Saraybosna'da Ölüm" Filmi 26 Ağustos'ta Vizyona Girecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Saraybosna'da Ölüm" Filmi 26 Ağustos'ta Vizyona Girecek

Saraybosna\'da Ölüm" Filmi 26 Ağustos\'ta Vizyona Girecek

Yönetmenliğini Boşnak yönetmen Danis Tanovic'in üstlendiği, "Gümüş Ayı" ödüllü "Saraybosna'da Ölüm" filmi, 26 Ağustos'ta sinema severlerle buluşacak.

19.08.2016 15:40

Yönetmenliğini Boşnak yönetmen Danis Tanovic'in üstlendiği, "Gümüş Ayı" ödüllü " Saraybosna'da Ölüm" filmi, 26 Ağustos'ta sinema severlerle buluşacak.

Beyoğlu Sineması'nda gerçekleşen basın gösteriminin ardından AA muhabirine filmi değerlendiren sinema eleştirmeni, yönetmen Abdulhamit Güler, filmin klasik bir Tanovic filmi olduğunu söyledi.

Güler, klasik derken, "yapılmasa da olur" anlamına gelmeyeceğine dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Tanovic'in bütün filmlerinde olduğu gibi mesela olaya biraz yukarıdan bakmak, herkesi anlayabilmek, biraz belgesel unsuru katabilmek, belgeler dışında meseleyi izah edebilmek ve kendi oluşturduğu karakterlerle de bütün bu büyük resmi kendi atmosferi içerisinde hayata geçirebilmek. Klasik derken kastettiğim bu. Bu filmde onu başarmış."

Yönetmenin "Tarafsız Bölge" filminde de aynı başarıyı yakaladığını hatırlatan Güler, "Saraybosna'da Ölüm" filminin ise sözünü ettiği filmin de güncel hali olduğu yorumunu yaptı.

Abdulhamit Güler, Tanovic'in meseleyi bugünden ele alarak, 20, 60 ve 100 yıl öncesini anlamaya çalıştığı düşüncesini aktararak, "Kendi içinde de zeki bir kurgusu var senaryonun. 1914'teki Birinci Dünya Savaşı'nı başlattığını bildiğimiz suikasttan bahsediyor. Özellikle vurguladığı bir şey var, Avrupa Saraybosna'da doğdu dedik ama insanlık Saraybosna'da öldü 20 yıl önce, bu önemli. Film genel itibarıyla başarılı. Oyuncular iyi." diye konuştu.

Filmde kamera ile takibin çok fazla kullanıldığını ve doğallık sağlandığını söyleyen Güler, şunları kaydetti:

"O doğallık çok önemli. Hiç yapay ışık yoktu ve bu filmdeki sahiciliği güçlendirdi. İnandırıcı geldi bize. İzleyiciye daha inandırıcı geldi. Mümkün olduğu kadar uzun çekimlerle, hareketli kamerayla da izleyiciyi olayın içine dahil etmeye çalıştı ve kurduğu atmosferden koparmamaya çalıştı. Bunu da yine başarmış diyebilirim."

Güler, filmin kahramanların kimlik tartışmaları dışında, gerçek düşmana yönelik bir irdelemede de bulunduğuna değinerek, filme Sırp tarafından bakacakların Sırp'ı, Boşnak tarafından bakacakların Boşnak'ı bulacağını anlattı.

Tanovic'in meseleye tarafsız bakmaya çalışmadığı düşüncesini dile getiren Güler, "Tanovic öyle biri değil zaten. Bosna Savaşı'nda soykırım yaşandı, bu soykırımı yapan belli. Ama bunu kışkırtanlar diyebileceklerimiz de belli. Resmin bütününe sağlıklı şekilde bakmak lazım gibi bir duruşu da var Tanovic'in. O bakımdan da tam ortada, tarafsız bölgede aslında." ifadelerini kullandı.

Film, 26 Ağustos'ta vizyona girecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Saraybosna'da Ölüm' Filmi 26 Ağustos'ta Vizyona Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement