Psikanaliz ve Yazı - Son Dakika
Kültür Sanat

Psikanaliz ve Yazı

Psikanaliz ve Yazı

Psikanaliz ve Yazı 11-12 Kasım 2016 tarihleri'nde Pera Müzesi'nde"Pera Müzesi, İstanbul Psikanaliz Derneği iş birliği ile 18. Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşmaları'nı düzenliyor.

10.11.2016 19:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Psikanaliz ve Yazı 11-12 Kasım 2016 tarihleri'nde Pera Müzesi'nde

"Pera Müzesi, İstanbul Psikanaliz Derneği iş birliği ile 18. Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşmaları'nı düzenliyor. Psikanalist, Psikiyatri, ve Psikoloji uzmanlarını, akademisyen, öğrenci, sanatçı ve entelektüellerle bir araya getiren buluşmaların bu yılki konusu "Psikanaliz ve Yazı".

Yazı yazmak, sözcükleri yazıya dönüştürme süreci birçok disiplinin ilgi alanına giriyor. Psikanaliz de bu süreci kendi yöntemleri ile ele alırken, kuramsal açıklamalarının yanı sıra psikanalistin yazıyla ilişkisinden özellikle besleniyor.

Yazıyı psikanalitik olarak tartışmak,  dilin simgesel düzlemini, yaratıcılığın imgelere ve gündüz düşlerine açık niteliğini, psikanalizi yazmanın özgün yanlarını da tartışmak anlamına geliyor. Psikanalist her metnin, kendi düşlerinin kökeninde var olan arzuların izleriyle kaleme aldığı bir yazarın eseri olduğunu kabul ediyor. Bir yazının yapısı ister istemez ruhsal hayat üzerinden şekillendiğinden yazıyı yazdıran düşlemsel etkinliğin geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek ile bağlantılı üç farklı zamanı bulunuyor. Kökensel arayış ve anılar geçmişle, güncel izlenimler şimdiki zamanla, kuşaklararası iletim gelecekle ilişkilendiriliyor. Benzer şekilde Freud da imgesel etkinliğin yaratımlarını tartışırken, gündüz düşü ve düşlemin "geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek adeta içlerinden geçen arzunun ipine dizildiğini" düşünüyor.

18. Uluslararası İstanbul Psikanaliz Buluşması'nda psikanalistler ve edebiyatçılar yazı'yı farklı yönleriyle ele alırken;  imge ve söz, dil ve mahremiyet, arzu ve bilgi, düş ve şiir ilişkileri bağlamında yazı üzerine düşünüyor, tartışıyor ve psikanalistin dinlediklerini yazıya dökmesi, psikanalitik yazının farklılığı ve yazarın yaratıcılığı gibi konuları da inceliyor."

Etkinlik dili Türkçe ve Fransızca olup, simultane çeviri yapılacaktır.

Bu etkinliğe katılan tüm ziyaretçilere Pera Müzesi Dostluk Kartı hediye ediyoruz! Pera Müzesi Dostluk programı hakkında detaylı bilgi için Pera Müzesi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Dostluk kartınızı etkinlik biletinizi gösterek Pera Müzesi Artshop'undan talep edebilirsiniz.

Kaynak: Etkinlik.io

Son Dakika Kültür Sanat Psikanaliz ve Yazı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement