Akil İnsanlar Cizre'de Vatandaşlarla Bir Araya Geldi - Son Dakika
Politika

Akil İnsanlar Cizre'de Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Akil İnsanlar Cizre\'de Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Heyeti, Şırnak'ın Cizre ilçesinde esnafı ziyaret edip vatandaşlarla bir araya geldi.

19.04.2013 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Heyeti, Şırnak'ın Cizre ilçesinde esnafı ziyaret edip vatandaşlarla bir araya geldi.

Cizre'ye gelen heyette, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, avukat Kezban Hatemi, eski milletvekili Mehmet Emin Ekmen, gazeteci Etyen Mahçupyan, Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, akademisyen Murat Belge ve sanatçı Yılmaz Erdoğan yer aldı. Mardin'den Cizre'ye gelen heyet ilk olarak esnafı ziyaret etti. Cizre'de Orhan Doğan Caddesi'nde esnafı ziyaret eden Akil İnsanlar Heyeti daha sonra Sanat Sokağı'nda vatandaşlarla çay içip barış süreci ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Cizre'de vatandaşlarla bir araya gelen heyet üyesi Kezban Hatemi, Türk milliyetçiliği ne kadar kötüyse Kürt milliyetçiliğinin de o kadar kötü olduğunu söyledi.

Heyet üyeleri daha sonra Şırnak Baro lokalinde düzenlenen toplantıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ile bir araya geldi. Baro lokalindeki toplantının açılış konuşmasını Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu yaptı. Akil İnsanlar Heyeti olarak, gittikleri yerlerde sorunun kalıcı çözümüne ilişkin görüş ve düşünce almaya çalıştıklarını belirten Ensaroğlu, "Cizre Kürt sorunu denilince ilk akla gelen ve çok büyük acılar yaşamış, çok büyük sorunlar yaşamış, çok büyük baskılar görmüş ve derin travmalara uğramış mekanlarımızdan biri. Bu tarihi kadim şehirde yaşayan insanların duygularını, düşüncelerini barışa ilişkin umutlarını ya da kaygılarını dinlemenin özel bir önemi var. Çünkü bir sorun eğer çözülecekse bunun en çok ilgili olduğu yerden ya da taraflardan biri de Cizre. O açıdan Cizre'de yapacağımız istişare toplantısı bizim heyet açısından özel bir önem arz ediyor. Ben bu toplantının çözüm barış sürecine hayırlı katkılar sağlamasını umuyorum" dedi.

"TÜRKİYE'DE 100 YILDIR KÜRT MESELESİ DEVAM EDİYOR"

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise, "Bilindiği gibi ülkemizde 100 yıldır Kürt meselesi devam ediyor. Barış süreciyle beraber değerli heyet üyeleri gerçekten çok onurlu ve sorumluluk gerektiren bir görev almışlar. Bu görevlerinde başarıyla tamamlayacaklarını bu barış sürecine bir katkı sunacaklarına hiç şüphemiz yok. Gerçekten şahsım ve baro adına kendilerine başarılar diliyorum. Bu sürede herkesin barış sürecine destek vermesini ve en kısa zamanda sürecin sona ermesini temenni ediyorum. Bilindiği gibi biz sivil toplum örgütleri, halkın kanaat önderleri bu konuda önerilerimizi varsa çözüme ilişkin tavsiyelerimizi heyetle paylaşacağız" diye konuştu.

HATEMİ POLİSİN KAMERASINDAKİ GÖRÜNTÜLERİ ALDI

Baro lokalinde STK temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti, görüşmeler sırasında bazı STK temsilcilerinin, "Böyle bir barış sürecinde polis kuşatması içinde düşüncülerimizi nasıl ifade edebileceğiz. Böyle barış süreci mi olur?" demesi üzerine yerinden kalkan heyet üyesi Kezban Hatemi görüntü çeken polis memurlarını çağırdı. Baro girişinde polislerle konuşan Hatemi, "Bugün çok hassas bir konu için buradayız. Herkes düşüncesini ve görüşünü özgür bir şekilde ortaya koyacaktır onun için etrafımda ne güvenlik istiyorum neden kamera çekimi yapan polis görmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Görevli polislerle bir müddet tartışan Hatemi, polis kamerasındaki görüntülerin yer aldığı hafıza kartını polis memurlarından aldı.

Heyet Baro lokalindeki toplantının ardından KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi'nin asri mezarlığındaki mezarını ziyaret etti. Elçi'nin mezarında dualar okuyan heyet daha sonra kendilerini mezarlık girişinde bekleyen kayıp yakınlarıyla da görüştü. Mezarlık girişinde heyeti bekleyen k ayıp yakınlarından Yıldız Atız, "Bir oğlum askerde bir kızımda dağda. Çocuklarımın birbirini vurmaması için her gün dua ediyorum. Artık insanlar ölmesin. Ne asker ölsün ne gerilla ölsün. Bizler artık barış istiyoruz ve sizden de isteğimiz bunu sağlamanızdır" ifadelerini kullandı. Kezban Hatemi ise, "Ülkemizin içinde olduğu bir paradoks insanlar evlatlarının birisini dağa birisini mezara, oysa bu ülkeyi barış, huzur ve sükun içinde evlatlarımıza gelecek hazırlamak inşa etmemiz gerekiyor. İnşallah bütün bu aykırılıklar, insan hakları ihlallerini hep birlikte son vereceğiz" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti daha sonra Şırnak'a gitmek için Cizre'den ayrıldı. Heyetin Şırnak'ta ilk önce korucularla bir toplantı yapacağı ve gece de STK'larla bir araya geleceği belirtildi. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Akil İnsanlar Cizre'de Vatandaşlarla Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement