BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Ross Batı Sahra'da - Son Dakika
Son Dakika Logo

BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Ross Batı Sahra'da

19.10.2013 04:37

Ross, Fas ve Batı Sahra sorunuyla ilgili müzakerelerde bulunmak üzere El Ayun kentine geldi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Batı Sahra Özel Temsilcisi Christopher Ross'un, kuzey Afrika ülkelerindeki resmi temasları çerçevesinde Fas ve Batı Sahra sorunuyla ilgili müzakerelerde bulunmak üzere Batı Sahra'daki El-Ayun kentine geldiği bildirildi.

Batı Sahra sorununun çözüme kavuşturulması amacıyla gerçekleştirdiği bölgesel ziyaret kapsamında geçen hafta geldiği Fas'ın başkenti Rabat'ta Başbakan Abdulilah Benkiran ve bazı üst düzey yetkililerle de temaslarda bulunan Ross'un, Batı Sahra'nın kuzeybatısındaki El-Ayun kentinde yerel yetkililer, kabile reisleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşeceği öğrenildi.

Fas Kralı 6. Muhammed de geçen cuma ülkedeki tüm siyasi grupları Batı Sahra konusunda sorumluluğa davet ettiği Meclis konuşmasında, "Sorunun çözümü zor bir konu. Henüz çözüme bağlanmış bir şey yok" ifadesini kullanmıştı.

-Batı Sahra sorunu-

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız bir devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini önermişti. BM Güvenlik Konseyi, Fas'ın önerisini "Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri" olarak nitelendirmişti.

Fas'ın önerisine karşı çıkan Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın Fas'tan ayrılması için referandum yapılması gerektiğini savunuyor. - Fas

Kaynak: AA

Son Dakika Politika BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Ross Batı Sahra'da - Son Dakika


Advertisement