğunu bildirdi. Omilanowska, Polonya'da da pek çok tanıtım faaliyeti düzenlendiğini ve Türk dostlarıyla sergiler sırasında vakit geçirme imkanı bulduklarını ifade etti.
Bakan Omilanowska, bu yılın ilişkilerde yeni bir sayfa açılması açısından bir fırsat olduğunu ve gelecek yılın etkinliklerini planlamaya başladıklarını belirterek, "Türkiye'den dostlarımız Polonya'ya gelip, Türk kültürünü Polonya'da tanıtmak isterlerse kapılarımız ardına dek açık" ifadesini kullandı.
Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski de serginin, diplomatik ilişkilerin yürütülmesinde kültürün ne kadar yer aldığını kanıtladığını söyledi.
Diplomasinin tek yanlı bir monolog olmadığını, her zaman bir diyalog olduğunu ifade eden Grzegorz, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Suna ve İnanç Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmeleri Genel Müdürü M. Özalp Birol ise Pera Müzesi'nin, Polonya - Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerinin 600. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Polonya sanatındaki oryantalist eğilimlere odaklanan görkemli bir sergiye ev sahipliği yaptığını anlattı.
Birol, müzenin üç katına yayılacak serginin, sanatseverlere Polonya sanatındaki oryantalist eğilimleri gösteren birbirinden ilginç resim, desen, tekstil ve gravürler sunduğunu kaydetti.
Bakan Malgorzata Omilanowska ve beraberindekiler, daha sonra sergiyi gezdi.
"Polonya sanatında oryantalizm"
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde, Polonya - Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerinin 600. yıl dönümü kutlamaları kapsamında açılan sergi, 18 Ocak 2015'e kadar ziyaret edilebilecek.
Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı desteğiyle ve Varşova Ulusal Müzesi iş birliğiyle düzenlenen sergide, Varşova, Krakow, Poznan, Wroclaw Ulusal Müzeleri, Varşova Üniversite Kütüphanesi ve Lazienki Kraliyet Müzesi'nin yanı sıra İstanbul Askeri Müze, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu ve özel koleksiyonlardan 180'i aşkın eser yer alıyor.
Küratörlüğünü Prof. Dr. Tadeusz Majda'nın yaptığı ve 17. yüzyıldan 19. yüzyılın başlarına uzanan bir dönemi kapsayan ve yedi bölüm olarak kurgulanan sergide, Polonya'nın önemli ressamlarından, Zmurko, Brandt, Jan Matejko, Waclaw Pawliszak, Jan Ciaglinski ve Jacek Malczewski gibi Türkiye'yi ziyaret etmiş ressamların eserleriyle, Jan Christian Kamsetzer'in Türkiye seyahatinden desenlerin yanı sıra 1864-1876 yılları arasında Sultan Abdülaziz'in saray ressamlığını yapan Stanislaw Chlebowski'nin eserlerine ayrılan özel bölüm de bulunuyor. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › Polonya Sanatında Oryantalizm' Sergisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?