Milyon dolarlık gençlik aşısı - Son Dakika
Magazin

Milyon dolarlık gençlik aşısı

Milyon dolarlık gençlik aşısı

Herkesin hayatında mutlaka duyduğu bir öğüt vardır: "Gençliğinin kıymetini bil." Her insanın yaşam deneyimi farklı olduğundan gençliğin maddi değerini bilemeyiz.

15.12.2019 08:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Herkesin hayatında mutlaka duyduğu bir öğüt vardır: "Gençliğinin kıymetini bil." Her insanın yaşam deneyimi farklı olduğundan gençliğin maddi değerini bilemeyiz. Söz konusu 'gençleşmek' olduğundaysa işler değişiyor. Estetikle genç görünüme kavuşmak artık normalleşti. Sağlıklı beslenme, fit olma gibi doğal yollardan gençlik enerjisine kavuşmanın ciddi bir ekonomisi var. Hali vakti yerinde olan her insan uzun yaşamak ister. Genç kalmak isteyen milyonlarca insan varken tıp sektörü de boş durmayacak, mucizevi bir formülün peşine düşecekti elbette... Yaşlanmanın baş aktörü hücreler. Dolayısıyla formülün anahtarı genetik biliminde. DNA teknolojisinin hızla ilerlemesiyle, gençlik mucizesi vaat eden genetik firmaları ortaya çıkmaya başladı.

Milyon dolarlık gençlik aşısı

Ya yan etkileri?

ABD'nin Kansas eyaletindeki Libella Gene Therapeutics, geçen hafta yaşlanmayı 20 yıl kadar geri döndürebilen bir gen terapisi geliştirdiğini duyurdu. Henüz klinik araştırma düzeyindeki terapi için 45 yaşın üzerinde denekler aranıyor. Firma, deneye katılmak isteyenlerden 1 milyon dolar talep ediyor. Libella'nın terapi yöntemi, telomerlerin uzatılması esasına dayanıyor. Telomerler, kromozomların uç kısmında yer alan dizilimlerden oluşuyor ve genetik materyali koruyucu işlev görüyorlar. İnsan yaşamı boyunca hücreler devamlı olarak bölünüyor. Yaş almayla birlikte her bölünmede telomerler giderek kısalıyor ve hücrenin yaşama olasılığı azalıyor. Hücre bölünmesi bir noktada duruyor ve bu andan itibaren bedenin kullanma süresi dolmaya başlıyor. Telomerlerin yaşlanmayla ilgisi ilk olarak 1970'lerde keşfedildi. Yaşlanma önleyici genetik terapi, telomerleri onararak yeniden uzatma esasına dayanıyor. Libella firması TERT adı verilen bir geni hücrelere ulaştırmayı hedefliyor. Telomerleri yeniden büyüten telomeraz adlı bir enzimle yaşlanmanın önlenebileceğini hatta geriye döndürülebileceğini düşünüyorlar. Telomer terapisi tıp dünyasını ikiye bölmüş durumda. Bir kesim terapinin olumlu sonuçlarını kanıtlamaya çalışırken bir kesim de yan etkilerinin tehlikelerine karşı uyarıyor. Yakın zaman önce İspanya'da fareler üzerinde yapılan bir deneyde, telomerleri uzatılan deneklerin metabolizma ömrünün yüzde 12'ye kadar uzadığı gözlemlendi. İnsanlar üzerinde sonuç alabilmek içinse büyük miktarda genetik materyalin bedene enjekte edilmesi gerekiyor. Terapinin çok pahalı olmasının sebebi bu. Telomerlerin uzaması, hücrelerin yenilenme oranını arttırıyor fakat kanser riskini de getiriyor. Genlerin hücrelere girebilmesi için modifiye edilmiş virüsler kullanılıyor. Virüsler hastalık riski taşımıyor ancak bağışıklık sistemini devreye sokabiliyorlar. Böyle riskler varken gençlik aşısına kim 1 milyon dolar verir derseniz, Libella yaşı 70'in üzerinde iki denekle anlaşmış bile! Gençlik arayışı yeni değil... İçeni ölümsüz kılan ab-ı hayat masalları, mitolojik öyküler, tanrıçalar, krallar hep o sihirli iksirin hayali peşinde sürüklenir. Varlıklı insanların madde alemini bırakamaması anlaşılabilir bir durum. Ama sonunda her şeyi geride bırakma vakti gelir. O ana kadar maddeye ne kadar tutunmuşsa bırakmak o kadar kaygılandırır, zor gelir. Tatmin olma hissi 60'larda geliyor Hayatını dolu dolu yaşayan insan için aldığı her yaş kıymetli. Yaşamından tam tatmin olma hissinin ortalama 62 yaşında geldiğini biliyor muydunuz? Gençlik aşısı istediği kadar fahiş fiyata olsun, yaşadığı anın kıymetini bilenler için gerçek huzur ve tatmin, ömür boyu bedava.

Genetiğiyle oynanmış bebekler deneye alet edilmiş

Genetik ve tıp alanında 2018'in en çarpıcı gelişmelerinden biri, hamilelik sürecinde genetiği düzenlenen ilk tüp bebeklerin dünyaya gelişiydi. Çin'de gerçekleşen ve Doktor He Jiankui tarafından yürütülen deney, dünya çapında etik tartışmalara neden olmuştu. Doktor Jiankui, ikiz bebeklerin babasının HIV pozitif olduğunu ve bebekleri korumak amacıyla deneyi yürüttüklerini söyleyerek kendisini savunmuştu. Aralık ayı başında MIT Technology Review dergisinde yer alan bir makalede deney raporu ortaya çıktı. Rapora göre ebeveynlerin tüp bebek tedavisi dışında bir uygulamadan haberleri yoktu ve embriyoları HIV'den korumak yönünde bir talepte bulunulmamıştı. Jiankui'nin deneyi gizli kapaklı yürüttüğü anlaşıldı. Bebeklerin sağlığının bu durumdan gelecekte nasıl etkileneceği belirsiz. Robot Kafe Japonya'da açıldı İnsanlar yaşam süresini uzatmaya çalışadursun, küresel ısınma tehdidi altındaki gezegenin daha ne kadar yaşanır kalacağı şaibeli. Yapay zekanın da gelecekte basit işleri insanların ellerinden alarak hayatta kalmayı zorlaştırabileceği öngörülüyor. Japonya'da açılan robot kafe Pepper PARLOR, ilk örneklerden biri. SoftBank Robotics tarafından açılan kafede üç tip Pepper robot, insan garsonlarla birlikte servis ve eğlence hizmeti sunuyor. Firma yetkilileri kafenin mottosunu, "İnsanların robot evrimine tanık olacağı, gelecekte robotlarla birlikte yaşama aşina olacakları bir mekn açtık. Robotların yalnızca kolaylık değil, insanlara mutluluk getirebileceklerini de göstermek istedik" diyerek anlatıyor.

Milyon dolarlık gençlik aşısı

Pokemon GO üreticilerinden arttırılmış gerçeklik gözlüğü

Akıllı telefonlarla sokakta Pokemon avına çıkmak geçen yılların en hareketli dijital eğlencelerinden biriydi. Pokemon GO oyununu geliştiren Niantic firması, şimdilerde Qualcomm işbirliğiyle yeni bir AR, (Arttırılmış gerçeklik gözlüğü) tasarlıyor. Gözlüğün tasarım amacı, AR uygulamaları geliştiren firmalara standart bir model sunmak. Qualcomm'un gözlüğü günlük kullanıma uygun çizgisi ve açık yazılımıyla sonunda AR teknolojisini sokağa indirebilir.

Milyon dolarlık gençlik aşısı

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Milyon dolarlık gençlik aşısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti
    20:11 Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğeri ve şehri tanıtmak için yaptığı çalışmalarla bilinen Dinar'ın vefat haberi, Edirnelileri derin bir üzüntüye boğdu. Cenaze törenine birçok önemli isim katıldı ve Bahri Dinar için duygusal açıklamalar yapıldı.

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

  • Tom Cruise'nin 10 yıldır görüşmediği kızı, yıllar sonra ilk kez görüntülendi
    14:45 Tom Cruise'nin 10 yıldır görüşmediği kızı, yıllar sonra ilk kez görüntülendi

    Babası Tom Cruise ile 10 yıldır görüşmeyen ve basında hiç yer almayan kızı Suri Cruise 18 yaşına bastı. Yıllar sonra ilk kez görüntülenen genç kızın, annesine benzerliği de dikkat çekti.


Advertisement