Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Önümüzdeki günlerde TBMM'ye yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önemli bir paketi sevk edeceğiz. O paket içerisinde özellikle yatırımcıların yüzünü güldürecek düzenlemelerimiz olacak" dedi.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile birlikte, Tarım İl Müdürlüğü tarafından desteklenen projeler ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) destek alan tesislere temsili çek verme törenine katıldı.
Akdeniz İhracatçılar Birliği'ndeki törende konuşan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, bu desteklerde önemli olanın proje kapasitesinin yükseltilmesi olduğunu ve bu kapsamda Mersin'de de daha çok proje üretilmesi gerektiğini belirterek, bunun için de olmazsa olmazların başında nitelikli eğitim alt yapısının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
"YATIRIMCILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"
Türkiye'nin dört bir yanında sıkıntı yaşanırken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyüme durma noktasına gelmişken Türkiye'nin büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini vurgulayan Elvan, "Coğrafyasından, stratejik yönü itibariyle insan kaynakları açısından ülkemizin çok önemli bir potansiyeli var. Ülkemiz, dünyanın önemli bir cazibe merkezi durumunda. 12-13 yıl önce yıllık ülkemize giren yabancı sermaye miktarı ortalama 1 milyar dolardı. 2015 yılında gerçekleşen doğrudan yabancı sermaye girişi 16.6 milyar dolardır. Biz bununla da yetinmiyoruz, bir taraftan reformlarımızı yapıyoruz, diğer taraftan da yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz" diye konuştu.
Dünya genelinde çok az sayıda ülkenin reform yapabildiğini dile getiren Elvan, "Ama Türkiye reformlar yapmaya devam ediyor. Biz hep icraat hükümeti olduk, bundan sonraki süreçte de aynı anlayışla devam edeceğiz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, hem yabancı sermayenin ülkemize gelmesi hem de ülkemizdeki yatırımcıların daha fazla yatırım yapmalarına imkan sağlanması açısından son derece önemli. İşte bu noktada yoğun bir şekilde sivil toplum örgütleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde TBMM'ye yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önemli bir paketi sevk edeceğiz. O paket içerisinde özellikle yatırımcıların yüzünü güldürecek düzenlemelerimiz olacak. İş yeri kurulmasından tutun iş yerinin tasfiyesine varıncaya kadar çok sayıda düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Burada özellikle biz uluslararası göstergelerde ve ülke kıyaslarında Türkiye'nin durumuna bakıyoruz. Türkiye'yi hak ettiği noktaya getirebilmemiz için ne tür iş ve denklemler yapmamız gerektiği konusunda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"HAZİRAN AYINDA VİZE MUAFİYETİ BAŞLIYOR"
Bunları yaparken mali disiplini bozmadan, sürdürülebilir bir büyümeyi devam ettirebilecek şekilde çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Elvan, şöyle devam etti:
"Hiçbir zaman kısa vadeli bir bakış açısı ile çalışmalarımızı sürdürmedik. 6 ay sonra, 1 yıl sonra ne olursa olsun anlayışı ile hareket etmedik. Hep 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl sonrasında biz Türkiye'yi nereden nereye getirebiliriz arayışı içinde olduk. Kimsenin en ufak tereddüttü ve kaygısı olmasın. İnşallah bir taraftan reform sürecimizi hızlandırıyoruz, diğer taraftan Avrupa Birliği sürecini hızlandırıyoruz. Özellikle bu yıl AB ile ilişkilerimiz çok daha iyi bir noktaya geldi. İnşallah haziran ayından itibaren vize muafiyetinin de sağlanmasıyla birlikte Türkiye çok daha iyi noktalara gelecektir."
"ÇEKLERDE 'KAREKOD' UYGULAMASINA GEÇİLİYOR"
Çeklerle ilgili vatandaşların çok sık şikayetleri olduğunu hatırlatan Elvan, "Bu soruna çözüm bulmak amacıyla bir çalışma yaptık. Onu da Meclise sevk edeceğiz. Artık çeklerde ilaçta olduğu gibi 'karekod' uygulamasına geçeceğiz. Böylelikle çek sahtekarlıklarının önüne geçilmiş olacak. Bununla ilgili çalışma tamamlandı ve Meclise sevk edilecek" şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Çukurova Havalimanı'nın ihalesinin ise 16 Mayıs tarihinde yapılacağını sözlerine ekledi.
"NÜFUSUN BÜYÜK BÖLÜMÜ KIRSAL KESİMDE, O NEDENLE TARIMA CİDDİ DESTEK VERİYORUZ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, Türkiye'nin böylesine zor bir coğrafyada ve böylesine zor şartlarda yüzde 4'e yakın büyüdüğüne işaret ederek, tarım sektöründe ise yüzde 7.6 büyüdüğünü kaydetti. Türkiye'nin ekonomisini büyüten bir ülke konumunda olduğunu vurgulayan Çelik, "Bu noktada özellikle tarım alanında bu büyümenin devam etmesi gerekiyor. Çünkü çok ciddi bir oranda nüfusumuzun kırsal kesimde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla oradaki imkanlarımızın, üretime dayandırılması son derece önem arz ediyor. Bundan dolayı hükümet olarak 13-14 yıldır tarıma çok ciddi destek veriyoruz. Toplamda 78 milyar liralık bir destek sağlandı. 2016 yılında 11.6 milyar liralık bir desteği tarıma bağlıyoruz" dedi.
"DESTEK BİZDEN ÜRETMEK SİZDEN"
Bunun yanında tarım kesiminin kalkınmasıyla ilgili, mutlaka desteği hak eden tarım kesimine bu desteklerin başka kaynaklardan da sağlanması konusunda çalışmaların sürdüğünü dile getiren Çelik, "İki aşamada yapılıyor. Birinci aşama tamamlandı ve ciddi destek sağlandı. Şu anda IPARD-2 sürecine girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki dönem içerisinde daha çok üreticinin yatırımlarını gerçekleştireceği süreci yaşayacağız. Hükümet olarak önemli reform paketleri üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri olan IPARD-2, 42 ile hitap ediyor. 39 il bu kapsamında değil. Dolayısıyla bu 39 il bir eşitsizlik gibi görünüyor. Bu 39 ile dönük de kırsal kalkınma programlarının IPARD ile birlikte bütünleştirilmesi konusunda çalışma yaptık. Kısa süre içinde yürürlüğe girecek. Böylece 81 ilimizi kırsak kalkınma desteklerinden yararlanması noktasına gelmiş olacağız. Destek bizden üretmek sizden. Biz destekliyoruz, siz de üreteceksiniz ve memleketimiz kalkınacak" diye konuştu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Ahmet Antalyalı ise 2010 yılından bu yana uygulanan IPARD -1 programı ile 15 çağrı ilanına çıktıklarını ve 11 proje ile sözleşme imzaladıklarını belirterek, 7 milyar lira tutarındaki yatırımın 3.4 milyar lirasını hibe olarak verdiklerini söyledi. Program kapsamında kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını aktaran Antalyalı, IPARD-1'in 2015 yılı sonu itibariyle kapatıldığını, 2016 yılı başından itibaren IPARD-2'ye başladıklarını ve program kapsamında 2020 yılına kadar yaklaşık 3.5 milyar lira hibe verileceğini belirtti. Antalyalı, IPARD-2'deki hibe üst limitinin yüzde 65'ten yüzde 70'e çıkarıldığını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından programdan yararlanan üreticilere temsili çekleri, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından verildi. - MERSİN
Son Dakika › Politika › Başbakan Yardımcısı Elvan: 'Yatırımcıların Yüzünü Güldürecek Çalışmalar Yapıyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?