Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dün siyasi partilerimizden randevu talep ettik. Bu görüşmede sadece yeni dönemde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz reformları değil, aynı zamanda nasıl daha uyumlu bir siyasi ortam oluşturabileceğimizi de konuşmak amacındayım. Bu güzel geleneği de bu vesileyle başlatacağımızı ümit ediyorum" dedi.
Davutoğlu, "11. Çalışma Meclisi Toplantısı"nda çalışma hayatının en büyük ihtiyacının diyalog, çalışma barışının esasının da sağlıklı diyalog olduğunu belirterek, çalışma hayatının temsilcileri ile son bir yılı aşkın sürede defalarca görüştüğünü ifade etti.
AK Parti'nin seçim beyannamesinin hazırlanması öncesi ve sonrasında, 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra hükümet programı yazılırken de çalışma hayatı temsilcileriyle oturup, istişare ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, ülkenin kaderini, geleceğini, "hep beraber bütün taraflar olarak omuz omuza belirlemek durumunda" olduklarını belirtti.
Saygı ve sevgi içinde istişareler yaparak, gelecek nesillere çok daha müreffeh bir ülke sunmanın herkesin en asli görevi olduğuna işaret eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bir işletmenin başarısında sağlıklı diyalog ne kadar önemli ve vazgeçilmez ise bir ülkenin topyekun çalışma hayatının düzeni ve istikrarı için de sağlıklı diyalog her şeyin temelidir. Bizler, toplumla kavgalı değil, topluma hizmeti esas alan bir siyaseti temsil ediyoruz. İşçinin alın terine duyduğumuz saygıyı iş verenden esirgemiyoruz. Bu ülke için, bu toplum için kendisi için, evladı için, ailesi ve insanlık için emek ve değer üreten herkes başımızın tacıdır. Helal lokma için emek ve gayret sarf eden kol ve kafa gücüyle çalışan her kardeşimiz başımızın tacıdır. Bizim inanç sistemimizde insan için sadece emeğinin, alın terinin karşılığı vardır ilkesi söz konusudur. Bu anlamda emek ve alın teri zaten barışı, hoşgörüyü, diyaloğu beraberinde getiriyor."
"Çalışma Meclisi sık sık toplanacak"
Başbakan Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görev tanımının da temelde sosyal diyaloğu temsil etmek olduğunu, sosyal politikaların her alanında birinci önceliğin insan ve insana hizmet olduğunu dile getirdi. AK Parti'nin Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu anlatan Davutoğlu, bu örgütün her kesimden temsilcileri barındırdığını ve örgütte istişare ile siyasi kararların alındığı bildirdi.
Seçimlerden yüz akıyla çıktıklarını ve kollarını hizmet için sıvadıklarını ifade eden Davutoğlu, "Bütün toplumsal talepleri gözeterek, 2016 Eylem Planı ve reform paketini kamuoyuna sunduk. İş dünyasının bütün temsilcileriyle bir araya geldik. Bugün ise 68 senede sadece 13 defa toplanabilen Çalışma Meclisindeyiz. Çalışma Meclisi, bundan sonra çalışma hayatının en temel kurumlarından biri olarak sık sık yapılacak" dedi.
Davutoğlu, hiçbir zaman tek taraflı dayatmalar içinde olmadıklarını, olmayacaklarını, toplumun bütün kesimleriyle en üst düzeyde hukuklarını geliştireceklerine dikkati çekerek, "İşçinin, işverenin alın teri ve hakkı bizim meselemizdir. Yeter ki birlikte çalışalım birlikte üretelim. Yeter ki kavgayı değil barışı adaleti esas alalım. Yeter ki bütün ülke meselelerinde bir olalım, beraber olalım. Yeter ki bütün milli meselelerde el ele, gönül gönüle olalım. Her türlü mevzuat çalışmasını sosyal taraflarla yasalaştırıyor, hayata geçiriyoruz. Karşılaşılan her sorunu, her kesimin görüşünü aldığımız bir süreç sonunda çözüme kavuşturuyoruz, kavuşturmaya da kararlıyız. Hükümet olarak biz yaptığımız her reformu ortak duyarlılık ve uzlaşma zemini içinde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.
Davutoğlu, şartların sürekli değiştiğini, bir çok alanda reforma ihtiyaç olduğunu, bu reformları, Türkiye'nin menfaatleri icabı yapmayı düşündükleri her düzenlemeyi siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmak ve yapıcı bir uzlaşı zemininde gerçekleştirmek istediklerini aktardı.
"Randevu taleplerine olumlu geri dönüşler oluyor"
Türkiye için herkesin ortak bir akıl zemininde buluşmak ve geleceğe dönük adımları atarken uyumlu hareket etmek durumunda olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Milletimizin de siyasetten beklentisi budur. Dün siyasi partilerimizden randevu talep ettik. Bu görüşmede sadece yeni dönemde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz reformları değil, aynı zamanda nasıl daha uyumlu bir siyasi ortam oluşturabileceğimizi de konuşmak amacındayım. Bu güzel geleneği de bu vesileyle başlatacağımızı ümit ediyorum. Yani her seçim sonrası yeni göreve başlayan muhalefet liderlerinin hizmete başlamadan görüşme geleneği. Şu ana kadar böyle bir gelenek yoktu. Ümit ederim ki dün yaptığımız davetle böyle bi gelenek başlar ve siyasi hayata, toplumsal hayatın beklentileriyle birlikte ahenk, karşılıklı saygı ve eleştirmekle birlikte bu eleştirinin saygı ve yapıcı bir inşa faaliyetinin parçası olacağı bir süreç gerçekleşir. Randevu taleplerine olumlu geri dönüşler oluyor. İnşallah önümüzdeki hafta bu görüşmeleri gerçekleştireceğiz."
Davutoğlu, Türkiye'de siyasetin artık suni gerilimleri ve kısır çekişmeleri aşarak yapıcı eleştiri dönemini başlatması gerektiğini, eleştiriye karşı olmadıklarını, her yapıcı eleştirinin yapacaklarına zenginlik katacağını da düşündüklerini bildirdi.
"Türkiye'nin meseleleri söz konusu olduğunda her parti yapıcı gayretini ortaya koymak durumundadır. İnşallah yeni dönemde karşılıklı hassasiyetle bu uzlaşı zeminini tesis edebiliriz" ifadesinin kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bundan Türkiye kazançlı mutlaka kazançlı çıkacaktır. Görüş ayrılıklarımız olabilir ama bütün bunların üzerinde gözetmemiz gereken milletimizin çıkarı, ülkemizin yüce menfaatleridir. Ülkemiz söz konusu olduğunda, özellikle son dönemde etrafımızdaki ateş çemberi içinde bir kez daha vurguluyorum. Bütün siyasi partilerin görüş ayrılıklarını bir kenara koyarak bu ateş çemberi içinde Türkiye'de demokrasiyi Türkiye'nin birliğini, beraberliğini, teröre karşı verilen mücadeleyi ve dışarıda Türkiye'ye dönük olarak yürütülen faaliyetlere karşı ortak tutumu benimsemek durumundayız. Bugün bu toplantı ile fikirlerin, birikimlerin yapıcı önerilerin sergilendiği bir ortamın Türkiye için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyoruz. İnşallah çalışma hayatında en başından beri sürdürdüğümüz bu diyalog ortamı aynı hassasiyetle devam edecek."
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › 11. Çalışma Meclisi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?