Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çevre alanında AB fonlarının kayıt altına alınmadan harcandığı iddialarıyla ilgili olarak, "Usulsüzlük ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili Avrupa Birliğinin kökleşmiş uygulamaları bulunmaktır,Bu çerçevede onların Çevre Operasyonel Programı ile ilgili şu ana kadar herhangi bir olumsuz tespiti bulunmamaktadır" denildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bir yazılı medya kuruluşu tarafından yapılan, çevre alanında AB fonlarının kayıt altına alınmadan harcandığı algısına neden olabilecek haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
AB üye ve aday ülkelere fon aktarımı işlemlerinin kesin ve istisnalara müsaade edilmeksizin uygulanan esas ve kurallarla bağlandığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'de Çevre Operasyonel Programı için uygulanan fon aktarım sisteminin AB'nin Türkiye'deki uzantısı olan Avrupa Delegasyonu tarafından yerinde ve her ay yapılan raporlamalarla, kontrol edildiği ve onaylanmakta olduğu sistem çerçevesinde yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, AB uzmanları tarafından her bir ihalenin, her aşamada kontrol edildiği ve en son Avrupa Delegasyonu'nda anlaşmayı taraf olarak imzaladığının altı çizildi.
"HERHANGİ BİR OLUMSUZ TESPİTİ BULUNMAMAKTADIR"
Usulsüzlük ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili Avrupa Birliğinin kökleşmiş uygulamalarının bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu çerçevede onların Çevre Operasyonel Programı ile ilgili şu ana kadar herhangi bir olumsuz tespiti bulunmamaktadır. Sözleşme Otoritesi olan Bakanlığımız IPA biriminin tüm faaliyetleri Sayıştay, Hazine Müsteşarlığı, Avrupa Komisyonu Denetçileri ve Bakanlığımız İç Kontrol Birimi tarafından periyodik olarak denetlenmekte ve raporlar gizlenmeksizin ilgili birim ve kurumlarla paylaşılmaktadır. Türkiye'nin çevre sektöründeki performansını, Avrupa Birliği'nin ilkeleri ve politikaları doğrultusunda geliştirmesine yardım edecek temel plan ve eylem belgelerinden biri 2007- 2013 dönemini kapsayan Çevre Operasyonel Programıdır. Program; Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, Avrupa Komisyonu ile biçimlendirilmiş ve geliştirilmiş olup; Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Tüzüğü'nün 8 (1) maddesi uyarınca, Komisyon Kararı ile nihai olarak onaylanmıştır. Bu program aynı zamanda, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan ve 2007-2013 dönemini kapsayan Çok Yıllı Gösterge Planlama Belgesi (MIPD) ile uyumlu olarak, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından, 2007-2013 dönemi için Avrupa Birliği kaynaklarından yararlanmak üzere hazırlanan Ulusal Stratejik Çerçeve Belgesi'nde yer alan dört Operasyonel Programdan biridir."
Bakanlığın Türkiye'ye IPA ile sağlanan fon ile Çevre Operasyonel Programı kapsamında önceliklendirmesinin yapılmış çevreye yönelik içme suyu temini, kanalizasyon, katı atık depolama ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gibi projeleri hayata geçirdiği kaydedilen açıklamada, projelerin, Çevre Operasyonel Programındaki önceliklendirme listesinden seçilerek hazırlandığı ve AB Komisyonuna kabul için gönderildiği vurgulandı.
"BANKA HESAPLARI UYUMU KONTROL EDİLEREK MUTABAKAT FORMU HAZIRLANMAKTADIR"
Açıklamada, kabul edilen projeler için Bakanlık tarafından inşaat işleri ve müşavirlik hizmetleri, Çerçeve Anlaşma gereği FIDIC ve PRAG sözleşmelerine uygun olarak ihale edildiği e ilgili ödemelerin yapıldığı belirtilerek, "Projeler, sahada, uygulama ve ödemeler esnasında Prosedürlere ilişkin El Kitapları ile standartlaştırılmış kontrol formları ile çok sıkı takip edilmektedir. Bu kapsamda yapılan harcamalar aylık, üç aylık dönemlerle Hazine Müsteşarlığına, Avrupa Birliği Delegasyonu'na raporlanmaktadır. Ayrıca 6 ayda bir Delegasyonla ve Avrupa Komisyonundan katılan temsilcilerle Sektör İzleme Toplantıları yapılmaktadır. İlgili yatırımlar, Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilmiş olan Avrupa Yatırımları Dairesi Başkanlığı'nın fonlara ilişkin tuttuğu devam eden yatırımlar hesabında muhasebeleştirilmektedir ve muhasebe kayıtları ile banka hesapları uyumu her ay kontrol edilerek mutabakat formu hazırlanmaktadır. AB fonlarının hem Sözleşme Otoritesi (Bakanlıklarda bulunan IPA birimleri) hem de Hazine Müsteşarlığı tarafından muhasebesi ilgili mevzuat gereğince ayrık muhasebe sistemi ile tutulmaktadır. Sayıştay raporunda yer alan bulgu; bir muhasebe kaydının olmadığı yönünde değil, mevcut ayrık sistemle kaydı yapılan muhasebe işlemlerinin ulusal muhasebe sistemine kayıt edilmesi yönündedir. Öte yandan, 09 Ekim 2013 tarihinde alımı yapılan demirbaşların taşınır kayıtları, mevzuata uygun olarak 05 Mart 2015 tarihinde yapılan kesin kabul işleminin ardından gerçekleştirilmiştir" denildi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › AB Fonlarının Kayıt Altına Alınmadan Harcandığı İddiaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?