6 muhalefet liderinin ortak açıklaması: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız - Son Dakika
Politika

6 muhalefet liderinin ortak açıklaması: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla bir araya gelen 6 muhalefet liderinin toplantısı sona erdi. 5 saat 30 dakika süren toplantının ardından ortak açıklamada bulunan liderler, güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de açıklayacaklarını duyurdu. Öte yandan işaret edilen tarihin Türkiye tarihinde post-modern darbe olarak tanımlanan 28 Şubat'ın yıl dönümünde olması ise dikkat çekti.

13.02.2022 12:08  Güncelleme: 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kılıçdaroğlu'nun çağrısı üzerine 6 muhalefet partisinin temsilcileri bu akşam bir araya geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener, Saadet lideri Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA partisi lideri Ali Babacan'ın katıldığı toplantı 5 saat 30 dakika sürdü.

6 LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA

Toplantı sonrası 6 muhalefet partisi lideri tarafından ortak bir açıklama yayınlandı. Ortak açıklamada, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'nin 28 Şubat 2022'de açıklanacağı duyuruldu.

Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye'nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz.

Son Dakika: 6 muhalefet liderinin tarihi toplantısından ortak açıklama: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN DERİN SİYASİ VE EKONOMİK KRİZİ"

Ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artarak etkisini ağır bir biçimde göstermektedir. Bu krizin en önemli sebebi kuşkusuz, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimdir.

Altı siyasi parti olarak hepimizin ortak sorumluluğu, uzlaşarak ve birlik içinde bu krizi aşmak, derin sorunlarımızı demokratik siyasetin alanını genişleterek, çoğulculuk temelinde çözebilmektir.

Tam da bu inanç ve kararlılıkla, yasama, yürütme ve yargı organlarının güçlendirilmesinin yanında, demokratik hukuk devletini güçlendirmek amacıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas aldık.

28 ŞUBAT TARİHİ İŞARET EDİLDİ

Bugün de parti genel başkanları olarak bir araya gelerek, üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçmek ortak ve öncelikli hedefimizdir. Bu hedefe ulaşabilmemiz için sürecin nasıl işleyeceğinin ve bu süreçte ülkemizin nasıl yönetileceğinin yapıcı bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu nedenle geçiş sürecinin yol haritasının çalışılarak üzerinde mutabık kalınması ve vatandaşlarımızla paylaşılması konularında da uzlaşıya vardık.

Son Dakika: 6 muhalefet liderinin tarihi toplantısından ortak açıklama: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız

EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞMELER

Ayrıca bu toplantıda güncel ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendirdik ve seçimlerden sonra uygulanmaya başlanacak politikalar konusunda ortak çalışma yapılabilecek alanlara ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Hedefimiz milletimizin rahat bir nefes almasını sağlamak ve refah düzeyini, kapsayıcı bir anlayışla ivedilikle yükseltmektir.

Türkiye'nin istişare ve uzlaşı ile çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber "biz" düşüncesini, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş olarak gördüğü, düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye'yi inşa etmektir.

"YARININ TÜRKİYE'Sİ' İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

Öte yandan hedefimiz; kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının garanti altına alınmasıdır.

Bugün burada milletimiz adına "Yarının Türkiyesi"ni inşa etmek için önemli bir adım attık. Bundan sonra da işbirliği alanlarını genişleterek sürdürmekte kararlıyız. Hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'i milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

Son Dakika: 6 muhalefet liderinin tarihi toplantısından ortak açıklama: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız

28 ŞUBAT SÜRECİ NEDİR?

28 Şubat postmodern darbesi, Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in başbakan yardımcısı olduğu 28 Şubat 1997'de olağanüstü toplanan Millî Güvenlik Kurulu toplantısının ardından açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı, ordu ve bürokrasi merkezli sürecin adı olarak biliniyor. Bu süreç sonucunda Erbakan istifa etti ve 54. Türkiye Hükümeti dağıldı. Ardından Refah Partisi kapatılarak Necmettin Erbakan'a siyaset yasağı konuldu. Bu kararlar uygulanırken, Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda değişiklikler yaşanmasına neden oldu.

Son Dakika: 6 muhalefet liderinden ortak açıklama: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de açıklayacağız
Son Dakika: 6 muhalefet liderinin tarihi toplantısından ortak açıklama: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız
6 muhalefet liderinin ortak açıklaması: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022\'de paylaşacağız

Son Dakika Politika 6 muhalefet liderinin ortak açıklaması: Yeni sistemle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat 2022'de paylaşacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Caner kayalı: Bu ülkede ne taraftan olursa olsun azcık siyaseti bilen birisi bunun bir darbe olduğunu,yani olaya ülkeye darbe olarak baktıklarını rahatlıkla görür.Neden 28 şubat gibi karanlık bir günün tarihinde açıklama yapacağız diyorlar.Zaten neyi açıklayacaklar.Ölü doğan bebeğin adını koyacaklar.Yani yok olanın,hükümsüz olanın ilanını yapacaklarmış.Bu benzemezler hiç bir zaman mecliste kanun çıkaracak sayıya ulaşamayacaklarına göre neyin adını açıklayacaklar.Doğmayacak bir şeyin neyini açıklayacaksınız. 1 0 Yanıtla

Advertisement