Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Açıklaması - Son Dakika
Politika

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin iş kazalarında 7.7 milyar dolarlık maddi kayıpla karşı karşıya olduğunu söyledi.

11.01.2013 14:30

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin iş kazalarında 7.7 milyar dolarlık maddi kayıpla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, Kocaeli Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformunun Getirdikleri ve İstihdam" konulu toplantıda gündeme ve bağlı bulunduğu bakanlık çalışmalarıyla ilgili konuları değerlendirdi. Kocaeli Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Bakan Faruk Çelik'in yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İş-Kur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, KOTO Başkanı İbrahim Keleş, SGK Başkanı Fatih Acar, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri ve çalışma hayatının temsilcileri katıldı.

Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AK Parti iktitarı öncesini ve son 10 yılı 4 cümle ile değerlendirmenin mümkün olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Bana göre, 2002 öncesi neydi. O zaman güven vermeyen bir siyaset vardı. İMF'nin yönettiği bir ekonomi. Ümitsiz bir halk ve yarını göremeyen bir Türkiye vardı. 2002 sonrasını özetleyin derseniz. Siyasette istikrar var, hamasetten uzak bir ekonomi. Şoklara dayanaklı finansal yapımız var. Umutları yeşeren millet var. İMF'ye el açan değil kredi açan bir Türkiye var. İçeride istikrarlı dışarıda itibarlı bir Türkiye var. Çığ altında kalan Türkiye'den çağ atlama noktasına gelen Türkiye haline getirmiş durumdayız."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, aktif sigortalı sayısı 2002 yılında 12 milyon, 2008 yılında 15 milyon, 2012 Ekim ayında 18 milyon 250 bin kişi olduğunu söyledi. Prim ve teşviklerle işverene 2004'ten bu yana 24 milyar teşvik sağladığını belirten Çelik, bundan 1 milyon 160 bin işyeri ve 8 milyon 185 bin sigortalının yararlandığını kaydetti. Bakan Çelik ayrıca, daha kolay uygulanabilir istihdam teşviğinin önümüzdeki haftalarda kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Zonguldak'taki maden faciasına değinen Bakan Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Zonguldak'ta maden faciasını izlediniz. Gittim hiç birşey diyemedim. O feryadı hiçbir maddi değer karşılamaz. Belki sıradan konulara dikkat edilerek bu kazaların önüne geçmek mümkün."

Dünyada 2 milyon 300 bin kişinin her yıl iş kazalarında öldüğünü anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim ülkemizde her gün 3 kişi ölüyor. 172 iş kazası meydana geliyor. Bu çağdaş bir ülkeye yakışır tablo değil. 100 bin

işçide 2002'de 17

kişi hayatını kaybediyordu. Şimdi 8 işçi hayatını kaybediyor. Sekiz kişi de az değil. 27 Avrupa ülkesinde 100 bin işçi de ölüm oranı 4. İhmalden kaynaklı ölümler olmamalı. Eğer bunu yarapsak işletmenin imajı düzelecek.İş güvenliğine yatırılacak 1 lira 2 lira olarak geri döner. Türkiye 7.7 milyar dolar iş kazalarında maddi kayıpla karşı karşıya. Bunları azaltmamız lazım."

SENDİKACILARA SESLENDİ

Son olarak sendikalarla ilgili tartışmalarla ilgili konuşan Çalışma Bakanı Çelik, şunları söyledi: "Türkiye'de 900 bin sendikalı işçi var. Sahte rakamlardan kurtulduk. Örgütlü toplum bence iyi bir toplum. Sendikacılara sesleniyorum; kavgayla gürültüyle, üretimi aksatarak varılacak bir nokta yok. O sendikacılık geride kaldı. Orayı büyütmen geliştirmen gerek. Çocuklarının geleceği de orada senin geleceğin de orada. Birlikte düzen kurma zamanıdır.Yeni bakış açısı sorunların tespit edemediğinin sendikanın tespit ettiği yeni bakış açısıdır. Örgütlenmek hak aramak doğrudur ama devlet şunu yapsın bunu yapsın demek olmaz. 75 milyonun ihtiyacını düşüneceksiniz. İşçi işveren yeni bakış açısıyla şekillenmelidir."

Bakan Çelik, konuşmasının ardından KOTO'nun başarılı üyelerine plaket verdi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement