AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik'ten Suriye'nin Hama Tremse Beldesindeki Katliama Yönelik... - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik'ten Suriye'nin Hama Tremse Beldesindeki Katliama Yönelik...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik\'ten Suriye\'nin Hama Tremse Beldesindeki Katliama Yönelik...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik, Hama'nın 25 kilometre kuzeybatısında bulunan Tremse kasabasında içlerinde kadın ve çocukların olduğu siviller hunharca katledildiğini bildirerek, "Suriye Ulusal Konseyi'nin son"...

15.07.2012 19:56

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik, Hama'nın 25 kilometre kuzeybatısında bulunan Tremse kasabasında içlerinde kadın ve çocukların olduğu siviller hunharca katledildiğini bildirerek, "Suriye Ulusal Konseyi'nin son açıklamasına göre katliamda ölenlerin sayısı 305 sivildir. Halkın üzerine önce ağır makinalı silahlarla ateş açılmış, sonra da Esad'a bağlı Şebbiha milisleri sivilleri acımasızca katletmiştir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik, Suriye'nin Hama Tremse beldesindeki katliama yönelik bir açıklama yaptı. Çelik, Suriye'de Esad ve Baas rejiminin katliamlarına en son olarak 12 Temmuz Perşembe gecesi gerçekleşen Hama, Tremse vahşeti ile bir yenisinin daha eklendiğini belirtti. Çelik, Hama'nın 25 kilometre kuzeybatısında bulunan Tremse kasabasında iclerinde kadın ve çocukların olduğu siviller hunharca katledildiğini bildirerek, "Suriye Ulusal Konseyi'nin son açıklamasına göre katliamda ölenlerin sayısı 305 sivildir. Halkın üzerine önce ağır makineli silahlarla ateş açılmış, sonra da Esad'a bağlı Şebbiha milisleri sivilleri acımasızca katletmiştir" dedi.

Eli kanlı Baas rejiminin, Hafız Esad'ın emriyle 1982 yılında yine Hama'da 30 binden fazla sivili katlettiğini hatırlatan Çelik, 30 yıl önce de muhalifleri sindirmek için Hafiz Esad'ın kardeşi Rıfad Esad'a bağlı birliklerin kenti kuşatarak tarihe "Hama Katliamı" olarak geçen saldırıyı düzenlediğini söyledi. "Artık kan cografyasina dönen bu topraklarda, bu sefer halk oğul Esad'ın emriyle can vermektedir" diyen Çelik, "Tarihteki acı olaylardan ders çıkarılmamakta, malesef tarih tekerrür etmektedir. Esad rejimi şimdiye kadar döktüğü masumların kanıyla barış ve uzlaşmanın ne kadar uzağında olduğunu, uluslararası toplumu oyalamaktan başka bir niyeti olmadığını ispatlamıştır" ifadelerini kullandı.

Son Tremse katliamının ise bardağı taşıran damla olduğuna dikkati çeken Çelik, bu olay sonrasında Suriye krizinin başından beri Esad'ın destekçisi olan devletler dahi bu duruma sessiz kalamadığını ve katliamı kınadığını belirtti. Çelik, şimdiye kadar bu zulme sessiz kalanların, siyasi yahut ekonomik çıkarları için Baas rejimini desteklemeye devam edenlerin, Tremse katliamından sonra Suriye'de Esad yönetimine son vermek ve kanı durdurmak için daha çok sorumluluk almak zorunda olduğunu ifade etti.

Çelik, "AK Parti olarak Suriye'deki akan kanın durması için uluslararası toplumu ivedilikle kollektif bir tavır almaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi artık 'varoluşunun gereğini' yerine getirmelidir. Daha fazla zaman kaybetmek, yeni katliamların da önünü açmaktır. Nitekim bütün dünya görmüştür ki Esad rejimi, sivil, kadın çocuk demeden kendi halkını katletmekten vazgeçmeyecektir" dedi.

Suriye rejiminin en ölümcül kimyasal silahlarını Hama yakınlarına getirdiği haberlerini duyduklarını bildiren Çelik, Baas rejiminin Halepçe'den daha büyük bir katliam hazırlığı içinde olduğunun da duyulduğunu söyledi. Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz hafta 11 Temmuz'da Bosna'daki Srebrenitsa Soykırımının 17. yıldönümününde, Bosna Hersek'te katledilen masum ve mazlumlari andık. Bugün de benzer bir tarihe tanıklık etmekteyiz. Eğer uluslararası toplum bu konuda sorumlu davranmazsa yıllar sonra Suriye'deki soykırımlar için anma törenleri yapmak durumunda kalabiliriz. Türkiye sürecin başından beri Suriye konusuna yüksek ahlaki ve siyasi sorumlulukla yaklaşmıştır. AK Parti olarak kardeş Suriye halkının refah ve huzurunu herkesten çok temenni etmekte ve bu yönde üzerimize düşen herşeyi yerine getirmekteyiz. Dünya üzerindeki bütün siyasi partileri Esad rejimine karşı tavır almaya davet ediyoruz. Dünyanın tüm siyasi partileri Esad rejimine güçlü bir mesaj vermelidirler. Bir kez daha Esad rejiminin katliamlarını kınıyor, hayatını kaybedenlere rahmet, Suriye halkına sabırlar diliyoruz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik'ten Suriye'nin Hama Tremse Beldesindeki Katliama Yönelik... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement