Çankırı'da Hafif Mühimmat Üretim Tesisinin Açılış Töreni - Son Dakika
Politika

Çankırı'da Hafif Mühimmat Üretim Tesisinin Açılış Töreni

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: "İthal ettiğimiz savunma sanayi ürününden çok daha fazlasını bugün Türkiye'de ihraç edebilir durumdayız" "Türkiye'nin savunma sanayisinde kendi ihtiyaçlarını karşılama oranını yüzde 54 civarına çıkardık"

05.07.2013 12:55

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin eskiden ithal ettiği savunma sanayi ürünlerinden çok daha fazlasını ihraç edebilir hale geldiğini söyledi.

Yılmaz, Şabanözü ilçesindeki hafif mühimmat üretim tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, insanların en hayırlısının diğerlerine fayda sağlayanlar olduğunu belirterek, bunun en güzel yollarından birinin istihdam kapısı açmaktan geçtiğini anlattı.

Bir ve beraber olunması durumunda fabrikanın, Çankırı'nın ve Türkiye'nin çok daha ileriye gideceğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"2001 yılında kişi başına düşen gelir 3 bin dolardı, şimdi 10 bin doların üzerine çıktı ama yetmez. 2023 hedefimiz var.  2023 hedefinde, kişi başına düşeni 25 bin dolara çıkarabilmemiz lazım. Bunu çıkarabilir miyiz? Çıkarırız. Birlik,  beraberlik ve çalışmak gerekecek. Çalışırsak olur. Milli gelirimizi de 2 trilyon dolara çıkarmamız lazım. Bunun için ne  yapmak lazım? Çok çalışmak lazım. 500 milyar dolar da ihracat hedefimiz var. Bunu yakalayabilir miyiz? Yakalarız. Yaklaşık  36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, bizim dönemimizde 150 milyar dolarlık ihracat yakaladı."

Yılmaz, kişi başına 25 bin dolar gelir hedefine ulaşabilmek için katma değeri yüksek ürünlere yönelmek gerektiğine dikkati çekerek, savunma sanayisinin katma değerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

"2012 yılı itibarıyla savunma sanayi ihracatı 1,3 milyar dolar civarındadır"

Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin kilogram bedelinin ortalama 1,5 dolar olduğunu kaydeden Yılmaz, Atak helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin dolar olacağını anlattı.

"Ya kilogramı 1,5 dolarlık ürünleri ya da 5 bin dolar olan Atak helikopterinizi üreteceksiniz" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Sizce hangisi daha karlı? Helikopter elbette ama bir de uydu ürettik, Göktürk-2 uydusu. Göktürk uydusunu yapıp da ihraç edersek, kilogramı 200 bin dolar. Birisi 1,5, birisi 5 bin, birisi de 200 bin dolar. İşte katma değeri yüksek ürün ürettiğimiz zaman kişi başına 25 bin doları da Türkiye'yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapmayı da ve 500 milyar dolarlık ihracatı da hedefleriz.  Bu 500 milyar dolarlık ihracat içinde savunma sanayisinin ne kadar pay almasını düşünüyoruz? Yaklaşık 25 milyar dolar.  Bunu yapacağız, hiç şüpheniz olmasın. 2012 yılı itibarıyla savunma sanayi ihracatı 1,3 milyar dolar civarındadır. Mutfak eşyaları ve giyim kuşamı da koyunca 1,5 milyar dolar. Yılda 1,5 milyar dolar civarında savunma sanayi ürünü ithal etmiyoruz.

İthal ettiğimiz savunma sanayi ürününden çok daha fazlasını bugün Türkiye'de ihraç edebilir durumdayız."

Yılmaz, Türkiye'nin dünden daha iyi durumda olduğunu aktararak, ekonomide olduğu gibi savunma sanayisinde de  dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Savunma sanayisinde cironun 5 milyar dolar, çalışanların ise 34 bine ulaştığına işaret eden Yılmaz, "Türkiye'nin savunma sanayisinde kendi ihtiyaçlarını karşılama oranını da yüzde 54 civarına çıkardık. Yapamayacağımız  hiçbir şeyi söylemedik. Söylediğimiz şeylerin tek tek arkasındayız" diye konuştu.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise Çankırı'nın her alanda ciddi bir ivme kazandığını vurgulayarak, gelişen bir il olma  konusunda ilerlediğini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, kurdele keserek açılışını yaptığı hafif üretim tesisinde yetkililerden bilgi aldı.

Yılmaz, daha sonra fişek ve patlayıcı madde üretim tesisinde inceleme yaptı. - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çankırı'da Hafif Mühimmat Üretim Tesisinin Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement