İki Dondurma Çubuğuyla Bedava Konser Verilmesin - Son Dakika
Magazin

İki Dondurma Çubuğuyla Bedava Konser Verilmesin

Ünlü müzisyen Aykut Gürel; konsere gitmeyi sevmeyen bir millet olduğumuzu iddia ediyor: Üstelik Tarkan gibi starlarımız 'iki dondurma çubuğuyla ya da bir....

16.06.2012 06:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BKM yapımcılığında, ünlü müzisyenler Aykut Gürel ve Murat Yeter önderliğinde hayata geçirilen '90-60-90' konseri; yarın akşam Turkcell Kuruçeşme Arena'da seyirciye nostaljik anlar yaşatacak. Son 40 yılın parçalarının çalınacağı konserde; Selami Şahin, Yıldız Tilbe, Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek, Danna Leese ve Aşkın Arsunan gibi ünlü sanatçılar da performans sergileyecek. Konserin yaratıcılarından Yeter, "Her yıl Aykut'la bir proje yapmanın hayalini kurarız ama yapamayız. Bu yıl inşallah şeytanın bacağını kıracağız" dedi. İki usta müzisyenle, projenin perde arkasını konuştuk.

ZEVKTEN KUDURTACAĞIZ

Bu proje nasıl gelişti?

AYKUT GÜREL: Murat'la 1996 yılında kurduğumuz ve birlikte çalmaktan çok büyük keyif aldığımız bir grubumuz vardı. O gruba 2002'de ara verdik. Şimdi keyif almak için yeniden bir araya geldik. "60'lı, 70'li yılların en sevilen şarkılarını yeniden çalalım" diyerek böyle bir konser organize ettik. Bizim çalacağımız şarkıların hepsi çok güzel. Dinleyenleri zevkten kudurtmak istiyoruz. Çok eğleneceklerini düşünüyorum.

Geçmiş yıllarla kıyasladığınızda; Türkiye'deki müziğin çok değiştiğini söyleyebilir misiniz?

A.G.: Değişmeyen bir şey kalmadı ki; müzik de değişti! Ama kıymetli olan şey, hala kıymetli. Şimdilerde daha hızlı bir tüketim var. Aslında benim bu konuyla ilgili bir kavgam filan yok, kötü bir şey olduğu için de söylemiyorum ama durum öyle!

MURAT YETER: Bugün birçok ünlü şarkıcı; o yıllara ait şarkıları mutlaka repertuvarlarına alıyor.

yenilerde iş yok ki!

Neden o yıllara bir geri dönüş oldu sizce?

A.G.: Ebru Gündeş, Ozan Çolakoğlu ve Volga Tamöz; geçtiğimiz günlerde 90'lı yılların şarkılarıyla yeni albümler çıkardılar. Yeni yapılan şarkılarda iş yok ki! Son dört senedir Türkiye'de beste yapan çocuklara bakıyorum da; müzikte kısır döngü var. 90'lı yıllarda aktif üretim yapan iki yüze yakın yapımcı varken, şu an ikiüç yapımcı var. Beste yapan birkaç isme fazla yükleniyorlar. Türkiye'nin en üretken insanlarından Sezen Aksu bile bestelerini yapar ve durur. Yaptıklarının yüzde 80'ini masa altına koyar, yüzde 20'sini masa üstüne çıkarır. Yapımcılar isim yapanların üstüne giderek onları da tüketti. Müzik aynı yerde dönüp duruyor; bunlar çok ticari numaralar. Şimdi durum öyle bir yere geldi ki; "Albüm yapamıyoruz, satamıyoruz" deniyor. Biz de "Ne yapalım eskiden güzel şarkılar varmış" deyip, tekrar seslendiriyoruz.

M.Y.: Yeni şeyler prodüktörlere ters geliyor; yine aynı türde şarkılar istiyorlar. Risk almak istemiyorlar; bu nedenle bütün şarkılar aynı, alt yapıları aynı...

SAKİNLEŞTİRİCİ ALIRIM

Bu projeler devam edecek mi?

M.Y.: Devam edecek tabii ki.

A.G.: Bu memlekette iş yapmak çok zor. Tek başına çıkıp şiir okuduğunuz zaman sıkıntı yok ama kalabalık bir insan grubuyla çalıştığınızda, işiniz biraz zorlaşıyor. Çünkü kimsenin adam gibi bir şey yapmaya niyeti yok! Herkes parasını alıp bir an önce eve gitmek istiyor. 'İşimizi iyi yapalım' zihniyeti yok! Hep arıza çıkaran, egosu patlak birileri oluyor ve iyi iş yapmamızı zorluyor. Bir de konser verebilmek için bunun ekonomisinin yaratılması gerekiyor ama Türkiye'de bunu başarmak artık zorlaştı.

Neden?

M.Y.: Çünkü konsere gitmeye niyeti olmayan milletiz. 2.5 milyonluk Amsterdam'da iki bin 800 konser salonu olduğunu biliyor musunuz? Koskoca İstanbul'da beş konser salonu bile yok! Bu halkımızın gösteriye gitmeye niyetinin olmadığının en büyük göstergesidir. Bunun üstüne Tarkan gibi starlarımız da; son 10 yıldır 'iki dondurma çubuğuyla, bir cipsle konserlere bedava gir' zihniyetini yarattı. Müziği bedava yapmasınlar; insanlar para vererek bilet alsınlar.

M.Y.: Aykut'la her sene proje yapmak isteriz, sonra patlarız. Ancak bu sene şeytanın bacağını kıracağız. Çok güzel bir ekiple, seyirciye keyifli saatler geçirteceğiz. Ben 30 yıldır sahneye çıkıyorum ama her seferinde çok heyecanlanırım. Sahneye çıkmadan önce sakinleştirici bile alırım. Yine aynı şekilde büyük bir heyecan duyuyorum.

#Sayfa#

IŞIN'IN İPİYLE KUYUYA İNİLMEZ!

Konserde size eşlik edecek şarkıcıları belirlerken nelere dikkat ettiniz?

A.G.: İşin doğrusu; sevdiklerimizden seçtik. Yıldız Tilbe, Murat'ın dostu. Aşkın Arsunal 25 yıllık arkadaşım, Danna Leese çok şeker bir kadın. Selami (Şahin) Abi benim için kıymetli, aramızda büyük aşk var. Işın Karaca'ya teklif götürdük ama son anda vaçgeçti. Işın'ı Ankara'dan İstanbul'a ben getirmiştim ama kendisi vefasızdır. "Geliyorum" dedi, afişe adını yazdırdı ama son anda vazgeçti. Onun ipiyle kuyuya inilmez.

BENİ HEYECANLANDIRMAYAN ŞARKIYı düzenle miyorum

Konserdeki şarkılara nasıl karar verdiniz?

A.G.: 2 bin şarkı arasından 60 şarkı seçtik. Konserde otuza yakın şarkı çalacağız. Müzik kariyerimin 37'nci yılındayım; hangi yıllarda, hangi şarkıların insanların yüreğine dokunduğunu çok iyi biliyorum. 1979 yılında yüreklere dokunan şarkı, dinleyiciyi yine aynı şekilde etkiliyor. 1977'de gecede dört defa istek alan şarkı, halen istek alıyor. O şarkıların etkisi hiç azalmıyor.

Siz kimleri dinlersiniz peki?

M.Y.: Her tür şarkıyı dinlerim. Sanatçı olarak değil de, özellikle dinlemekten zevk aldığım şarkılar oluyor. Ancak Ebru Gündeş ve Kibariye'yi her zaman severim. Biz Aykut'la 90'lı yıllarda riske girmiş iki aranjörüz. Tutan şarkılarda hep bizim imzamız vardır.

A.G.: Ben 10 yıldır kimseye düzenleme yapmıyorum çünkü heyecanlanmıyorum. Bir tek Sezen Aksu'ya yaptım. Kendi şirketimin işleriyle uğraşıyorum. Şarkısı beni heyecanlandıran adamla çalışmak istiyorum. Artık aranjörlük yapmıyorum, hoşuma giden proje olursa dahil oluyorum. Ayrıca isimsiz insanlarla çalışmayı tercih ediyorum. Gayet mutluyum. Kafama göre iş yapıyorum, herkesi kendi haline bırakıyorum.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin İki Dondurma Çubuğuyla Bedava Konser Verilmesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement