Aktüel, 20 Yıldır Türkiye Gündemine Ayna Tutuyor - Son Dakika
Magazin

Aktüel, 20 Yıldır Türkiye Gündemine Ayna Tutuyor

Aktüel, 20 Yıldır Türkiye Gündemine Ayna Tutuyor

20 yıldır Türkiye gündeminin nabzını tutmanın ötesinde, kendi gündemini yaratan haber dergisi Aktüel; 20'nci yılını özel bir sayıyla kutluyor.

13.12.2011 06:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber dergisi Aktüel'in 20'nci yıl özel sayısı; dünya ve Türkiye'nin 20 yılına odaklanıyor. Aktüel'in kurucusu Ercan Arıklı'yı ve ilk sayının hazırlığık sürecini ise Arda Uskan kaleme aldı. İşte; Ercan Arıklı ile Mehmet Yılmaz imzalı ve kapağında Madonna olan ilk Aktüel'in hikayesi...

GELİŞİM İMPARATORU

Ercan Arıklı ve Mehmet Yılmaz, ilk kez 80'lerin başında bir araya gelmişlerdi. O günlerde Arıklı, dergicilikte devrim yaratacak olan Gelişim Yayınları'nı kuruyor ve birer efsane haline gelen üç derginin temellerini atıyordu; Erkekçe, Kadınca ve Nokta...

Ercan Arıklı, pek çok genç gazetecinin hayatını etkilemiş bir patrondu. Ne yazık ki; Ercan Arıklı'nın Gelişim imparatorluğu, onun bitmek tükenmek bilmeyen günlük gazete çıkarma tutkusu nedeniyle çöküş dönemine girdi...

İKİ ESKİ DOST BULUŞTU

Dinç Bilgin ile çıkardıkları Söz Gazetesi batınca, Gelişim de sallanmaya başladı. Sonunda yayınevini, tüm dergileri ile birlikte Asil Nadir'e sattı. Arıklı, Gelişim'den ayrıldıktan sonra bir yıl medyadan uzak kaldı.

1990 yılının son günlerinde Sabah Grubu ile sıcak ilişkileri hâlâ sürüyordu. Dinç Bilgin ile ortak olarak yeni bir dergi grubu kurmaya karar verdiler. O günlerde Sabah gazetesi İkitelli'deki plazaya taşınıyordu. grubunun patronu olarak plazaya gittiğinde, eski bir dostu; Mehmet Yılmaz'ı, orada buldu.

Mehmet Yılmaz da yeni dergiler çıkarmak için Milliyet gazetesinden Sabah grubuna gelmişti... Ercan Arıklı, yine patrondu ama bu kez Mehmet Yılmaz, dergilerin genel müdürü olmuştu. Boş bir katta, dört tarafı camlarla çevrilmiş bir odaya yerleştiler.

KLASİK OLMAYACAKTI

Yılmaz ve Arıklı çıkaracakları ilk derginin hazırlıklarını bitirmişler; aralarında Kürşat Başar, Alper Görmüş, Gülay Göktürk'ün de bulunduğu bir kadro kurmuşlardı.

Artık iş, derginin adını bulmaya kalmıştı. Yılmaz'ın önerileri Arıklı'nın içine sinmiyordu. Bütün yabancı dergileri de gözden geçiren Arıklı, sonunda aradığı ismi buldu: Aktüel.

Ercan Arıklı'ya göre, dergi okurlarının talepleri, insanların ilgi alanları artık değişmeye başlamıştı. Aktüel de bu taleplere cevap veren bir dergi olmalıydı.

Nokta türü klasik sayılan bir haber dergisinden vazgeçilmişti. Daha çok fotoğraf ağırlıklı olacak ve kuşe kağıda basılacaktı. Hazırlıklar tamamlanmış, sıra artık derginin ilk sayısının kapağına gelmişti.

#Sayfa#

KİMLER SOYUNDU?

ŞÖHRET YOLLARI AKTÜEL'DEN GEÇTİ

Sinemada, sahnede, podyumda boy gösteren çoğu ünlü; belki de ilk röportajlarını Aktüel'e verdi... İşte ilk kez Aktüel'e konuşan ve soyunan ünlüler...

1996/ BEYAZ

Beyaz kısa sürede Türkiye'nin en ünlü şovmenlerinden biri oldu. Fırlama, hazır cevap, yıllardır ailemizin oğlu... 1996 yılında Burçak Memecan'ın Beyaz'la yaptığı röportaj ve fotoğraflar günlerce konuşuldu...

1996/ MUSTAFA SANDAL

"Şarkı söyleyemiyor ama iyi dans ediyor" falan derken o kalıcı olmasını bildi. O da Aktüel'den geçen ünlülerden biri... Mustafa Sandal 'Gölgede Aynı' adlı bir albüm çıkarınca ilk röportajını Aktüel'e verdi.

2003/EMRE ALTUĞ

Emre Altuğ, hep sevilen bir figür oldu. O da şeytan tüyü taşıyanlardan. Çağla Şikel'le evlendiğinden beri tam bir aile insanı, şimdilerde de aile babası... Ama o da yeri geldiğinde Aktüel için soyunmuştu...

MADONNA KESİNLİKLE OLMAZ!

İşte ilk kapağının öyküsü...

"Hayır bebeğim, Madonna kesinlikle olmaz...". "Bal gibi olur Ercan Bey neden olmasın?" Derginin içinde Madonna ile ilgili bir haber yoktu, fakat Mehmet Yılmaz kapağa Madonna'yı koymak fikrinde diretiyordu. O günkü tartışmayı Yılmaz, şöyle anlatıyor?

"Ercan Bey dekolte kadın fotoğraflarının sattığını çok iyi biliyordu ve kendisi de Nokta'da bunu denemişti. Ben de diyordum ki; 'Şu anda Madonna'dan başka, ne yapsa satan kadın var mı? Bu dergi de satacak!' Bu sözlerimi biraz düşündü, sonra aklı yattı..."

#Sayfa#

POLİTİKA NOSTALJİSİ

SİYASİLERİN TARİHE GEÇEN SÖZLERİ...

Aktüel; 20'nci yıl sayısında, politikacıların unutulmayacak laflarına da yer veriyor. İşte o sözlerden birkaç örnek...

DENİZ BAYKAL

"Kaybedersem Rodos'a kadar yüzerim." (Parti başkanı olarak girdiği son seçimler için)

" Çankaya'nın yolları yokuştur, bel fıtığıyla çıkılmaz." (Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olma ihtimali üzerine)

KAMER GENÇ

"Çiçekleri sulamaya gidiyorum, ne var bunda?" (Kaçamak yaptığı ortaya çıkınca olayın üstünü örtmek için söylediği söz)

"Söz veriyorum size, halk beni seçmezse intihar edeceğim. Söz veriyorum, intihar edeceğim. Ama halk beni seçerse siz intihar etmiş olacaksınız."(Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklarken)

TANSU ÇİLLER

"Ya olacak ya olacak!"

"Mesut Yılmaz iktidarsızdır!" (Meclis kürsüsünden konuşurken)

"O bayrak inecek, o asker gidecek." (Kardak Krizi sonrası)

MESUT YILMAZ

"Bu işi çözemezsem başbakanlık bana haram olsun." (Susurluk sonrası)

" Avrupa Birliği'nin yolu Diyarbakır'dan geçer."

SÜLEYMAN DEMİREL

"Binaenaleyh Türkiye'nin altı çürüktür, Türkiye'nin altı çürüktür diye bırakıp gidecek değiliz, bununla yaşamasını öğreneceğiz." (17 Ağustos depremi sabahı)

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Aktüel, 20 Yıldır Türkiye Gündemine Ayna Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement