AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, " Türkiye'nin sivil bir anayasaya, halkın özne olduğu bir anayasaya ve sadece anayasa hukukçularının teknik çalışmasıyla sınırlı olmayan, halkın iradesiyle aşağından yukarıya yükselen bir anayasaya ihtiyacı Türkiye'nin 2023 hedeflerini tutturması bakımından da, demokrasini daha yüksek standartlara ulaştırması bakımından da, ekonomisini daha büyük ileriye götürmesi bakımından da gereklidir" dedi.
Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasına terörle mücadelede üstün fedakarlık göstererek canlarını ortaya koyan şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.
Bugün fedakarca mücadeleyi ortaya koyanların Türkiye'nin demokrasisini, hukuk devletini, vatandaşın yaşama hürriyetlerini koruma konusunda tarihe geçecek bir rol oynadıklarını ifade eden Çelik, "Şehitlerimizin bu fedakarlığı, kuşkusuz ki ebediyen hatıraları bizimle olacak. Bu fedakarlıkları Türkiye'nin korunması, Türkiye'nin daha iyiye götürülmesi konusunda her zaman bizler için rehber olacaktır" diye konuştu.
Genel Başkan Yardımcısı Çelik, yarından itibaren Türkiye'de önemli bir gündem başladığına işaret ederek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni anayasa temelinde partilere ziyaret takviminin başlayacağını belirtti.
Yeni anayasa meselesinin özellikle AK Parti'nin kurulduğu dönemlerden beri ve özellikle 2011 yılından sonra çok yoğun bir şekilde Türkiye'nin gündeminde yer aldığını anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011 seçimlerine giderken, çok iyi hatırlıyoruz, neredeyse köy köy AK Parti adayları, ekonomiden, siyaset meselelerinden çok yeni anayasa meselesini konuştular. Yeni anayasa meselesi toplumumuzda büyük bir talebe, büyük bir kabule ve bu çerçevede de büyük bir gündeme sahip oldu. Bu çerçevede 2007 yılında tartışmalara zemin olması için bir anayasa taslağı hazırlamıştık. Fakat bazı çevrelerin 'anayasa taslağını siz hazırlamayın, hep beraber oluşturalım' şeklinde eleştirileri oldu.
Kuşkusuz 2007 yılında hazırlanan anayasa taslağı da herhangi bir şekilde dayatma olarak değil, tartışma zemini olarak AK Parti'nin duruşunu gösteren bir metin olarak ortaya konulmuştu. Fakat bu çerçevede eleştiriler gelince, 2011 yılına doğru giderken AK Parti 2011 seçimlerinden sonra daha farklı bir temas trafiği yürütme, daha farklı bir yöntem belirleme konusunda tutum sergiledi."
Çelik, kendisinin başkanlığında oluşturulan bir heyetin 2011 yılında 28-29 Eylül'de CHP ve MHP'yi, 10 Ekim'de de HDP'yi ziyaret ederek yeni anayasa sürecini başlattığını hatırlattı.
Süreç çerçevesinde her partinin eşit üyesinin bulunduğu bir uzlaşma komisyonu kurulduğunu ve komisyonun çalışmalara başladığını dile getiren Çelik, bütün maddelerin partilerin ortak iradesiyle geçeceği konusunda bir yöntemin ortaya konulduğunu kaydetti.
AK Parti olarak yine kendisinin koordinasyonunda yürüyen yeni anayasa çalışmalarını desteklemek üzere 2011'den, 2014'e kadar çok sayıda toplantılar yapıldığını belirten Çelik, şunları söyledi:
"Yaklaşık olarak biz burada 23 tane kendi aramızda büyük toplantı yaptık, 15'e yakın da stratejik kararların verildiği Cumhurbaşkanımızın o zaman Başbakan olarak başkanlığında yapılmış toplantılar söz konusu oldu. Aynı şekilde uzlaşma konusunda da iyi bir performans sergiledi uzlaşma komisyonundaki AK Partililer. AK Parti temsilcileri, uzlaşma komisyonundaki temsilcileri AK Parti'nin görüşünü o zaman açıklanan takvime uygun bir şekilde gerek uzlaşma komisyonunun gerekse uzlaşma komisyonunun alt birimlerinin çalışma takvimine uygun bir şekilde, hiçbir ertelemeye başvurmaksızın zamanında ilettiler. En önemli olaylardan bir tanesi TOBB'un başkanlığındaki bir heyetin Anadolu'nun her tarafına giderek vatandaşımıza yeni anayasadan ne istediklerini sorması şeklinde aşağıdan yukarıya çalışmaların yapılmasıydı."
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kendi anayasa tekliflerini ilettiklerini ve TBMM'nin sitesinde de vatandaşın tekliflerini iletmeleri için bir site oluşturulduğunu belirten Ömer Çelik, yeni anayasa konusunda konuşulmadık konunun kalmadığını, her meselenin konuşulduğu bir anayasa külliyatının ortaya çıktığını söyledi.
Ancak uzlaşma komisyonundaki çalışmaların yeni anayasa yapmak üzere belli bir çerçeveye ulaşmadığının altını çizen Çelik, ancak vatandaşın yeni anayasa yapılması konusunda AK Parti'ye görev verdiğini ifade etti.
Türkiye'de her zaman askeri darbelerin ya da olağanüstü dönemlerin sonunda anayasalar ortaya çıktığını aktaran Ömer Çelik, "Türkiye'nin sivil bir anayasaya, halkın özne olduğu bir anayasaya ve sadece anayasa hukukçularının teknik çalışmasıyla sınırlı olmayan, halkın iradesiyle aşağıdan yukarıya yükselen bir anayasaya ihtiyacı, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tutturması bakımından da, demokrasini daha yüksek standartlara ulaştırması bakımından da, ekonomisini daha büyük ileriye götürmesi bakımından da gereklidir" değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?