Yangında küle dönen Beyazıt Camii Hünkar Kasrı restorasyonunda sona doğru - Son Dakika
Kültür Sanat

Yangında küle dönen Beyazıt Camii Hünkar Kasrı restorasyonunda sona doğru

Yangında küle dönen Beyazıt Camii Hünkar Kasrı restorasyonunda sona doğru Çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı Yaz aylarında çalışmaların tamamlanması hedefleniyor Tarihi Beyazıt Camii Hünkar Kasrı, 2011 yılında geçirdiği yangınla adeta küle döndü.

07.04.2022 02:55  Güncelleme: 03:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yangında küle dönen Beyazıt Camii Hünkar Kasrı restorasyonunda sona doğru

Çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı

Yaz aylarında çalışmaların tamamlanması hedefleniyor

İSTANBUL - Tarihi Beyazıt Camii Hünkar Kasrı, 2011 yılında geçirdiği yangınla adeta küle döndü. Günümüze ulaşabilen en eski hünkar mahfili örneği olan Hünkar Kasrı'nda yapılan restorasyon çalışmalarının yüzde 70'i tamamlandı. Yaz aylarında çalışmaların bitirilmesi hedefleniyor.

Tarihi Beyazıd Camii Hünkar Kasrı'nda 2011 yılında elektrik kontağında çıkan yangın nedeniyle küle dönen yapının, hem strüktürünü, hem de yüzey bezemeleri büyük zarar gördü. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla ise yapı adeta küllerinden doğuyor. Yüzde 70'i tamamlanan çalışmalarda, son olarak çatıdaki kurşun kaplama yapılacak. Ahşap, boya, cila işleri ve kalem işlerindeki konservasyon bitirilecek. Çevre düzenlemesi de yapılarak restorasyon tamamlanacak. Yaz aylarında ise çalışmaların bitirilmesi hedefleniyor.

"Yakın zamanda bir yangın geçirdi"

Çalışmalardan bahseden Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Feyyaz Fidan, "Kasr-ı Hümayun ya da Hünkar Kasrı olarak bilinen yapı hünkarın namaz öncesi gelip dinlendiği veya görüşmelerini yaptığı mekandır. Namaz vakti geldiğinde Hünkar Mahfiline geçerek namazını eda ettiğini bilmekteyiz. Beyazıt Hünkar Kasrı, ahşap fevkani bir yapıdır. Dikdörtgen bir plan aşamasına sahiptir. Mermer, granit sütunlar ve ahşap dikmeler üzerinde yükselmektedir. Hünkar Kasrı'dan, Hünkar Mahfiline geçişin olduğu cami beden duvarında klasik kalem işi bezemeler bulunmaktadır. Geniş ahşap giyotin pencerelerle mekan ferah ve aydınlık bir hale gelmiştir. Yakın zamanda bir yangın geçirdi. Yangın sonrasında sofa kısmında bulunan mimari elemanlar kullanılamaz hale gelmiştir. Yapının ahşap olması nedeniyle. Biz Vakıflar Genel Müdürülüğü olarak uzman bilim kurulu heyeti ve dermiz teknik heyetince restorasyon çalışmalarına devam etmekteyiz. Yapının üst katında cami beden duvarından ayrılmaların olduğunu, yer yer 15 santime varan sehimin olduğunu tespit edildi. Bu sehimin yapının ahşap dikmelerinin alt kısmındaki çürümelerden meydana geldiği anlaşıldı. Burada bozulan ve kaybolan parçalar düzgün boyutunda ve cinsinde yenilendi. Böylelikle yapı özgün kotuna getirildi" diye konuştu.

"İşin yüzde 70'i tamamlandı"

Sözlerine devam eden Fidan, "Yangın nedeniyle zarar gören ahşap elemanların kullanılabilir durumda olanlarının konservasyonu yapılarak yerinde muhafaza edildi. Kullanılamaz durumda olanlar ise yenilendi. Mermer sütunlar ve kalem işi yüzeyler bilim kurulunun önerdiği yöntemlerle isten temizlendi. İşin yüzde 70'i tamamlandı. Bundan sonra çatıdaki kurşun kaplama tamamlanacak. Ahşap, boya, cila işleri tamamlanacak. Kalem işlerindeki konservasyon tamamlanacak. Çevre düzenlemesi de yapılarak restorasyon bitirilecek. Resmi bitim tarihi Kasım 2022 ama yaz aylarında restorasyonun tamamlanmasını hedeflemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Yangında küle dönen Beyazıt Camii Hünkar Kasrı restorasyonunda sona doğru
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Yangında küle dönen Beyazıt Camii Hünkar Kasrı restorasyonunda sona doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki:
    15:37 Bakan Özhaseki: "Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak"

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Sun Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği açılış programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak' dedi.

  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.

  • Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi
    14:05 Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi

    Adana'da devam eden 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında "Portakallı Lezzetler Yarışması" gerçekleştirildi. Kentin önemli tarım ürünlerinden narenciyenin özel tariflerle buluşturulduğu yarışmada şefler, tatlı-pasta, soğuk-sıcak yemekler ve yöresel Adana mutfağı kategorilerinde mücadele etti. Dereceye giren şeflere ödül verilirken, etkinlikte Adana'nın öne çıkan 35 yöresel yiyeceği sergilendi.

  • İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı
    14:03 İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı

    Hükümlü ve tutukluların ürettikleri ürünlerin sergilendiği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın katılımıyla açıldı. Can, modern ceza infaz rejiminin insanı topluma geri kazandırma anlamında en üst seviyede hizmet verdiğini belirtti. Fuarda, hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıda, tekstil, gümüş işleme, ahşap hediyelik eşya, deri çanta gibi ürünler sergileniyor.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj
    13:57 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj

    Alper Gezeravcı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde yaptığı açıklamalarda, çocuklara ilham kaynağı olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin geleceğinin çocuklarla şekilleneceğini belirtti. Gezeravcı, Atatürk'ün vizyonuyla yürünecek yollara işaret etti ve devletin güçlü iradesiyle hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını vurguladı.

  • Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi
    13:25 Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından her yıl 10 Nisan Laiklik Günü'nün yıldönümünde verilen Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü'nü 18.si Gazeteci-Yazar Ayşe Kulin'e verildi. Ayşe Kulin, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in önemine vurgu yaparak daha çağdaş, daha aydınlık ve laik bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu
    13:09 Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu

    Fallout'un orijinal yaratıcısı Tim Cain, Prime Video'nun Fallout dizisi ilk sezonunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Cain, dizinin Fallout evrenini başarılı bir şekilde yansıttığını ve karakter çeşitliliğinin diziyi daha ilginç hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, dizinin ikinci sezonunun onaylandığını ve hayranların beklentilerini paylaşmalarını istedi.

  • Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor
    12:56 Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor

    Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin 36. kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Serkan Gürtürk, gazetecilerin kent kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun
    12:28 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun

    Bursa Devlet Tiyatrosu, gelecek hafta 4 farklı oyunla seyircilerin karşısına çıkacak. 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde, 'Harikalar Mutfağı' oyunu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sahnelenecek. 'Uçurtmanın Kuyruğu' ise Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında 'Lobotomobilin Üç Seferi' adlı oyun da Adana'da sahnelenecek.

  • Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi
    12:14 Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Gitar Şenliği Gerçekleştirildi

    Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen Gitar Şenliği, Koral Çalgan Salonu'nda gerçekleşti. Şenlikte, Eskişehir Atatürk Güzel Sanatlar Lisesi, Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Sincan Itri Güzel Sanatlar Lisesi ve Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri gitar performansları sergiledi.

  • Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    11:54 Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentlerde Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Odeon Travel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi ve profesyonel rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezide, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, katılımcılara bilgi verdi. Stratonikeia'da yılın 12 ayı devam eden kazı çalışmalarında önemli eserler bulunduğunu belirten Söğüt, Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yapılan çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan yapıların yeniden ayağa kaldırıldığını dile getirdi. Programa 130 öğrenci ve akademisyenler katıldı.


Advertisement